Annesinin mezarı başında uyuyup kaldı

Adapazarı\'nın Evrenköy Mahallesi\'nde eşi Süleyman Yayla tarafından hunharca öldürülen genç kadın, ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Eşi tarafından öldürülen Emine Yayla’nın küçük kızı, olan bitenden habersiz annesinin mezarı başında anneannesinin kucağında uyudu.

Yapılan anma törenine Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Fisun Çetin, CHP Adapazarı Belediyesi Başkan Aday Adayı Erden Meriç, CHP il yönetimi, Serdivan ilçe yönetimi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma töreni öncesi bir basın açıklaması yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Ayfer Koç, şöyle konuştu:
“Geçen sene bugün kadın cinayetine kurban giden Emine Yayla kardeşimiz için toplandık. Emine henüz 17 yaşındayken boşanmak istediği için kocası tarafından öldürüldü. Emine kardeşimizin ölümü bir kader değildi. Korunmak için defalarca karakola dilekçe vermiş ve devlete sığınmıştı. Ancak kadın cinayetine kurban giden pek çok kardeşimiz gibi 6284 sayılı koruma yasası onun için de işledi."

"
Devlet, bu kardeşimizi ölümle baş başa bıraktı"

Polisin, Emine’yi korumadığını anlatan Koç, şunları söyledi: "Devlet, bu kardeşimizi ölümle baş başa bıraktı. Bu coğrafyada kadın cinayetlerini durdurmak için adliye önlerinde olan kadın kardeşlerimizin davalarını takip eden kadınlar olarak biliyoruz ki devlet kadınları korumak için elindeki imkanları kullanmamaktadır. Emine gibi kardeşimizin öldürülmemesi kadınların da karar haklarının olduğunu kabul etmekten geçer. Kadınlara da kendi hayatları üzerinde bir söz hakkı vermekten geçer. Fatma Şahin kadınların evliliğiyle ilgili, çocuk doğurmalarıyla ilgili temel çalışma hazırladıklarını söylüyor. Fatma Şahin, kadınların karar almaları için ölümü göze almalarına neden olmayacak bir toplumun temelini ne zaman hazırlamak için adım atacak. Emine kardeşimizin davası 5 Aralık’ta görülecek. Bir kez daha söylüyoruz ki kardeşimizin katilinin indirim alması demek Sakarya Adliyesi’nin adalet sınavında sınıfta kalması demek olacaktır.“

"Ölümle de olsa o çocuğu sizden alacağız diyorlar"

Emine Yayla’nın babası Hasan Yılmaz da, çocuğu öleli bir sene olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Benim çocuğumun ölümünden yarı yarıya herkes suçludur. Polise telefon ediyoruz 3.5 saat sonra geliyor. Artı karakola gidip dilekçe veriyoruz. İki gün nezarette tutup salıyorlar. Tehdit edip evimizi yakmaya karar veren bir adamı nasıl bu kanun serbest bırakır. Çocuğu bizden alıp kaçıyor biz de icra yoluyla çocuğu geri alıyoruz. Kesinlikle ben çocuğumu vermek istemiyorum. Ölümle de olsa o çocuğu sizden alacağız diyorlar. Bu devlet beni asmadan bu çocuğu benden alamaz. Allah bana bir kız çocuğu nasip etti, ama benden daha çok sevdi onu geri aldı. Ama onun yadigarı olan torunumu bıraktı. Ben ona ne şartta olursa olsun bakacağım“
Emine Yayla’nın annesi Ülkü Yılmaz ise ağlamaktan konuşamadı.

Açıklamaların ardından Emine Yayla’nın mezarının başında dua edildi. Dua sırasında Emine Yayla’nın 2.5 yaşındaki kızı Yeşim, olup bitenden habersiz anneannesinin kucağında uyudu. 
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]