Anne Adaylarına Sıcaklarla Baş Etme Yöntemleri

Gebelik anne adayının her yönüyle kendisine daha çok dikkat etmesi gereken bir dönem.

Özellikle çevresel faktörler gebelik döneminde kadınları diğer zamanlara göre daha fazla etkiler. Havaların ısınması da bu çevresel faktörlerdendir. Gebeliğini yaz ayları içinde geçirmek zorunda olan anne adaylarında aşırı sıcağın getirdiği bir takım sıkıntılar olabilir. Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cemile Alçay,
bu sıkıntıların en sık karşılaşılanlarını sıcak basması, halsizlik, uykusuzluk, nefes darlığı, avuç içi ve ayak tabanlarında yanma, alerjik problemler, bulantı ve kusma olarak sıraladı.

BOL SIVI, MEYVE VE SEBZE TÜKETİLMELİ

Anne adaylarının aşırı sıcaklara karşı sağlıklarını korumak amacıyla çeşitli önlemler almaları gerektiğini ifade eden Dr. Alçay, şunları söyledi: “Yaz aylarında terleme ile kaybedilen su ve minerallerin yerine konulması için anne adayının bol miktarda su ve sıvı gıdalar tüketmesi gerekiyor. Bol sıvı alımı gebelikte sık rastlanan idrar yolu enfeksiyonunun sıklığını da azaltıyor. Bu nedenle günde en az 2,5-3 litre sıvı alınmalı. Su, taze sıkılmış meyve suları, süt ve süt ürünleri sıvı ihtiyacının karşılanmasında idealdir. Hazır meyve suları, asitli içecekler ve kola ise, raf ömrünü uzatmak için eklenen çeşitli kimyasal maddeler nedeniyle, tüketilmemelidir.”

Gebelikte sağlıklı beslenme için ağır ve yağlı yemekler yerine meyve ve sebzenin tercih edilmesi gerektiğini de vurgulayan Alçay: “Özellikle hayvansal protein içeren et, balık, yumurta, süt ürünleri tüketilmeli. Ayrıca reflü ve mide yanmasını önlemek için yatmadan iki saat önce yemek yememeye de özen gösterilmeli” diye konuştu.

GÜNEŞE DİKKAT!

Yaz döneminde güneş ışınlarının şiddetinin artmasının güneş yanığı, deri kanseri oluşumu, çeşitli alerjik reaksiyonlar ve erken deri yaşlanmasına yol açtığını belirten Dr. Alçay, gebelikte vücutta salınan bazı hormonların, güneş ışınlarına karşı cildin duyarlılığını arttırdığını söyledi. Güneş ışınlarının özellikle yüz, karın ve memelerde kahverengi lekelerin oluşmasına neden olduğunu ifade eden Dr. Cemile Alçay : “Gebeler, yaz aylarında geniş kenarlı şapkalar, güneş gözlükleri takmalı ve güneş ışınlarını yansıtan açık renkli kıyafetler giymeli. Güneşlenmek için ise sabah erken ve öğleden sonra saatleri tercih edilmeli” dedi.

EN UYGUN SPOR: YÜRÜYÜŞ ve YÜZME

Gebelik süresince yapılabilecek en uygun ve sakatlanma riskinin en az olduğu sporun yürüyüş ve yüzme olduğunu aktaran Alçay, yüzmenin eklem ve bağları destekleyerek bel ve sırt ağrılarının azalmasına yardımcı olduğunu ifade etti. Gebeliğinde kanama, düşük tehlikesi, erken doğum tehditi gibi problem yaşamayan tüm anne adaylarının doğuma kadar yüzebileceğinin altını çizen Dr. Cemile Alçay, ancak çok fazla kişinin kullandığı havuzlar yerine denizin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

VAJİNAL ENFEKSİYONLAR ERKEN DOĞUMU TETİKLEYEBİLİR

Sıcak aylarda çok terleme olacağı ve bazı bölgeler ıslak kalacağı için mantar enfeksiyonunun sıklıkla görüldüğünü belirten Dr. Alçay: “Vücudun kıvrımlı bölgelerinin kuru tutulması, gün içerisinde sık sık ılık duş yapılması, sentetik olmayan pamuklu iç çamaşırlarının kullanılması ve ıslak mayoyla uzun süre kalınmaması önemlidir. Vajinada yaşayan faydalı bakterileri yok edeceği için şampuan, parfüm, sabun gibi kimyasal maddeler genital bölgede kullanılmamalı, sadece ılık su ile vajinal hijyen sağlanmalıdır” dedi. Özellikle vajinal enfeksiyonların erken doğuma yol açabileceğini kaydeden Dr. Cemile Alçay, vajinal akıntılarda veya idrar yolları iltihabını düşündürecek renkli ve kötü kokulu akıntı-kaşıntı, idrar yaparken yanma, sık sık idrara çıkma gibi şikayetlerin varlığında hemen hekime başvurulması gerektiğini belirtti.

Daha Fazla Bilgi İçin: Acıbadem Adapazarı İrtibat Ofisi 0 264 2744144

www.acibadem.com.tr 

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]