Anne adayları, doğuma böyle hazırlanıyor

Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi\'nde 28 haftalık gebeliğin üzerindeki anne adaylarına ebe, diyetisyen, kadın doğum uzmanı ve psikolog gözetiminde eğitim veriliyor.

Hastanenin özel eğitim sınıfında 6 haftada 18 saat eğitim alan 29 anne adayına, fizik ve solunum egzersizleri ile gevşeme teknikleri öğretiliyor. Görsel-işitsel eğitim materyalleri sayesinde teorik ve uygulamalı eğitim alan anne adaylarının huzur ve güven içinde hamilelik geçirmeleri hedefleniyor.

Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Ebru Halimoğlu, yaptığı açıklamada, anne adaylarına doğum sürecinde yaşadığı endişe ve korkuları gidermek amacıyla işitsel ve görsel eğitim verdiklerini söyledi.

Haftada bir gün üçer saat olacak şekilde eğitim verdiklerini anlatan Halimoğlu, "Bu eğitimlerdeki amacımız anne adaylarına güzel bir hamilelik serüveni yaşatmak. Anne adaylarımıza kötü bir şekilde anlatılan doğum hikayelerini bir kenara bırakarak güzel doğum hikayeleri yazmak istiyoruz" dedi.

Halimoğlu, eğitim boyunca gebelik süreci, beslenme, gebelikte oluşabilecek yakınmalar ve bu yakınmaları yenmek için gerçekleştirmeleri gereken çözüm önerilerini sunduklarını kaydetti.

Eğitim sonunda doğumhane turu


Eğitim için alanında uzman 4 ebe, psikolog, diyetisyen ve kadın doğum uzmanından destek aldıklarını dile getiren Halimoğlu, şöyle konuştu:

"Anne adayları, gebe pilatesi, nefes, gevşeme ve solunum teknikleriyle doğum esnasında uygulayabilecekleri kuralların hepsini burada öğrenip o şekilde doğuma hazırlanıyorlar. Doğum sonrası bebeklerine yapabilecekleri bebek masajı, banyo ve anne sütünün önemi gibi konularda da bilgilendirme yapıyoruz. Annelerden aldığımız geri dönüşler olumlu. Doğum sonrası görüştüğümüz annelerimiz oluyor, onlar da eğitimlerimize katılıyorlar."

Halimoğlu, eğitimlerin sonunda doğumhane turu düzenlediklerini belirterek, bu sayede anne adaylarının hem doğum yapacakları ortamı gördüklerini hem de kadın doğum ekibiyle tanışma fırsatı bulduklarını söyledi.

Eğitime katılan ve katılmayan gebelerle ilgili çalışma yaptıklarını ve sonuçları değerlendirdiklerini ifade eden Halimoğlu, şunları kaydetti:


"Eğitim almış ve almamış gebeyi karşılaştırdığımızda eğitim alanların ağrı algılamalarının düşük olduğunu farkediyoruz. Anlamlı sonuçlar elde ediyoruz. Bu, bizi sevindiriyor. Anne adayları gebelik sürecinde evinde bu egzersizleri devam ettiriyor. Eğitimlerimize riskli bir anneyi almıyoruz. Annelerimiz kendilerini özel hissedip ona göre iş aktivitelerini planlaması gerekiyor. Doktorunun yapmamasını istediği konulara dikkat etmesi gerekiyor. Bizim bütün gebelere kapımız açık, rahatlıkla eğitimlerimize katılabilirler."

"Buraya gelenlerin doğumdan korkacağını düşünmüyorum"

Anne adaylarından Merve Uğurlu da doğum korkularını ve stresini azaltmak amacıyla kursa katıldığını anlatarak, burada mutlu olduğunu söyledi.

Eğitim sınıfında pozitif bir ortamın bulunduğunu vurgulayan Uğurlu, "Benim çok güzel bir doğum hayalim var, buraya geliş amacım da o hayali gerçekleştirmek. Burada eğitim veren hocalarımız çok ilgililer. Buraya gelenlerin doğumdan korkacağını düşünmüyorum. Çok faydalı bilgiler öğreniyoruz, egzersizlerle bedenimi tanıyorum. Doğum süreci zor bir süreç, burada onları hafifletiyoruz" diye konuştu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]