Ameliyatlarda "Da Vinci" kullanılacak

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen robotik cerrahi yönteminin uygulanmaya başlanacağı bildirildi.

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği\'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de az sayıda hastanenin edinebildiği “Da Vinci” adlı robotik cerrahi sistemin, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kazandırıldığı belirtildi.

Hastanelerde prestij haline gelen sistemle önemli cerrahi müdahalelerin daha etkin halde gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

 "Ameliyat süreci ve hasta memnuniyetini artıran sistem, dar alanda ve derin bölgelerde rahatça çalışılabilmesi, üç boyutlu yüksek görüntü kalitesi ve yüksek hareket kabiliyeti nedeniyle kalp ameliyatlarının ardından prostat kanseri cerrahisinde de hızla kullanılmaya başlandı. Halen gelişmiş ülkelerde prostat kanseri ameliyatlarının yüzde 80\'inden fazlası robotik cerrahi yöntemiyle yapılıyor. Bunun yanı sıra genel cerrahi, kadın doğum gibi diğer cerrahi branşlarda da sistem kullanılıyor."

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam da  robotik sistemin hastaneye teslim edildiğini belirterek, "Teknik işlemlerinin ardından sistem kısa bir zamanda Sakaryalıların hizmetine sunulacak. Robotik cerrahi yöntemin, kan kaybının daha az olması ve iyileşmenin çok hızlı gerçekleşmesi gibi birçok avantajı bulunuyor. Cerrah, vücut içindeki kamerayı ayağının altında bulunan pedalları kullanarak ameliyatı yapacağı sahaya yönlendiriyor ve her iki eliyle de robotun diğer kollarını kullanarak ameliyatı gerçekleştiriyor" ifadesini kullandı.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]