Alıcı: Şehir SADEP'e Sahip Çıkmalı

Sakarya Düşünce ve Eylem Platformu Başkanı Abdullah Alıcı, her kesimden insanı çatısı altında toplayan ve Sakarya’nın önemli meselelerinin çözümüne katkı sağlayan SADEP’e tüm şehir halkının sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Alıcı, kısa adı SADEP olan Sakarya Düşünce ve Eylem Platformu’nun danışma kurulu toplantısında yaptığı konuşmasında, “Bu platformun gaye dışına çekilmesine asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Arya Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya SADEP yöneticileri ve danışma kurulu üyelerinin yanı sıra, İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, Şehir Plancıları Odası başkan yardımcısı Bilge Dikmen ile basın mensupları katıldı.

KAYNARCA’DA TERMİK SANTRALE HAYIR

SADEP’in danışma kurulu toplantısında Kaynarca’da kurulması planlanan termik santral konusu da tartışılırken, termik santrale karşı bir eylem planının hayata geçirilmesi hususunda görüş birliğine varıldı.

Konuyla ilgili üyeleri bilgilendiren Kimyager - Eczacı - Eğitimci Şakir Şen, ülkede siyasi erki elinde bulunduranlar olduğunu, ama halka rağmen hayata geçirilen uygulamalara anlam veremediklerini belirterek, “Kaynarca’da termik santral kurulmasına izin verilmemeli” dedi.

Konuşmasını Karasu’da gerçekleştirdikleri termik santral karşıtı gösterileri anlatan slayt gösterisi ile sürdüren Şen, termik santrallerin kanser riskini arttırdığına işaret etti.

AKINCILAR’DAKİ PATLAMALARA DUR DENSİN

SADEP’in danışma kurulu toplantısında Akıncılar Köyü’nde yaşanan taşocağı patlamaları konusu da gündeme geldi.

Konuyla ilgili söz alan Akıncılar Köyü Muhtar Azası, Akıncı Köyü Vadilerini ve Şelalelerini Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan da, Geyve Boğazı’nın İstanbul boğazı kadar önemli olduğunun altını çizerek, “S.O.S veren Geyve Boğazı Taş Ocağı olmasın” dedi.

“Ben de bir patlayıcı uzmanıyım” diyen Tan, taşocakları ile ilgili bir de sunum gerçekleştirdi ve patlamalara dur denmesini istedi. Kamuran Tan yaptığı eleştiriler yüzünden bazı çevrelerce kendisine manevi baskı yapıldığını da öne sürdü. 

ALT GEÇİT CİNAYETLERİNE SON VERİLSİN

Toplantıda Tansaş yanındaki alt geçit konusu da gündeme alındı. Konuyla ilgili söz alan üyeler alt geçit yüzünden oluşan kazalarda bugüne dek 13 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “Bu cinayete son verilmeli” dediler.

Platform başkanı Abdullah Alıcı da konunun SADEP tarafından yargıya taşındığını ve ortada suistimal varsa gerekli yasal işlemin yapılacağını açıkladı.

3.BOĞAZ KÖPRÜSÜ TARTIŞMASI

İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar da, 3. boğaz köprüsü çevre yolunun güzergahı konusunu gündeme getirerek, bu konunun sivil insiyatifçe tartışılarak uygulamaya geçirilmesini istedi.

Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi konusunda da herkesin fikrinin alınması gerektiğinin altını çizen Gürpınar, imar uygulamalarının da ortak akılda buluşularak hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

YAYA ÖNCELİKLİ ULAŞIM SİSTEMİ ŞART

Şehir Plancıları Odası Başkan Yardımcısı Bilge Dikmen de Sakarya’da yaya öncelikli ulaşım sisteminin kurulması gerektiğini söyledi.

Şehir içindeki otoparkların özendirilmesi ve yol kenarındaki otoparkların da kaldırılması gerektiğini belirten Dikmen, “Toplu taşımada kalitenin de arttırılması gerekiyor. Trafik sinyalizasyon sistemi değişmeli ve bisikletliler içi yollar yapılmalı” dedi.

1/100 bin ölçekli çevre planının kabul edilmemesinin şehir adına bir eksiklik olduğunun altını çizen Bilge Dikmen, “Sakarya’da 112 bin kayıtlı araç ve buna karşılık 40 bin yaya var. Dolayısıyla araç kullanımının azaltılması ve toplu taşımanın özendirilmesi şart” dedi.

ULAŞIM MASTER PLANI GEREKLİ

İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar da bilimsel ulaşım master planının yapılmasının şart olduğunu vurguladı.

Dr.Cevdet İzmirli ise, sigara yasağı başta olmak üzere insan sağlığını ve çevreyi ilgilendiren bazı konuların bir sonraki toplantıda “çevre sağlığı” adı altında gündeme alınmasını önerdi.

Toplantının uzaması nedeniyle gündemde olmasına rağmen eğitim konusu bir sonraki toplantıya bırakılırken, şehri ilgilendiren önemli meselelerde sivil toplum kuruluşları ile ortak hareket edilmesi ve iyi araştırıldıktan sonra da eyleme geçilmesi noktasında görüş birliğine varıldı. 

Haber-Hülya Sürücü

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]