Akyazılı Esnafın Sorunları Konuşuldu

Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, Akyazı İlçesi'nde düzenlenen toplantıda, 9 esnaf odasının yöneticileriyle bir araya gelerek ilçe esnafının sorunlarını konuştu.

Akyazılı esanfın sorunlarının konuşulduğu toplantıya Kaymakam Mehmet Yapıcı, Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı ile İl Genel Meclisi üyeleri ve merkez mahalle muhtarları da katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan SESOB Başkanı Hasan Alişan, Akyazı Küçük Sanayi Sitesi'ne çevre yollardan bağlantı yapılarak sanayi sitesinin canlandırılması gerektiğini belirterek, ayrıca ilçeye öncelikli olarak terminal binası yapılması gerektiğini söyledi. Akyazı'nın gelişen bir ilçe olduğuna dikkat çeken SESOB Başkanı Hasan Alişan, "İlçe sürekli geliştiği için birtakım sorunlarla karşılaşılması çok doğal. Ayrıca yeni açılan büyük marketler nedeniyle küçük esnaf eziliyor. Bunun önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan yasa teklifinin meclisten geçmesi gerekiyor. Büyük marketlerin bakkaları olumsuz etkilemesinin yanında, lastikçiler bile büyük marketlerden etkileniyor. Çünkü artık buralarda lastik satışı bile yapılıyor. İlçe merkezinde otopark sıkıntısı yaşanıyor. Belediyenin bu konuya da acil çözüm bulması gerekiyor" dedi.

Akyazı'nın turizm alanında da ilerlediğini belirten Alişan, "Buraya yapılacak golf sahası ve otele hizmet edebilecek kapasitede esnaf var, yetiştirebiliriz de. İlçede bulunan meslek yüksek okulu 4 yıllık fakülte olmalı ve kalifiye eleman yetiştirmeye başlamalı. Ayrıca Akyazı'da bulunan 9 oda için belediyeden bir yer talebimiz var. Bu yeri temin edince 9 odayı bir çatı altında toplayıp, daha verimli hizmet edebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.
SESOB Başkanı Alişan'ın ardından söz alan Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı, "İlçede faaliyet gösteren 9 oda için yer verdim gitti. Şehir merkezinde böyle bir alanımız yok fakat biraz dış kısımlarda yer temini için yardımcı olacağız. Küçük Sanayi Sitesi için Yahyalı'dan sanayiye ara yol yapmak üzere çalışma başlattık. Projeyi hazırladık cevap bekliyoruz. İlçedeki otopark sorununu da tek yön uygulamasıyla çözmeye çalışıyoruz. Spor alanları konusunda arkadaşlarımız çalışma yaptı, yer tespiti tamamlandı. 15 yeni spor alanı yapacağız. Ayrıca Akyazı esnafı müşterisini, büyük marketlerden daha çok Adapazarı'na, İzmit'e kendi gönderiyor" dedi.

Başkan Yazıcı, ilçe merkezindeki esnafın kaldırım işgalinden yakınarak, "Esnafımız dükkanlarını depo, kaldırımları ise dükkan gibi kullanıyor. Her gün zabıta göndermekten memnun değilim" diye konuştu.

Akyazı Kaymakamı Mehmet Yapıcı ise toplantıda yaptığı konuşmada ağır eleştirilerde bulundu. Küçük ve orta ölçekli esnafın iflas etmeye mahkum olduğunu söyleyen Yapıcı, "Marketlerin şehir dışına alınmasını istiyorsunuz, mücadele ettiğinizi söylüyorsunuz, fakat siz kendiniz destek olmuyorsunuz. Soruyorum size, siz gidip marketlerden alışveriş yapmıyor musunuz? Yapıyorsunuz. Başta siz destek olmuyorsunuz. Türkiye büyük bir değişim içerisinde. Bundan 80 yıl önce Avrupa da aynı değişimi yaşadı. Onlar o zaman ne yapmışsa bizim esnfamız da bugün aynı önlemi almalı. Şu bir gerçektir; doğalgaz gelecek şehirde tüpçünün işi kötüye gider. Tüpçü doğalgaz gelmeden en az bir yıl önce gerekli önlemleri almalı. Yoksa iflas eder. Akyazı'nın çok güzel projeleri, çalışmaları var. Tarımda, turizmde, sanayide potansiyel çok yüksek. Bürokraside takılıyoruz. Acilen Akyazı'nın önünün açılması gerekiyor" dedi.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]