AKM'de sanatın günlük yaşantıdaki önemi konuşuldu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri farklı sanat dallarında programları Sakaryalılar ile buluşturmaya devam ediyor.

Prof. Dr. Besim Fatih Dellaloğlu, Yönetmen ve Senarist Aybars Bora Kahyaoğlu ile Şair Ercan Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı, moderatörlüğünü Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu’nun yaptığı ‘Hayata Sanatla Bakmak’ konulu panel AKM’de gerçekleştirildi.

Panelde ilk söz alan Prof. Dr. Besim Fatih Dellaloğlu, “Sanat, edebiyat ve kültür, bizim hayatla kurduğumuz ilişkide genelde ikincil alanlar olarak var olmaktadır. Yemek metaforu ile söylersek bunlar ana yemek değil bir tatlı gibidir. Zihnimizdeki statüsü, yeri budur. Üstelik bu biraz siyaset üstü, ideolojilerin üstü bir genel kabul. Sanat, edebiyat ve kültür konusunu sonraya bırakmak, onu öncelik değil bir lüks olarak görmek çok tehlikeli modeldir. Hem bireysel ve akademik düzlemde, hem de belediyeler ve hükümet düzleminde tercihler üretirken, planlarken kültür ve sanatı daha fazla mühimsemeliyiz” diye konuştu.

Şair Ercan Yılmaz, “Türkiye’de ve dünyada ortaöğretimin çok önemli olduğunu görüyoruz. Örneğin garba ve şarka baktığımızda, garpta gerçekleşen aydınlanmada lise öğretmenlerinin çok etkili olduğunu görmekteyiz. İlk olarak yapmamız gereken şey, kendi kaynaklarımız üzerine yoğunlaşmak ve tarihimize sahip çıkmaktır. Batı ile mukayese ettiğimiz zaman bizim medeniyetimiz gerçekten bir bilim medeniyeti değildir. Batı bilim ve teoridir. Şarkta bu manada teori yok. Genel manasıyla bizim medeniyetimiz estetik ve şiir medeniyetidir. Bunu anlamalı ve bu yönde yoğunlaşmalıyız” şeklinde konuştu.

Yönetmen ve Senarist Aybars Bora Kahyaoğlu, “Sanat her zaman gizemini korumuş bir kavramdır. Sanatın tanımında herkes farklı düşünmektedir. Hayata sanatla bakmak ilk olarak bir odaklanmayla alakalıdır. Çünkü her insan kendi dünya algısını, dünyayı nasıl gördüğünü ve nasıl bir dünya istediğini ifade etmek ister. Sanat, zihnimizde dolaşan bir takım fikirleri, coşkuyla hissettiğimiz duyguları diğer insanlara aktarabildiğimiz alandır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, Prof. Dr. Besim Fatih Dellaloğlu, Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Yönetmen Aybars Bora Kahyaoğlu ve Şair Ercan Yılmaz’a teşekkür ederek, günün anısına çiçek takdim etti.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]