Akdardağan:'Sarmalık tütünlerin satışında artış'

Sakarya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ahmet Akdardağan: "Sarmalık kıyılmış tütünlerin satışında artış gözlenmekte" dedi.

- "Tütün satışları vergi kaybına sebep olmakta"

Sakarya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, “Sarmalık kıyılmış tütünlerin artışı son zamanlarda çok arttı. Bu artış ve özellikle de bandrolsüz ve ruhsatsız tütün satışı vergi kaybına sebep oluyor” dedi.

Sakarya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ahmet Akdardağan yaptığı açıklamada, “Kurumumuza yapılan ihbarlardan son dönemde sarmalık kıyılmış tütünlerin mevzuata aykırı olarak satışında dikkat çekici oranda artış yaşanmakta olduğu anlaşılmakta olup, söz konusu satışın kamu sağlığı açısından tehlike arz etmesinin yanı sıra önemli miktarda vergi kaybına sebep olduğu malumunuzdur. Bilindiği üzere sarmalık kıyılmış tütün satışı konusunda yapılan düzenlemeleri de içeren 4733 sayılı kanunun 8\'inci maddesinin beşinci fıkrasının (I) bendi ‘Kurumdan uygunluk belgesi almadan enfiye, çiğneme, nargile tütünü veya yaprak sigara kâğıdı yada makaron üretenler ile satan veya satışa arz edenlere, ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan veya satışa arz edenlere 5 Bin (beşbin) yeni Türk Lirası idarî para cezası verilir’ şeklinde düzenlenmiş bulunmakta, söz konusu para cezası yıllar itibariyle yeniden değerleme oranında yapılan artışlar doğrultusunda 2014 yılı için 6 bin 176- TL olarak uygulanmaktadır. Diğer taraftan, 4733 sayılı kanunun 8\'inci maddesinin 9’uncu fıkrası (f), (g), (h), (ı) ve (j) bentlerinde yazılı fiiller hakkında idarî yaptırım uygulamaya ve bu fiillerin konusunu oluşturan her türlü eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesi kararını vermeye mahalli mülkî amirler, diğer bentlerde yazılı fiiller hakkında idarî para cezası vermeye kurum yetkilidir. Mahalli mülkî amirlerce uygulanan idarî yaptırımlar onbeş gün içinde kuruma iletilir, hükmünü haiz bulunmaktadır” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerinden tesis kurma ve faaliyet izni almadan iş yapanlar hakkında hapis cezası olduğunu da söyleyen Başkan Akdardağan, “Kanunun 8\'inci maddesinin 1’ci fıkrasında ticari amaç olmaksızın, kendi ürettiği ürünleri kullanarak 50 kilogramı aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde eden veya 350 litreyi aşmayan fermente alkollü içki imal edenler haricinde, kurumdan yani Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden tesis kurma ve faaliyet izni almadan tütün işleyenler veya tütün mamulleri, etil alkol, metanol ya da alkollü içki üretmek üzere fabrika, tesis veya imalathane kuran ve işletenler bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu kanunun 6’ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarına aykırı hareket edenler ile tesislerinde izin verilen kategori dışında faaliyette bulunanlara da aynı ceza verilir şeklinde düzenlenmiş olup, madde metninde de açık olarak ifade edildiği üzere, 50 kilogramla sınırlandırılmış olan sarmalık kıyılmış tütün elde etme muafiyeti, ürünün kişinin kendisince üretilmiş olması ve ticari amaç taşımaması (satışa arz edilmemesi) şartına bağlanmış bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Bandrolsüz ve ambalajsız sarmalık kıyılmış tütünlerin satışa sunanların da idari para cezası alacağını da sözlerine ekleyen Akdardağan, “Açıkta, kıyılmış sarmalık tütün satanların kontrollerinin sağlanamadığı gibi, tütün içindeki maddelerin ayırt edilememesi de söz konusudur. Art niyetli kişiler tarafından tütünün yanında farklı maddeler de satılabilir. Halen yasal olarak üretilmiş ve 50 gramlık birim ambalajlar halinde bandrollü olarak satışa sunulmuş olan bir marka dışında, bandrolsüz ambalajlarla yada doğrudan açıkta satılan sarmalık kıyılmış tütünlerin tamamı mevzuata aykırı olarak satışa sunulmuş ürün niteliği taşımaktadır. Bu itibarla,sarmalık kıyılmış tütün satışı yaptığı tespit edilenler hakkında 4733 sayılı Kanunun 8\'inci maddesinin beşinci fıkrasının (I) bendine öngörülen idari para cezasının (2014 yılı için 6 bin 176 TL) uygulanması ve satışa sunulduğu tespit edilen ürünler hakkında 4733 sayılı Kanunun sekizinci maddesinin dokuzuncu fıkrası hükmü çerçevesinde işlem yapılması hususunun Valiliklerince de değerlendirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Başkan Akdardağan, ayrıca son zamanlarda yapılan baskınlar sonucu uyuşturucu ve uçucu sentetik madde satanlara ve kullananlara verilen cezai müeyyidelerde emniyet teşkilatının başarılarını takdirle karşılıyor ve operasyonları şehrin geleceği açısından önemsediklerini söyledi.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]