Akaryakıt Sektörü Sorunlarını Dile Getirdi

AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik’inde katıldığı toplantıda ilimizde faaliyet gösteren akaryakıt bayileri sorunlarını dile getirerek çözüm önerilerini dile getirme fırsatı buldular.

Toplantının açılış konuşmasını ve divan başkanlığını yapan 20. Meslek Komitesi Başkanı ve SATSO Yönetim Kurulu üyesi olan Yıldıray Çakar, akaryakıt bayilerinin acil çözüm bekleyen sorunlarını dile getirdi. 

Çakar konuşmasında; Bugün burada EPDK’nın almış olduğu haksız ve bir o kadar da adaletsiz kararı tartışacağız. Akaryakıt sektörünün sorunları çığ gibi büyümeye devam ediyor. Ülkemizde 15 bin yakıt bayisi bulunmaktadır. Bu bayilerimizin her biri gece gündüz demeden binbir türlü olumsuzluklara ve yüzlerce sorunla boğuşarak mesleğini sürdürmeye, tüketiciye düzeyli ve kesintisiz hizmet vermeye çalışmaktadır. Fakat hepimizin bildiği gibi EPDK’nın tavan fiyatı uygulamasıyla en büyük darbe bu işin yükünü çeken bayii kesimi vurulmuştur.
Bizlerin bugüne kadar kar marjlarını belirlemek gibi bir lüksü olmadı. Serbest piyasa ekonomisine geçildiği zaman bile bayilerin karları kendi iradeleri dışında ve yetersiz belirlenmiş, uygulamayla kırpılan karlarımız zaten ayakta durmakta zorlanan sektöre büyük bir darbe daha indirmiştir”.

ÖTV Zammını Bindirdiler

Sektörde bayilerin kağıt üstünde %7, %8 kar marjı olduğu görünmesine rağmen, otomasyon bakım bedeli, tank temizliği bedeli, promosyon bedelleri gibi birçok kalemde giderlerin olduğunu ve göründüğü gibi karlara ulaşmanın mümkün olmadığını dile getiren Çakar, konuşmasının devamında EPDK’nın yapmış olduğu uygulama ile bayilerin adeta şirketlerin kucağına bırakıldığını belirtti.

Şirketlerin bayilerine farklı iskontolarla mal vermesinden dolayı bayilerin birbirine kırdırıldığını ve her gün yeni bir akaryakıt istasyonu açılmasından dolayı ve işletme masraflarının çok yüksek olması sebebiyle “0” iskonto ile satış yapan bayilerin dahi eskisi gibi kar elde edemediklerini ifade eden Çakar; “Bu sebeple birçok istasyon kapısına kilit vurma noktasına geldi. EPDK fahiş fiyatla mal satılmasının önüne geçmek için tavan fiyat uygulamasını başlattı. Rekabet Kurumunun açıklaması ise tavan fiyat, serbest piyasada oluşan denge fiyatlarının yüksek bulunması halinde tüketiciyi korumak amacıyla uygulandığı yönündedir ki; çok fahiş paralar kazanılıyor ve devlet bunun önüne geçmek ve tüketiciyi korumak amacıyla bu uygulamayı başlattı izlenimi uyandırılıyor. Gelin görün ki EPDK fiyatları aşağı çekti ama fiyatların üzerine ÖTV zammını bindirdiler, hani fiyatlar fahişti” diyerek yapılan ÖTV zammının haksız olduğunu ifade etti.

Artık Bu Haksızlığa Duyarsız Kalmayalım

Çakar konuşmasının sonunda; “Artık bu haksızlığa duyarsız kalmayalım, elimizden hiçbir şey gelmiyorsa EPDK ve Enerji Bakanlığını faks ve e-mail yağmuruna tutalım SATSO olarak EPDK’ya sektörün karşılaştığı zorluklar ve yaşanan sıkıntılar ile ilgili bir yazı yazıldı. Önümüzdeki haftada tüm Ticaret ve Sanayi Odalarının örgütlü hareket edebilmeleri için Odalara yazı yazılarak birlikte hareket etme kararı alınacaktır” diyerek sözlerine son verdi.

Sektörde faaliyet gösteren firma sahipleri ve yetkilileri yapmış oldukları konuşmalarda yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler. Ayhan Alişan sektör temsilcisi olarak yaşadığı sorunlardan bahsederek, akaryakıt sektörünün ülke ekonomisine büyük katkısı olan bir sektör olmasına rağmen hak ettiği yerde olmadığını ve bayilerin de birbirilerine sahip çıkmadığını, bu sebeple de siyasilere söz geçiremediklerini dile getirdi.

Alişan, kamuoyunda akaryakıtçıların maddi olarak çok iyi durumda olduğu izlenimi dolayısıyla yaşadıkları sıkıntıyı kimsenin ciddiye almadığını ifade etti. Kurumsallaşmanın önemine değinen Ayhan Alişan bir dernek kurularak birlik ve bütünlüğün sağlanacağına inandıklarını belirterek ticaretin etik kurallara uygun olarak yapılması gerektiğini dile getirdi.

Bir Bir Yok Olmaya Mahkum

Erdoğan Kobaş karşılaştıkları sektörel sorunlarının çok fazla olduğunu ve birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi gerektiğini aksi halde akaryakıt  bayilerinin bir bir yok olmaya mahkum olacaklarını ifade etti.

Akaryakıt sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen sektör toplantısında 20. meslek grubu üyeleri sektörde yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek sektör yetkililerinin gerekli yaptırım gücü olmadığını yaptırım gücünün kullanılması haline sorunlarına çözüm bulunacağı ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.

Sakarya AK Parti Milletvekili Hasan Ali Çelik yapmış olduğu konuşmasında sektörün sorunlarını dinleyerek söz konusu sıkıntıları gerekli yerlere ileteceğini ifade etti. 

Maddi Destek Verilecek

Akaryakıt fiyatlarının belli bir standartta ve karlılık oranlarının herkesi tatmin edecek düzeyde olmasının en önemli temennileri olduğunu dile getirdi. Akaryakıt kaçakçılığının önüne geçebilmek amacıyla kanun çıkarıldığını ve bu kanunun denizden aktarılarak yapılan kaçakçılığı da içeren detaylı bir kanun olduğunu, öyle ki ihbar edenlerin de maddi olarak tatmin edici bir maddi destekle teşvik edildiğini dile getirdi.

AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik ayrıca Komisyon Başkanına, Enerji Bakanına ve ilgili birimlere gerekli şikayetleri ileterek çözümü için çalışmalar yapılmasını sağlayacaklarını dile getirdi.

Son uygulanan fiyat artışlarının da bayilerin sıkıntılarının daha da artmasına sebep olduğunu ve bu konuda bir haksız durum varsa ortadan kaldırılması için elinden gelen her şeyi yapacağını ifade eden Çelik, bayi paylarının standart hale getirilmesi ve daha makul bir piyasa ve kaliteli hizmet için bir düzenleme yapılması gerektiğini ve bu konuda gerekli mercilerle görüşebileceklerini ifade etti.
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]