Akaryakıt Bayilerinden Ticari Sır Tepkisi

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Genel Başkanı Atıf Ketenci, "ticari sır" diye saklanan ana dağıtım firmalarının rafineriden aldığı akaryakıt alış fiyatının açıklanmasını istedi.     

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ile Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) işbirliğiyle 'Akaryakıt sektörünün dünü bugünü' konulu bir panel düzenlendi. Oda binasındaki Ali Coşkun Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını Yıldıray Çakır yaptı. Akaryakıt bayilerinin birçok sorunu olduğunu belirten Çakır,  Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) kestiği ceza nedeniyle akaryakıt işiyle uğraşan birçok kişinin bu mesleği bıraktığını söyledi. Çakır ayrıca, akaryakıt bayilerini olumsuz etkileyen Petrol Yasası'ndaki hataların ve cezaların acilen değiştirilmesi gerektiğini söyledi.   
TABGİS Başkanı Atıf Ketenci de, sorunların çözümünde sivil toplum örgütlerinin önemine değinerek, TABGİS'in akaryakıt bayilerinin birçok sorununu çözdüğünü ifade etti. Bayileri TABGİS'e üye olmaya çağıran Ketenci, Sakarya'da acilen  TABGİS İl Temsilciliği kurulması gerektiğini söyledi. 
   
İstanbul'da başlayan akaryakıtta fiyat kırmalarının yakında tüm Türkiye'ye yayılacağını belirten Ketenci, bunun için sıkı bir denetimin şart olduğunu söyledi. Ana dağıtım şirketlerinin refinerinde aldığı fiyatı bilmediklerini ifade eden Ketenci, bunun ticari sır diye açıklanmamasına tepki gösterdi. Bazı akaryakıt istasyonlarında mazotun 1.90 liraya satıldığını belirten Ketenci, yasal kurallara uyan bir bayinin bu fiyata satış yapamayacağını, muhakkak bazı yükümlülükleri yerine getirmediğini söyledi.
Bu durumun haksız rekabete neden olduğunu anlatan Ketenci, devletin bu konuda gerekli denetimleri yapmasının şart olduğunu belirtti. Ketenci, kilometre tahdidinin azalması nedeniyle Türkiye'deki yolların istasyon mezarlığına döndüğünü söyledi. Ketenci ayrıca ulusal bir gazetede çıkan 'Katırcı Filosu' haberini örnek göstererek akaryakıt kaçakçılığına dikkat çekti. Ketenci, son olarak TABGİS'in akaryakıt lisansının alınması konusunda üyelerine yardımcı olduğunu ve bunu da başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.
  
EPDK Petrol Piyasası Daire Başkanı Mustafa Sağır ile EPDK uzmanı Mert Karamustafaoğlu da, akaryakıt sektöründeki yasal mevzuatı ve EPDK'nın çalışmalarını anlattı.  
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]