'Ağaçlandırma Seferberliğine Herkes Katılmalı'

Sakarya Çevre ve Orman Müdürü Nurettin Taş, erozyonla mücadelede her yıl Kıbrıs adasını kaplayacak şekilde toprağın erozyonla kaybedildiğini belirterek, "Ağaçlandırma seferberliğine toplumun her kesiminin katılımı sağlanmalıdır" dedi.

Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla Sakarya Fen Lisesi'nde düzenlenen fidan dikim töreninde konuşan Taş, ormanların insan hayatı için çok büyük önem taşıdığını kaydetti. Kuzey yarım kürede ilkbaharın, güney yarım kürede sonbaharın başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart'ın Avrupa Tarım Komisyonu'nca Ormancılık Günü kabul edildiği bilgisini veren Taş, ormanların doğal dengeyi ve çevreyi koruduğunu, iklim ve su rejimini düzenlediğini ve çevre kirliliğini önlediğini ifade etti.
Gelişmiş ülkelerin ormanları korumak için büyük çaba harcadıklarını vurgulayan Taş, Türkiye olarak sahip olunan 21,2 milyon hektarlık ormanın yarıya yakınının verimsiz, ıslaha muhtaç durumda olduğunu ifade etti. Taş şöyle konuştu: "Ağaçlandırma seferberliğine toplumun her kesiminin katılımını sağlamak gerekir. Erozyon nedeniyle her yıl Kıbrıs Adası'nı kaplayacak şekilde toprak kaybediyoruz. 2 santimetre kalınlığındaki toprak tabakasının 200 ile 1000 yılda meydana geldiği bilinmektedir. 100 yaşındaki kayın ağacı, 64 kişinin bir günlük ihtiyacını karşılayacak kadar oksijen üretmektedir. Ayrıca saatte 2,35 kilogram karbondioksit harcamakta ve böylece soluduğumuz havayı temizlemektedir. Yılda 1 ton toz süzmekte ve yaz aylarında havayı serinletmektedir.''

Öğrencilerin hazırladığı tiyatro gösterisinden sonra okul bahçesine fidan dikildi. Program çerçevesinde Taş ve bir grup öğrenci Sakarya Valisi Hüseyin Atak'ı da ziyaret etti. Ziyarette Atak, ormanların insanlar için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, ormanların korunması ve yeni ormanlar oluşturulması için herkesin elinden gelen çabayı göstermesi gerektiğini vurguladı.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]