"Afrika Açılımı, Çarkı Tersine Döndürdü"

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rıza Nur Meral, Türkiye'nin Afrika ülkelerine yaptığı ihracatın ithalatı karşılamazken, Afrika açılımından sonra ticaret fazlası vermeye başladığını söyledi.

Sakarya Genç İşadamları Derneği'nin (SAGİAD) iftar yemeğine katılan Rıza Nur Meral, TUSKON'un Afrika ve Asya Pasifik açılım toplantılarının Türkiye'ye çok büyük kazanç sağladığını belirterek, bu yıl mayıs ayında yapılan Afrika zirvesiyle, kıta ülkelerinden 1000'e yakın işadamını Türk işadamlarıyla buluşturduklarını ve 30 bin iş görüşmesi sağladıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de Afrika açılımıyla 50 ülkeden devlet başkanları ve başbakanları Türkiye'de ağırladığını hatırlatan Meral, bu toplantıların büyük kazanç sağladığının altını çizdi. En bariz görünen dış ticaret rakamlarındaki değişmeler olduğunu ifade eden Meral, şu bilgileri verdi: "Bu açılımlar başlamadan önce 2005 yılında Afrika ile ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 60 idi. Bu 2006'da yüzde 70'lere, 2007'de yüzde 88'lere ve 2008'in ilk 6 ayında ise yüzde 106 oldu. Yani Afrika'da ticarette fazla vermeye başladık. Bu da yaptığımız faaliyetlerin ticarete nasıl yansıdığını gösteriyor. Ülkemiz Afrika ticaret açığını kapattı hatta fazla vermeye başladı. Benzer sonuçları Asya Pasifik ülkeleri ile olan ticarette de yaşıyoruz "

"TÜRKİYE ALMANYA'YA İŞÇİ GÖNDEREREK GEÇİNEN ÜLKE OLARAK BİLİNİYORDU"

Rıza Nur Meral, Afrika açılımından önce Afrikalıların Türkiye'yi tanımadığını ve hala Almanya'ya işçi gönderip oradan kazanılan para ile geçinen bir toplum olarak gördüklerini dile getirdi. Meral, "Bunu kendileri söylüyorlardı. Ancak bu açılımlar ile ülkemizi tanıma fırsatı buldular. Afrikalı işadamları (Sanayiniz gelişmiş. Her şey burada var. Fiyatlarda çok uygun. Bundan sonra gelip sizden mal alalım. Avrupalılardan farklısınız . Sizin güler yüzlülük, centilmenlik, işe odaklık ve alıcıya verdiniz değerden dolayı 3-5 pahalı da oysa biz bundan sonra gelip sizden alış-veriş yaparız) dediler. Afrikalılar çok memnun. Türkiye'yi örnek alacak bir lider ülke olarak görüyorlar. Bu ülkelerde Türkiye dostluk dernekleri kurulmaya başlandı. Oradaki Türk okulları buna büyük katkı sağladı. Bu okullardan mezun olan öğrenciler Afrikalı işadamları ile Türk işadamlarına tercümanlık yaptılar. Türk okullarında daha çok yabancı öğrenci okutmalıyız" diye konuştu.

İftara, Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman, Başsavcı Ferhat Kapıcı, Adalet Komisyonu Başkanı Oğuz Çelik, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Erol Öztürk ve çok sayıda işadamı katıldı.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]