Afganistanlı İşadamları Yatırım Çağrısı Yaptı

Afganistanlı işadamı Syeed M. Taher Roshanzada, Afganistan'ın yeniden yapılanan bir ülke olduğunu ve bu yeniden yapılanmada Türk işadamlarını ülkelerinde görmek istediklerini söyledi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın eşgüdümünde ve Dışişleri Bakanlığı'nın işbirliğiyle 1-7 Haziran günleri arasında İstanbul'da düzenlenecek ''Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2009'' konferansına katılmak için Türkiye'ye gelen Afganistan işadamları heyeti, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (SATSO) ziyaret etti. Heyete, SATSO adına Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ, ev sahipliği yaptı.
Yüzde 3'lük Kısım

Başkan Aktuğ, ziyarette yaptığı konuşmasında, Sakarya'nın sosyo-ekonomik gelişimi hakkında bilgiler verdi. Sakarya'nın özellikle otomotiv, makine, madeni eşya, tekstil, tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörlerinde gelişmiş olduğunu belirten Altuğ, Sakarya'da özelikle 90'lı yılların başından itibaren tarımdan sanayiye doğru geçiş yaşadığını, sanayileşmenin son yıllarda büyük bir ağırlık kazandığını ve sanayileşme faaliyetlerin her geçen gün geliştiğini söyledi. Sakarya'nın ülke ekonomisine yapmış olduğu katkılarına değinen Altuğ, Sakarya'nın ülkenin önemli ihracatçı illerinden biri olduğunu ve Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 3'lük kısmını karşıladığını belirtti.
Karşılıklı Güven

Altuğ, Sakarya'nın aynı zamanda tarımsal ve hayvansal üretimde önemli bir potansiyele sahip olduğunu, önemli bir turizm potansiyeli bulunduğunu, birçok alanda yatırım yapma fırsatı sunan bir il olduğunun altını çizdi. Afganistan'dan gelen sanayici ve iş adamlarından oluşan heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Altuğ, karşılıklı ziyaretlerle iki taraf arasında işbirliğinin gelişeceğine inandıklarının ve iki ülke arasında ticareti geliştirmenin en önemli yolunun karşılıklı güven tesis etmekten geçtiğini belirtti.

Afganistan'a Davet Etti

Afganistan heyeti adına açıklamalarda bulunan Syeed M. Taher Roshanzada, karşılaştıkları hoşgörü ve misafirperverlikten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Roshanzada, bu görüşmeyi iyi bir ticari işbirliği kurmak için fırsat olarak değerlendirdiklerini, Sakaryalı sanayici ve işadamlarını da Afganistan'a beklediklerini ifade etti. Ülkeleri için tarımsal ve hayvansal üretimin önemli bir geçim kalemi olduğuna değinen Roshanzada, bu alanda özellikle ilaç sektöründe büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve bu konuda işbirliği imkanları arayarak Afganistan'da bir ilaç fabrikası kurmak istediklerini belirtti.
Türk İşadamlarınca Değerlendirilmeli

Afganistan'ın yeniden yapılanan bir ülke olduğunu ve bu yeniden yapılanmada Türk işadamlarını ülkelerinde görmek istedikleri ifade eden Roshanzada, "Ticarette güven ve itimat önemlidir. Biz bu konuda üzerimize düşenleri yapacağız. Türk işadamlarının ülkemizde güven içinde yatırım yapmaları için gerekli önlemleri alacağız" dedi. Afganistan'ın özellikle yer altı madenleri yönünden oldukça zengin olduğunu da ifade eden Roshanzada, "Bu madenleri işleyecek ve işletebilecek firmalara ihtiyaç var. Madencilik sektöründe ülkemizde önemli yatırım potansiyeli bulunuyor. Bu sektörün Türk işadamlarınca değerlendirilmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.

Ziyaret soru cevaplar, görüş alışverişi, iyi niyet dilek ve temennileri ile sona erdi.
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]