"Afet Kredileri Yeniden Yapılandırılsın"

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, afet kredilerinin yeniden yapılandırılmasını istedi.  

Akgün, yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999'da yaşanan deprem felaketinin ardından yaşanan ekonomik mağduriyetlerin giderilmesi, Sakarya'daki ticaret ve sanayi hayatına yeniden işlerlik kazandırılması amacıyla Halk Bankası aracılığıyla yaklaşık 8 bin 500 kişiye 16.5 milyon TL civarında bir tutarın "Afet Kredisi" olarak kullandırıldığını belirterek, bu kredileri kullananların büyük bir çoğunluğunun daha deprem yaraları sarılmadan yaşanılan ekonomik krizler dolayısıyla kredilerin taksitlerini ödeyemediklerini kaydetti.  Depremin ardından zor günler geçiren işverenler için o günün şartlarında düşük faizli bu kredilerin bir can simidi gibi görüldüğünü ifade eden Akgün, "Kredi kullanan birçok kişide Halk Bankası aracılığıyla kullandırılan bu Afet Kredileri'nin geri ödemesiz olarak dağıtıldığı intibağı oluşmuş ve bu sebepten ötürü birçok kişi kredi taksitini ödememiştir. İlimizde Halk Bankası tarafından kullandırılan Afet Kredisi taksitlerinin yaklaşık 2 bin kişi tarafından ödenmediği bilinmektedir. İçinde bulunduğumuz ekonomik krizle işlerin durma noktasına geldiği bu günlerde Halk Bankası tarafından gönderilen muacceliyet ihbarnameleri ile afet kredilerinde sorun yaşayan ilimiz esnaf, tüccar ve sanayicileri kendilerine gönderilen yüksek miktarlı ödeme tebligatları ile ne yapacağını bilememenin şaşkınlığı ve çaresizliği içerisindedirler. İlimiz ekonomik yaşamına bir darbe daha vurması muhtemel bu sorunun çok acilen çözülmesi gerekmektedir. Hükümetimizden günümüz ekonomik şartlarını göz önünde bulundurarak, 1999 sonrasında Halk Bankası aracılığıyla kullandırılan Afet Kredileri'nin ödenmemiş anaparalarının üzerine günümüz finans piyasasında geçerli olan cari faiz oranından çok daha düşük cüzi bir faiz işletilerek ödemelerin uzun bir vadeye yayılarak, tekrar yapılandırılmasını acilen talep ediyoruz" dedi.  

Sakarya'da yaşanan bu hazin tabloyu ilgililerin dikkatine sunduklarını belirten Akgün, Sakarya iş aleminin panik havasından bir an önce kurtulabilmesi için gerekli adımların atılmasını ümitle beklediklerini söyledi.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]