ADARAY test sürüşüne çıktı

Geçen yıl başında Yüksek Hızlı Tren projesi çalışmaları nedeniyle tren seferlerinin durdurulduğu demiryolunun Arifiye-Adapazarı arasındaki bölümü, şehiriçi toplu taşımacılıkta kullanılacak. 

Hazırlanan projede, 10 kilometrelik demiryolu hattında karşılıklı olarak iki hafif raylı sistem ile günde 10 bin kişinin taşınması hedeflendi.

10 kilometrelik demiryolu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi hızlı tren çalışmaları nedeniyle durdurulan 142 yıllık tarihi İstanbul-Adapazarı demiryolu hattının Adapazarı-Arifiye arasını değerlendirmek amacıyla proje geliştirdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından da desteklenen projede, Adapazarı Gar Binası ile Arifiye İlçesi\'ndeki Şehirlerarası Yeni Terminal arasındaki 10 kilometrelik demiryolu hattında hafif raylı sistem çalışacak.

TCDD’nin Sakarya Büyükşehir Belediyesi\'ne destek verdiği projede Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (TÜVASAŞ) içerisinde bulunan Türkiye’de hızlı tren ve tramvay setleri ve çeşitli demiryolu araçları üreten EUROTEM tarafından üretilen ve şu an Haydarpaşa-Gebze arasında çalışan Banliyö tren setlerinden 2 takım bu demiryolu hattında kullanılacak.

7 durak

Adapazarı\'nın tarihi gar binasından kalkacak ve 3 vagon bulunan, aynı anda 500 yolcu taşıyabilen banliyo trenler, Adapazarı Kent Merkezi\'nde son durağa kadar toplam 7 durakta durarak yolcu indirip- bindirebilecek. Proje kapsamında demiryolu hattı üzerine 80 metre uzunluğunda 2.5 metre genişliğinde döşemesi granit olan betonarme platform oluşturularak istasyonlar yapıldı.

Yenikent\'e de hafif raylı sistem

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu karşılıklı olarak sefer yapacak hafif raylı sistemde test sürüşlerine başlanıldığını söyledi. Başkan Toçoğlu, hafif raylı sistem ile günde 10 bin kişinin taşınmasının hedeflendiğini belirterek, projenin 17 Ağustos Depremi ardından kurulan deprem konutlarının da yapıldığı Yenikent’te uygulanması için çalıştıklarının belirtti. Toçoğlu, şöyle dedi: "2013 yılında yeni terminalle mevcut tren garı arası ilk adımı atıp, ardından da Yenikent bölgesine hafif raylı sistemi kurmak için çalışma başlatacağız. Böylelikle sehiriçi trafiğinin yükünü de azaltmış olacağız."

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]