Abhazfed Sakarya medyasıyla bir araya geldi

Abhaz Dernekleri Federasyonu; Sakarya Abhaz Derneği\'nin 1. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle, Sakarya Medyası’yla kahvaltıda bir araya geldi.

Kısa adı Abhazfed olan Türkiye Abhaz Dernekleri Federasyonu;  21 Şubat 2014’te kurulan Sakarya Abhaz Derneği\'nin (SAD) 1. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle, Elegant Resturant’ta düzenlediği kahvaltılı programla; Sakarya’daki Ulusal Basın, Gazete, Tv, İnternet, Dergi ve Radyo Medyası’yla bir araya geldi. Toplantıya; Abhazya Demografya (Geri Dönüşüm Komitesi) Başkanı Hırıps Capua, Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Koç, Abhaz Dernekleri Federasyonu Basından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Atilla Sağım,  İstanbul Abhaz Derneği Başkanı Hakan Ander, Bursa Abhaz Derneği Başkanı Yılmaz Marşan, Ankara Abhaz derneği Başkanı Necdet Akoğlu, Sakarya Abhaz Derneği Başkanı Oral Kobaş, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, Sakarya Radyo Televizyon ve İnternet Yayıncıları Derneği (RATED) Başkanı Remzi Adıyaman, Gazeteci Müjdat Çetin ile Abhaz Dernekleri Federasyonu ve Sakarya Abhaz Derneği yönetim kurulu üyeleri de katıldı. 

Gazeteci Nuh ve öğrenci Özgecan’a yapılan saldırı kınandı
Toplantının açılış konuşmasına yapan Abhazfed Basından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Atilla Sağım; bu topraklarda 151 yıldır yaşadıklarını belirterek; “Bizim Abhazlar olarak bir geçmişimiz var. İstiyoruz ki kendimizi her platformda ifade edelim. Bizde, Abhazfed ve Sakarya Abhaz Derneği olarak Sakarya Medyası ile tanışmak ve kendimizi anlatmak için bir araya geldik. Bu vesileyle, Kartopu yüzünden öldürülen gazeteci Nuh kardeşimiz ile vahşice öldürülen Özgecan kardeşimize yapılan saldırıyı kınıyoruz. Kadın değerli ve önemlidir. Hepimiz bir kadının çocuklarıyız. Bu işi yapanlar en ağır ceza ile cezalandırmalıdır. Abhaz topluluğu kapalı bir toplumdur. Bizim günümüzdeki üçüncü ve dördüncü nesiller, Abhazların açılımımı sağlamışlardır” dedi. 

Koç: “Dünya var oldukça, bizim varlığımızda devam edecek”
Abhaz Dernekleri Federasyonunun 2010 yılında faaliyete geçtiğini ve 12 Abhaz Derneğinin federasyon üyesi olduğunu dile getiren Abhazfed Genel Başkanı Cengiz Koç; 1864’lü yıllarda zorunlu göç eden, sürgün edilmiş bir toplumuz. Burada 151 yıldır, burada yaşamımızı devam ettiriyoruz. Her toplumun örgütlenme ihtiyacı olduğu gibi, biz Abhazlarda bunu hissettik ve kültürümüzü geleceğe aktarmak istedik. Bugün 12 derneğimizle birlikte yolculuğumuza devam ediyoruz. Kültürümüzü yeni nesillere aktarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünya var oldukça, bizim varlığımızda devam edecek” diye konuştu.

Abhazya’nın Diaspora’daki başkenti olan Sakarya’da hedef 5000 üye
Kuruluşunun 1. Yıldönümünü kutlamanın heyecanı içinde olduklarını belirten Sakarya Abhaz Derneği Başkanı Oral Kobaş; “Sakarya, Abhazya’nın Diaspora’daki başkentidir.  Abhazya, sürgünden sonra ilk defa 1975 yılında Sakarya’dan 11 kişilik bir grupla ziyaret edilmiştir. Düğünlerimizde silahlardan yaralananlar sonra, silah atılmama kararının alınmasında Sakarya’nın payı büyüktür.   Sakarya Abhaz Derneği’nin kuruluşu, hem Türkiye’de, hem de Abhazya’da coşkuyla karşılanmıştır. Yaklaşık 1800 üyesi bulunan derneğimizin önümüzdeki yılla birlikte üye sayısındaki hedefi 5000’dir. Sakarya’daki 5 bin üye Abhazya için önemlidir. Kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarmak için, Abhazya’dan gelen Dil ve dans hocalarımız ile birlikte çalışmalarımız devam etmektedir. İçinde yaşadığımız toplumda kardeşçe yaşamak için, çalışmalarımız daha da artacaktır” dedi. 

Demografya Başkanı Capua’dan destek
Abhazya’daki Bakan düzeyindeki Demografya (Geri Dönüşüm Komitesi) Başkanı Hırıps Capua ise, federasyon ve derneklerin yaptığı yoğun çalışmalarla Abhazya’yı Türkiye’de temsil ettikleri için Abhaz Dernekleri Federasyonu ile Sakarya Abhaz Derneği’ne teşekkür ederek, kültürün gelecek nesillere yayılması konusunda Abhazya’nın Türkiye’nin yanında olduğunu söyledi. 

Gazetecilerden Federasyon ve derneklere tebrik
Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur ise; Sakarya’da 32 etnik yapının yaşadığı bir kent olduğunu vurgulayarak, “Daha önce kırsal alanda yaşayan Abhazların 60’lardan itibaren kentte yaşamaya başlayarak, aktif rol almıştır. Bir kültürün yaşatılması çok önemlidir. Yapılan bu kültür çalışmasından, bu tür dil ve dans öğrenme organizasyonlarından dolayı, Abaza bir gazeteci olarak, Abhaz Dernekleri Federasyonu ve Sakarya Abhaz Derneği Başkan ve yöneticilerini tebrik ediyorum” dedi. Gazeteci Müjdat Çetin ise ve Sakarya Radyo Televizyon ve İnternet Yayıncıları Derneği (RATED) Başkanı Remzi Adıyaman, çalışmalarından dolayı, kendi kültürlerini gerek dil, gerekse dans, yemek ve yaşamlarıyla gelecek nesillere aktarılmasında çaba sarf eden Abhaz Dernekleri Federasyonu ve Sakarya Abhaz Derneği’ni tebrik ederek, çalışmalarının devamını diledi. 
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]