“Krize İnat Alışveriş Yapalım”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Öztürk Radyo Net’e konuk oldu.

Radyo Net’te haftanın 6 günü 18:00-19:00 arası canlı olarak yayınlanan ve zaman zaman önemli konukların ağırlandığı Gün Biterken programına katılan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Erol Öztürk, krizden hükümetin ekonomi politikalarına, yerel seçimlerden Sakarya’nın sorunlarına kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Kriz konusunda “Moralimizi bozmayalım, krize inat alışveriş yapalım” diyen SATSO Başkanı Öztürk, Sakarya’nın öncelikli üç sorunundan birinin ulaşım olduğunu dile getirdi.

Ticaret ve Sanayi Odalarının Ayrılması Doğru Değil

“Ticaret ve sanayi Odalarının ayrılması” konusunda “Doğru bulmuyorum” diyen SATSO başkanı Erol Öztürk, gerekçesini de şöyle açıklıyor: “Sanayi ve Ticaret erbabının birbirinden ayrılması doğru değil. Çünkü sanayici üretim yapıyor, sanayici de satıyor. Dünyanın hiçbir yerinde ticaret ve sanayi odası birbirinden ayrı değildir. Bu sadece Türkiye’ye özgüdür. Bu gücün bölünmesine sebep oluyor. İyi bir yaklaşım değil. Örneklerinden görüyoruz. Sanayici ve ticaretçiler arasında çekişmeler başlıyor. Onun için ticaretçi ve sanayici birlikte olmalı. Dünyanın her tarafında da bu böyledir.”

“Avrupa Uyum Yasaları çerçevesinde bu konuda bir değişim yapılarak, odalar birleştirilebilir mi?” sorusuna ise: “Bir değişim yapılabilir. Türkiye’de 81 il var ama 367 oda var. Yeni düzenleme getirildi. Buna göre, üye sayınız bini bulmadığı zaman oda kurma imkanınız kalmayacaktır. Birçok yerdeki odalar da zaman içerisinde kapanmak zorunda kalacaklardır. Birçok ilçemizi bu tehlike bekliyor. Büyük şehirlerde bu birleşmeyi kanunla yapmak gerekiyor bence"şeklinde yanıtladı. 

Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması konusunda “Siyasi bir karardır” diyen Öztürk, “Doğru buluyorum kararı. İstanbul hem bir kültür şehri, hem bir finans şehri.” Karşı çıkanları ise, “oturduğu lojmandan çıkmak istemedikleri yani rahatlarını bozmak istemedikleri için” eleştiriyor. “Bu konuda daha objektif, daha geniş düşünmek lazım” diyor.

Bu Krizler Bize Vız Gelir

Programda dünyada yaşanan krize de değinen Erol Öztürk, “Türkiye büyük bir ülke, müthiş bir ülke. Bu krizler bize vız gelir. Bunu da atlatacağız. Daha geçtiğimiz yıllarda (2001-2002) öldük-bittik derken deprem yaşamamıza rağmen atlattık. Ama bazı konularda krizi kendimiz çıkarıyoruz. ‘Eyvah! Battık-batıyoruz’ diye krizi körüklüyoruz. Bunu yapmamamız lazım. Kriz daha Türkiye’ye gelmiş değil. Her şeyden önce sağlam bir siyasi yapımız var. Bu siyasi yapının sağlam olması bizi cesaretlendiriyor. Hükümetimiz tedbirleri almaya başlamış durumda. Fakat geç kalınmamasını tavsiye ediyoruz. Biraz daha geç kalınırsa hakikaten krizi çok kötü yaşama durumda kalacağız. Hükümetimizin behamahal hızlı davranım para sirküle etmesi lazım piyasaya. Gerekiyorsa para basması lazım. Enflasyon bir nebze çıkabilir. 11 ise 15 olsun ama bu insanların 25-30 yıllık ticari geçmişini bir anda kör edemezsiniz. Umuyorum ki, hükümetimiz çalışmalar yapıp bazı açıklamalarda bulunacak. Vergide indirimler yapacak. Ama bunlar parça halinde değil de bir bütün halinde ele alınmalı. Bu arada vatandaşlarımız elinden geldiğince gayret etsin, alış-veriş yapsın ki, ticarette bir canlılık olsun.”


"Kriz konusunda medyanın yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?” sorusuna Öztürk, “Krizi medya da körükledi açıkçası. Hatta televizyon dizilerinde bile kriz işleniyor. Biz, TRT’ye bir yazı yazacağız. ‘Ne alakası var?’ diyeceğiz, dizilerde kriz işleniyor. Diziler de kontrol edilmeden yayınlanıyor. Lütfen herkes bu konuda duyarlı olmalı. Hükümetin de daha hızlı hareket etmesi lazım. Kriz ortamında Sakarya’da işçi çıkarmaların yaşandığını da ifade eden SATSO Başkanı Erol Öztürk, kendilerinin yaptırmış olduğu son ankete göre durumun maalesef pek iç açıcı olmadığını söyledi. “Bunun için ne yapıyorsunuz oda olarak?” sorusuna ise, “insanları moralli tutmaya çalışıyoruz. Radyodan söylediklerimizi de bunun için, insanların morallerini yüksek tutmak için söylüyoruz. Yangına körükle gidilmemesi lazım. Daha sağduyulu olup, dayanışma içerisinde olmak lazım. Pes etmememiz lazım, kararlı olmamız lazım.”

Fuar Yapmaktan Basın Yüzünden Vazgeçtik

Fatih Bahtiyar’ın “Sakarya’da fuar alanı konusunun bir problem olduğunu, bu konun çözümü için bazı sivil toplum örgütlerinin topu SATSO’ya atıyorlar” hatırlatması üzerine basını suçlayan Başkan Erol Öztürk, “Biz yedi kez fuar yaptık. Bu dönem içerisinde basın tarafından çok eleştirildik. O yüzden bize fuar yapmayı basın bıraktırdı. Böyle bir şey olmaz. Kimseye bir şey sormadan yazıyor herkes. O günden bu yana SASİAD yapmaya devam ediyor. Ama fuar zor iş. Sakarya’nın bir fuar merkezine ihtiyacı var. Ama, eğer yılda bir defa fuar yapacaksanız bu yatırımı yapmaya gerek yok. Biz şunu yapmaya çalışıyoruz. Çok amaçlı bir alan yapıp, bazı etkinliklerin düzenlenebileceği bir kompleks istiyoruz. Bu sadece Ticaret ve Sanayi Odasıyla olmaz. Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, İl Özel İdaresi komple bir araya gelip bu işi başarmamız lazım. Eski valimiz Nuri Okutan'a zamanında ben bu çağrıyı yaptım. Fuar açılışında herkes söz verdi. ‘Tamam, biz de yaparız-ederiz’ dediler ama ucundan tutmadılar. Bizde yer hazır. Milli Emlak'tan aldığımız 40 dönümlük arazimiz var. Buyurun yapalım. Belediye (Büyükşehir) niye bu işe katkıda bulunmuyor?. Sebep ne? Bu işin bahanesi olmaz. Öyle bir fuar merkezi yaparsınız ki, ihtisas fuarcılığı yaparsınız. Ama şehir de birlik-beraberlik yok bu konuda. Bir şekilde olmadı. Ama herhalde önümüzdeki dönemde yeni yönetimle bu konuyu projelerimiz içersine alıp, yapmaya gayret edeceğiz. Çağrıda bulunuruz, gelen olmazsa biz tek başımıza yapmaya gayret edeceğiz. Bir de, adayları çağırıp projelerini anlatmalarını isteyeceğiz. Bunu basının önünde yapacağız. Sonra (eğer yoksa) fuar niye yok senin projelerin içerisinde? diyeceğiz. Birlikte yapma sözü alacağız. Belki o şekilde başarabiliriz. Başka, 10 tane projeni anlat diyeceğiz başkan adaylarına.

TMO’ya Teşekkür Ediyorum

TMO’ya yaptığı, “Fındıkçının parasını öde” çağrısının hatırlatılması üzerine, “TMO’ya teşekkür ediyorum. Bizim çağrımızdan sonra fındıkçıya tam 60 milyar YTL ödedi. Bunu yazıyla da deklare ettiler. Ödemeye de devam edecekler. Tam zamanıdır. Ben de kendilerine yazılı olarak teşekkür ettim ama bir kez daha sizin aracılığınızla teşekkür ediyorum.”

Ayrıca Türkiye’de fındık politikasının doğru olmadığını ifade eden Öztürk, “Ama taban arazilerinde behamahal çiftçilerin fındığını sökmesini tavsiye ediyorum. Buradan çağrı yapıyorum; fındığı söksünler. Fındığın ekilebilecek sahaları belli. Gelecekte Türkiye’de fındık rezilliğinin daha kötü olacağını düşünüyorum. Başka ülkeler fındık ekiyorlar. İleride zaten sökmek zorunda kalacaksınız. Bunun yerine taban arazilerinde başka ürünler dikin. Bu verimli arazilerinizi iki defa üç defa ürün alabilecek şekilde değerlendirin. Ayrıca, bölünmüş arazilerinizi birleştirin. Hükümetimizin arazi tapulaştırılması konusunda hızlı hareket etmesi lazım. Ayrıca Akovamızın bir sulama projesi kapsamına alınması lazım. Çünkü verimli topraklarımızın her geçen gün verimliliğinin azaldığını biliyoruz.”

Karasu’da OSB Kurulması

Programda ayrıca, “her ilçeye bir OSB, her ilçeye bir meslek yüksek okulu, her ilçeye bir endüstri meslek lisesi kurulması konusunda bizim programımız var.” diyen Erol Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Karasu’da bir OSB kurulmasını istiyoruz. Mutlaka yapılmalı. Ama Karasu’da mevcut OSB kurulan bölgeyi biz doğru bulmadığımızdan katılımcı olmadık. Ama belediye ve Özel İdare yapmaya gayret ediyorlar. Onlara da kolay gelsin.”

Sakarya’da Ulaşım

Büyükşehir Belediyesi’nin hafif raylı sistem projesi olduğunu ama bunun bundan önceki dönem için rafa kaldırıldığının hatırlatılması üzerine ve “Sakarya’da ulaşımın çözülmesi konusunda ümitli misiniz?” sorusuna SATSO başkanı Erol Öztürk şunları söyledi: “Rafa kalkan projeler teker teker indirilmeli. Bu tip projeler çok önemli projeler. Hafif raylı sitem konusunda ise, çok pahalı taşımacılık yapılıyor Sakarya’da. Bilhassa belediyemizin çok önem vermesi lazım bu projeye. Çünkü, hem pahalı taşımacılık yapılıyor. Hem işverene maliyeti yüksek. Bizim yaptığımız hafif raylı sistem sempozyumu Türkiye’de bir ilk. Bütün demiryollarının rehabilitasyonu konusunda yeni projeler gerçekleştirilmesi lazım. Şimdi burada, kaygı duyan minibüsçüler, dolmuşçular var. Hiç kaygı duymalarına gerek yok. Aksine onlar için daha avantajlı olacak hafif raylı sistem. Çünkü raylı sistem tek bir yerden gidecek. Şehir gelişiyor. Bu sefer, hafif raylı sistemin geçtiği duraklardan yolcu alıp taşıyacaklar. Bunu uzmanlar söylüyorlar, dolmuşa daha çok ihtiyaç duyulacak. Oysa buradaki dolmuşçular ‘Raylı sistem gelirse biz öldük’ diyorlar. Yok böyle bir şey. Bu çok önemli bir konudur ve her vatandaşın bunu haykırması lazım. Söylendiği gibi ‘Şehrimizinnüfusu buna uygun değildir’ demeyip, behamahal bunun yapılması gerekmektedir.” Fatih Bahtiyar’ın, “Bu konuda başkan adaylarına ilk icraatınız ulaşımı çözmek olacaksa size oy vereceğiz şeklinde bir tür şantaj yapsak seçmen olarak, nasıl olur?” sorusuna Başkan Öztürk, “Bence yapılabilir. Bu baskı olmalıdır. Çünkü geç kalınmıştır. Hatta, Hendek, Akyazı, Arifiye, Yenikent taraflarında hafif raylı sistem götürülebilir.”

Öztürk: “Gerçekleşmesini İstediğim İl Üç İcraat: Sakarya Park Projesi, Ulaşım Konusu ve Sanayide Atılım”

Fatih Bahtiyar’ın, “Sakarya’da gerçekleşmesini istediğiniz il üç icraatı söyler misiniz” sorusuna SATSO başkanı Erol Öztürk ilk sırada Sakarya Park’ı saydı. Bunun Cumhurbaşkanlığı Genel sekreteri Mustafa İsen’in projesi olduğunu belirten Öztürk, bu projenin çok önemli olduğunu ve kendisinin bu projeyi önemsediğini dile getirdi. Bu gerçekleştiği zaman, herkes Sakarya’ya akın edecek. Ama bizim bu projeye layık olduğu şekilde destek verdiğimizi düşünmüyorum. Ulaşım sorununu ikinci planda tutuyorum. Üçüncü olarak da OSB konusunda bir atak yapılmalı diye düşünüyorum.”

Programda son olarak, “Sivil Toplum örgütleri seçmeni bilinçlendirmeli mi?” sorusuna SATSO başkanı Erol Öztür, “Gayet güzel olur. Hepimizin yapıcı eleştirilerde bulunarak şehrimizin daha güzel olması için gayret göstermemiz lazım” şeklinde cevapladı.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]