62 kilometrelik bisiklet yolu ihaleye çıkıyor

İnsan ve çevre sağlığına sayısız faydaları olan bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, ilk etapta Sakarya ve Kocaeli\'ne 500\'er bin liralık bisiklet yolu projesi desteği verdi.

Destekten sonra Sakarya Büyükşehir Belediyesi 62 kilometre bisiklet yolunu hayata geçirmek için ihaleye çıkıyor.

İstanbul büyüklüğündeki Hollanda\'da 20 bin kilometre bisiklet yolu bulunuyor. Türkiye ise bu konuda oldukça gerilerde. Bütün ülkedeki bisiklet yollarının tamamı sadece 600 kilometre. Yolların çoğu da kullanılabilecek durumda değil. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Ulaşım Sistemleri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Arslan, Türkiye\'de güvenli bisiklet yolu bulunmaması sebebiyle şehir içi trafikte bisikleti tercih edilmediğini belirtiyor.

Bakanlık, kentsel dönüşüm sürecinde ekolojik şehirleri artırmayı hedefliyor. Motorlu taşıt kaynaklı hava kirliliği ve iklim değişikliğine neden olan kirleticilerin azaltılması amacıyla bisiklet yollarının yaygınlaştırılması için teşvik veriyor. Bu çerçevede 81 ilde bisiklet yolu projesi hazırlanıyor. Bakanlığın eline bu güne kadar 103 proje ulaştı. İlk etapta Sakarya ve Kocaeli Belediyesi projesine kaynak aktarıldı. Bakanlık bisitlet yolu yapımı için Sakarya\'ya 500 bin, Kocaeli\'ne ise 440 bin lira gönderdi. Projesi kabul edilen bir çok ile daha kaynak aktarılması bekleniyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı İsmail Yolcu, çok yakında 62 kilometrelik bisiklet yolunun ihaleye çıkarılacağını söyledi. Bakanlığı\'nda projeye destek verdiğini vurgulayan Yolcu, "Biz kendi imkanlarımızla Sapanca ilçemizde 2 kilometreye yakın bisiklet yolu yaptık. Bakanlığın destek verdiği proje ilede Adapazarı\'nda üç merkez ilçeyi bağımsız bisiklet yoluyla birbirine bağlayacağız. Adapazarı, Serdivan ve Erenler ilçelerinde hayata geçireceğimiz bisiklet yollarını şehrimizin ulaşımına kazandıracağız. 1 milyon TL\'lik proje maliyetimizin yarısını bakanlık karşılıyor." diye konuştu.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]