600 gram doğan Sümeyye bebek hayata tutunmaya çalışıyor

Sakarya\'da 33 gün önce 25 haftalık, 600 gram ağırlığında dünyaya gelen \'parmak bebek\' yaşama tutunmaya çalışıyor.

Erdem ve Betül Demir çiftinin, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi\'nde dünyaya gelen Sümeyye isimli bebekleri, Yenidoğan Yoğun Bakım\'da yaşatılmaya çalışılıyor. Kuvözde özel bakım uygulanan Sümeyye bebek, 33 günde 200 gram alarak 800 grama ulaştı.

"6 aylık doğdu"


Yenidoğan uzmanı Taner Hafızoğlu, bebeğin yaşamla ilgili umudunun uyguladıkları destekle hergün arttığını söyledi. 1 ayını tamamlayan bebeğin en az 1 kilo daha almasını beklediklerini kaydeden Hafızoğlu; "Bebek 6 aylık doğdu. Doğduğunda 600 gramdı. Şuan 1 ay 3 günlük oldu. Tartısı 800 gram. Makinede burundan üfleme şeklinde solunum desteği sağlıyoruz. Beslenme hem ağızdan alabildiği kadar geri kalanı da damar yolundan sağlanıyor" dedi.

Bebeği doğum kilosu 1 kilo 800 gram olana kadar ünitelerinde takip edeceklerini belirten Hafızoğlu, şunları söyledi: "Bu sürede kriter kilodan daha ziyade olgunluk kriteri. Bebek kendi emmeye başladıktan sonra bebekle anne uyumuna güvendiğimiz zaman taburcu etmeyi planlıyoruz. Burada süre en az 3 ay oluyor. Bebeğin annesini emmeye başlaması ve ağızdan beslenmesi en büyük hedefimiz."

Bebeğin dünyaya geldiği ay ve kilo ne kadar küçük olursa o nebzede ölüm oranlarının arttığını anlatan Hafızoğlu, "Bebek ne kadar küçük doğarsa o denli riskleri beraberinde getiriyor. Bunların yaşamasını mucize olarak değerlendirebiliriz. Burada en büyük kronik sekerler kronik akciğer hastalığı, ikincisi de beyin felci. Bunların iyi bakımla, teknik donanımla bir ölçüde engellenmesi mümkün. Servisimizin kurulalı 1 yıl oldu. Çok düşük ağırlıklı bebekler ve risk gurubundaki pek çok bebeği tedavi etme imkanımız oldu. Servisimizde halen 3 adet çok düşük doğum ağırlıklı bebek, desteğimizle yaşamına devam ediyor. Daha fazla riskli ve küçük bebek bakıp bu bölgedeki hastalara yardımcı olmak istiyoruz." diye konuştu.

"Kucağıma alacağım günü bekliyorum"

Bebeğin annesi Betül Demir ise ilk bebeğini kucağına alacağı günü umutla beklediğini söyledi. Anne Demir, duygularını şöyle dile getirdi; "İlk bebeğim. 25 haftalık. Bugün 33. günü. Hafta sonları hariç her gün görmeye geliyorum. Kısa görüşlerimiz var. Ayrılmak çok zor. Dokunamıyoruz. Sadece görüyoruz. Daha çok küçük. Büyük bir umutla kucağıma alacağım günü bekliyorum. Bebek küçük doğduğu için sıkıntılı günler yaşadık. İnşallah iyi olacak, bekliyoruz."

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ünal Küçükyılmaz da parmak bebek diye adlandırılan düşük ağırlıktaki bebeklerin yaşatılması için yeni doğan yoğun bakımdaki yatırımlarını arttırdıklarını belirterek; "Bu bebekler yaşatılması en zor bebekler. Servisimiz kurulduğundan bugüne kadar düşük ağırlıktaki 20 bebeğimizin hayata tutunmasını sağladık." dedi.

36 gün önce 25 haftalık, 600 gram ağırlığında dünyaya gelen ‘Parmak' bebek Sümeyye ameliyat oldu.

Erdem ve Betül Demir çiftinin, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dünyaya gelen bebekleri, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde ameliyat edildi. Erken doğum nedeniyle beyninde sıvı birikimi olan ve kanama riski olan Sümeyye bebek, Tamer Hafızoğlu yönetimindeki ekip tarafından ameliyat edildi.

Tamer Hafızoğlu, bebeklerde kafa içinde kanama ya da beyin boşluklarında kanama sonucunda beyin içindeki sıvıların birikmesi söz konusu olduğunu belirtti.

Hafızoğlu, Sümeyye bebeğe balonlu bir cihaz yerleştirildiğini belirterek şunları söyledi: "Bununla biriken sıvının boşaltılmasını amaçladık. Şu an bebek işlem sonrası 3. gününde. Genel durumu işlem öncesine göre gayet iyi. Ameliyatta herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. Beyin boşluklarında da ölçümlerinde de bir düzelme mevcut.”
Ameliyat sayesinde deri altından vücuda yerleştirilen cihaz sayesinde Sümeyye bebeğin vücudunda gelişimini tamamlamadığı için biriken sıvının alınması ve mevcut organlarının fazla yorulmaması sağlanıyor.

Kuvözde özel bakım uygulanan Sümeyye bebek, 36 gün önce 600 gram olarak dünyaya geldi. Sümeyye 800 grama ulaştı. Makinede burundan üfleme şeklinde solunum desteği sağlanan Sümeyye’nin ameliyatın 3. aşamasında kendi kendine solunum yapması sağlanacak.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]