5 yıldır maaşlarını alamadılar

2009 yılında Libya’ya giden ve inşaat işinde çalışan 400’e yakın inşaat işçisi, aradan 5 yıl geçmesine rağmen maaşlarını alamadı. Maaşlarını alamadan memleketlerine dönen işçiler zamanında verilmeyen haklarını alabilmek için mahkemeye başvurdu. İşçiler mahkemeyi kazanmasına rağmen maaşlarını alamadı.

2009 yılında İŞKUR’un Ankara Altındağ Şubesinde imzaladıkları evraklar sonrasında Libya’ya çalışmaya giden 400 işçiden biri olan Ersin Abuşka, işçilerin emeklerinin karşılıklarını alamadıklarını, zamanında verilmeyen haklarını istediklerini belirtti. Libya’da 3 buçuk aylık bir çalışma sonrasında paraları verilmeyen işçilerin ayrıca pasaportlarına el konulmasının ardından bir takım sıkıntılar yaşadıklarını ve Libya’da mahsur durumda kaldıklarını söyledi. 9 Aralık 2009 da Libya’da çalışmak üzere, Ankara’nın Altındağ şubesinde evrak imzaladıklarını anlatan Abuşka, şunları söyledi: "3- 3 buçuk ay kadar çalıştık Libya’da, 1 buçuk ay mahsur kaldık bizim paralarımızı vermediler. Mahkemeleri kazandık, mahkeme sonuçları çıktı, iflas kurulu dediler, icra kurulu dediler. Ondan sonra İŞKUR’dan alacağımızı düşündük. Paramızın karşılığını biz alamadık. 2 -2 buçuk sene zaman zarfı içerisinde mahkemelerle uğraştık, zaten keser ucuyla çalışan insanlarız, inşaatçıyız gurbette çalışıyoruz. Ama hakkımızı vermemeleri bizi sıkıntıya düşürdü. Yaklaşık 400 kişiye yakın işçi var, çalışıp parasını alamayan, mağduriyetlerinin giderilmediği hiçbir sıkıntıları çözülmedi. Ailelerimiz de perişan oldu. Biz orada mahsur durumda kaldık.”

"
Aynı mağduriyeti biz de yaşadık"

Şirketin iflas etmesinden dolayı paralarını alamadıklarını ifade eden Ersin Paspal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı mağduriyeti biz de yaşadık. 3 ila 3 buçuk ay çalışıp, şirketin iflas etmesinden dolayı paramızı alamadık. Firma yetkililerinin ortadan kaybolmasıyla bize ait pasaportların elimize ulaşmamış olması nedeniyle 45 gün rezillik çektik. Allah’ın yardımıyla bir şekilde oradan kurtulduk ve kaçışımızda kamptan, dersiniz ki Nazi kampından kaçar gibi, gece saat 2 de önden bavulları gönderip arkasından tel örgülerden atlayarak 20 kişilik gruplar halinde Ganalılardan kaçmak için bir şekilde çaba gösterdik.”

Çalıştıkları şirketin batması üzerine sıkıntı yaşadıklarını belirten Ersin Abuşka, sözlerine şöyle devam etti: “Libya’da çalışmaya başladığımız zaman, 1 ay zaman zarfında işçilik ruhu olarak her yerde çalıştığımız için şirketin bizim paramızı vermeyeceğini, bizi kandıracağını, bırakacağını anladığımız için bir iş bırakma kararı aldık. Biz Ankara’ya gittiğimiz zaman, firma pasaportlarımızı, biletlerimizi aldığı zaman İŞKUR bizim pasaportlarımıza işçidir mührünü vurup, kendi imzasını kaşesini attı.”

Türkiye’ye geri döndükleri zaman mahkemeye başvurduklarını ifade eden Abuşka, şunları söyledi: “Türkiye’de biz mahkemeye başvurduk, paramızı alamadık diye. İcra kurulu bizi iflas kurumuna, iflas kurumu da bizi İŞKUR’a gönderdi. İŞKUR’da paranız yoktur, 3 ay sonra savaş döneminde gelseydiniz paranızı alırdınız dedi. Biz sadece hakkımızı istiyoruz. Zamanında verilmeyen hakkımızı istiyoruz, başka bir şeyi istemiyoruz. Peşine düşmediğimiz hakkımızı şimdi istiyoruz. Mümkünse bizlere yardımcı olun.” 
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]