5 Milyon Ton Su Kanalizasyona Karışıyor

Dünyanın suyu içilebilir nadide göllerinden biri olan Sapanca Gölü'nü besleyen yüzeysel ve yer altı suları kanalizasyon sistemine karışarak kullanılamaz hale geliyor. Bu şekilde Sapanca Havzası'nda yılda 5 milyon metreküp içilebilir su kanalizasyona karışıyor. Bu da su dolum tesislerinin kiraladığı su miktarının 10 katını buluyor.

5 Milyon Ton Su Kanalizasyona  Karışıyor

Türkiye, su fakiri ülkeler arasında bulunurken, mevcut su kaynaklarını ise değerlendiremiyor. Sakarya'da bulunan Sapanca Gölü havzasının yüzeysel ve yer altı suları kanalizasyona karışıyor. Sapanca Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yaşar Öz, Sapanca Gölü'nün güneyinde yapılmış olan ve tahmini 205. 473 metre kanalizasyon sistemine özellikle yağışlı havalarda Sapanca Gölü havzasını besleyen yüzeysel ve yer altı suları karıştığını belirterek, "Bu sular sistem vasıtasıyla içme suyu havzası dışına, Karaman Arıtma Tesisleri çıkmaktadır. Sonuç olarak, Sapanca Gölü'nü beslemekte olan yüzeysel ve yer altı suları atıksu kanalizasyon sistemi vasıtasıyla istenmeden havza dışına çıkmaktadır. Havza dışına çıkan miktar, su dolum tesislerinin kiraladığı su miktarının en az on katı yani yılda 5 milyon tonu bulmaktadır" dedi.


Göl Temizlenme Çalışmalarının Faturası Kime Çıktı?

249 kilometrekare yağış alanı, 271 kilometrekare drenaj alanına sahip Sapanca Gölü ve havzasında 14 adet irili ufaklı dere bulunduğunu ve bunların büyük bir kısmının yaz aylarında kuruduğunu ifade eden Öz, şu bilgileri verdi: "Sapanca Gölü Hidroloji Raporu'na göre Sapanca Gölü'nün maksimum ve minimum işletme kotlarında işletilmesiyle yılda 136 milyon metreküp verimi bulunmaktadır. Bu miktarın dışında su alınması mümkün değildir. Ancak DSİ, Sapanca Gölü'nden alınabilecek su miktarının tamamını hiçbir bedel talep etmeden ve Sapanca Gölü etrafındaki ilçe ve beldelerde yaşayan insanların ihtiyaçlarını düşünmeden Kocaeli ve Sakarya'daki kurumlara tahsis etmiş, ayrıca gölün suyunun kirlenmesini önlemek amacıyla yapılan bütün çalışmaların tamamının faturasını Sapanca, Kırkpınar ve Kurtköy'e çıkartmıştır."

Bedelsiz Su Tahsis Ediliyor

Öz, sadece Adapazarı Büyükşehir Belediyesi'nin içme suyu ihtiyacı ve gelir getirici amaçlarda kullanılmaması şartıyla 67,32 milyon metreküp (2147 litre/saniye) suyun bedelsiz olarak tahsis edildiği ADASU ve 28,8 milyon metreküp suyun Seka vasıtasıyla yine bedelsiz tahsis edildiği İzmit Su İdaresi(İSU)'nin, bu gölün korunması için yapılması gereken her şeyi yapmak zorunda olduğunu sözlerine ekledi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]