3 Yaşındaki Oğlu Sigortalı

Sosyal Güvenlik Kurumu Sakarya İl Müdürü Kenan Tandoğan, yeni Sosyal Güvenlik Kanunu (SGK) yürürlüğe girmeden bir gün önce eski yasanın avantajlarından yararlanmak için 3 yaşındaki oğlu ile 16 yaşındaki kızını sigortalı yaptırdığı ortaya çıktı. Olayın etik olmadığını anlayan müdür, çocuklarının sigortasının iptali için SGK başkanlığı nezdinde itiraz edecek.

Tandoğan, 29 Nisan 2008 tarihinde yani yeni yasa yürürlüğe girmeden sadece 1 gün önce bir reklam ajansına 3 yaşındaki oğlu Doruk Çağ Tondoğan ve 15 yaşındaki kızı İrem Tandoğan'ı fotomodel olarak sigortalı yaptırdı. 29 Nisan 2008 Salı günü ve 30 Nisan Çarşamba günü de dahil olmak üzere iki günlük sigortalı çalışmış görünen çocuklar SGS kayıtlarına göre kişi başı 200'er olmak üzere toplam 400 TL kazanç elde etti. Tandoğan'ın, çocuklarını 30 Nisan 2008'de yürürlüğe giren yeni SGK yasasından sadece bir gün önce sigortalatması ve bir gün sonra işten çıkarılmış gibi göstermesi dikkat çekti.

SGK Sakarya İl Müdürü Kenan Tandoğan, çocuklarını sigortalı yaptırmasını o furyada psikolojik baskıyla yapılmış bir iş olduğunu söyledi. Çocuklarının sigortasını iptal ettirmek için SKG Başkanlığı nezdinde girişimde bulunacağını belirten Tandoğan, "Çocuklarım fili olarak çalıştı. Fotomodellik yaptı. Bir dershane ile bir hastane bu fotoğrafları reklamlarında kullandı. Memurlar da bunu tespit etti. Sonuçta hazırlanan rapor doğrultusunda il müdür yardımcısı da onayladı. O furyada psikolojik baskıyla yapılmış bir iş." diye konuştu.

"KENDİM İPTAL ETTİRECEĞİM"

Yapılanı doğru bulmadığını ifade eden Tandoğan kendini şöyle savundu: "Benim çocuklarımla ilgili keşke böyle bir şey yapılmamış olsaydık. Ama sonuçta yapılmış. Ben çocuklarımın sigortasını onaylayan il müdürü çağırdım. (Böyle bir duyarlılık var bunu iptal edin) dedim. Aldığım cevap (iptal edebilirsiniz ama mahkemelik oluruz. Sigortalı gerçek bir sigortalı ise nasıl iptal edebiliriz) dediler. Benim bu konuda yapabileceğim tek şey şudur. O yol var. Çocuklarımın sigortalı olarak onaylanan raporu kurum başkanlığı nezdinde olarak itiraz edeceğim."

Yeni yasa yürürlüğe girmeden önce sigortalı olmanın büyük avantajı sebebiyle çocukları sigortalı yapma furyası başlamıştı. Yeni yasadan önce sigortalı olanlar aylık bağlama oranı 10 puan fazla olacak. Çalışırken maaşın yüzde 50'si yerine yüzde 60 oranında emekli aylığı bağlanacak. Kanundan önce işe girenler 7 bin 200 yerine 7 bin gün pirim ödeyerek emekli olabilecekler. Kadınlar 65 yaş yerine 58, erkekler ise 65 yerine 58 yaşında emekli olabilecek. Reformdan önce sigortalı olanlar ileride emekli olduklarında destek pirimi ödeyerek çalışma hakkını elinde bulunduracak. Yeni yasada ise emekli olduğunda çalışmaya devam edebilmesi için emekli maaşı kesilecek.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]