3 kişinin ölümüne yol açan alkollü yayanın cezası belli oldu

65 promille yola çıkan B.T., araçlarıyla tatilden dönen Koç ailesinin önüne atlamış, şarampole yuvarlanan araçta aynı aileden 3 kişi hayatını kaybetmişti. Mahkeme, alkollü olduğunu itiraf eden ve kaza anını hatırlamayan sanığa 6 yıl hapis cezası verdi.

Sakarya’da yola atlayıp 3 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan alkollü yayaya ‘taksirle ölümüne neden olmak’ suçundan 6 yıl hapis cezası verildi. Kaza, geçen yıl 20 Ağustos’ta Akyazı ilçesi D-140 karayolunda meydana geldi. Yakınlarıyla tatil için Kuzuluk’a gelen Yücel Koç, kullandığı hafif ticari araçla karayolunda giderken alkollü olduğu öne sürülen Hasan B.T. (23) aniden karşısına çıktı. Koç, yayaya çarpmamak için direksiyonu kırdı. Bir anda kontrolden çıkan araç, Hasan B.T.’ye çarptıktan sonra şarampole yuvarlandı. Kazada araçta bulunan aynı aileden Seda Koç (27), Aysel Koç (48) ve Fatma Zehra Koç (1,5) hayatını kaybetti. Yaya Hasan B.T., sürücü Yücel Koç ile Yasemin, Emine ve Selim Koç yaralandı. Hasan B.T.’nin yapılan muayenesinde 65 promil alkollü olduğu belirlendi. Kaza sonrası yapılan soruşturmada alkollü şekilde yola çıkan Hasan B.T.’nin asli kusurlu olduğu belirtildi. Alkollü yaya hakkında Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçlamasıyla dava açıldı.

Olayı anlattı

Kazada annesini, ablasını ve 1,5 yaşındaki kızını kaybeden Yücel Koç, olay anını şu sözlerle anlattı: “Gece saatleriydi. Uzun farlarımı açmıştım. Yolun sol tarafında yürüyen birini fark ettim. Normal bir insan gibi yürümüyordu. Uyuşturucu veya alkol almış gibiydi. Yavaşladım. Aniden yola çıktı. Çarpmamak için sola kırdım. Bu sırada kendini araca doğru attı. Aracımın arka çamurluğu ona çarptı. Araç şarampole uçtu.”

6 yıl hapis cezası

Talimatla ifadesi alınan sanık Hasan B.T. ise kaza sırasında alkollü olduğunu kabul etti: “Yol kenarında yaya olarak gidiyordum. Alkollüydüm. Yere düştüm, tekrar kalktım. Alkollü olduğumdan dolayı düşüyordum. Bu sırada olay meydana geldi. Aracın bana arkadan mı yoksa önden mi vurduğunu hatırlamıyorum. Şu an sağ bacağımı kullanamıyorum.” Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi, kazayla ilgili raporunda, alkollü sanığı asli kusurlu buldu. Araca yol vermesi gerekirken kontrolsüz şekilde karşıya geçmeye çalışan yayanın kazaya sebebiyet verdiğini belirtti. Mağdur Yücel Koç’un ise tali kusurlu olduğu ifade edildi. Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Hasan B.T.’yi ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırdı. Kararla ilgili konuşan Yücel Koç, “Kazadan beri ben ve yaralanan kardeşim çalışamıyoruz. Hepimizi mağdur etti. 6 yıl iyi bir ceza. Adaletin yerini bulduğunu düşünüyorum.” dedi.
Sakarya'da, alkollü yayanın yola atlaması sonucu, sürücüsünün kontrolünü kaybettiği aracın menfeze çarpması sonucu ölen 3 kişinin yakınları, Karayolları ve sigorta şirketi aleyhine 510 bin liralık tazminat davası açtı.

Kaza,  20 Ağustos 2013'te Akyazı ilçesi D-140 kara yolunda meydana geldi. Yakınlarıyla tatil için Kuzuluk'a gelen Y.K.'nın kullandığı panelvanla kara yolunda giderken, alkollü olduğu öne sürülen H.B.T. aniden yola çıktı. Sürücü, yayaya çarpmamak için direksiyonu kırdı. Kontrolden çıkan araç, H.B.T.'ye çarptıktan sonra şarampole düşerek menfeze vurdu. 
 
Kazada, araçta bulunan biri çocuk 3 kişi öldü. Sürücü ve yaya ile birlikte 5 kişi yaralandı. Yayanın yapılan muayenesinde, 65 promil alkollü olduğu belirlendi. Üç kişinin ölümüne neden olan alkollü yaya hakkında, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçlamasıyla Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Mahkemenin talebi doğrultusunda rapor hazırlayan Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi ise alkollü olan sanığın ilk geçiş hakkını, gelmekte olan mağdur idaresindeki araca vermeden yolun karşısına geçmeye teşebbüste bulunarak kazaya sebebiyet verdiği ve bu nedenle asli kusurlu olduğunu belirtti. Mağdur Y.K.'nın ise alt düzeyde tali kusurlu olduğunu ifade etti. Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık H.B.T.'yi 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Ceza davasıyla ilgili temyiz süreci devam ederken, aynı kazada yaralanan ölenlerin yakınları, Karayolları Genel Müdürlüğü ve sigorta şirketine 550 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Akyazı Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülmeye başlayan davada, mağdurların avukatı, şikayet dilekçesinde, kazanın, yol çalışması yapılan ancak hiç bir güvenlik önlemi, uyarı levhası veya işareti olmayan tek gidiş ve tek gelişli yolda meydana geldiğini ifade etti. Müvekkili olan ve aynı kazada yaralanan sürücü Koç'un, 80-85 kilometre hızla giderken, yola aniden çıkan ve yol üzerinde düzensiz hareketler yapan aşırı alkollü yayaya çarpmamak için direksiyonu çevirdiğini ve aracın beton menfeze çarptığını kaydeden avukat, şu ifadelere yer verdi:

"Kaza tutanağında alkollü yaya tam kusurlu, sürücü ise kusursuz gösterilmiş. İdarenin durumu irdelenmemiştir. Tespit tutanağı gerçeği yansıtmadığı gibi detaylı bir değerlendirmenin ürünü olmadığı açıktır. Yol boyunca hiçbir uyarı, işaret, aydınlatma, güvenlik şeridi veya bariyer bulunmamaktadır. Yol kenarındaki inşaat halindeki beton menfezin yola cepheli ön bölümünün dolgu malzemesi ile doldurulmayıp boş bırakılmıştır. Belirtilen hususlar Karayolları açısından ağır kusur niteliğindedir. Kazanın oluşumunda ana etkenlerden biridir. Beton menfeze çarpılmasaydı araç düz zeminde tarla içinde ilerleyecekti."

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]