3 ayda bin 352 kişi boğulmaktan kurtarıldı

Kaynarca, Karasu ve Kocaali ilçesinde faaliyet gösteren Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi cankurtaran ekibi, 14 Haziran\'dan bu yana boğulma tehlikesi geçiren bin 352 kişiyi kurtardı.

Deniz sezonunun başlamasından bu yana geçen yaklaşık 3 aylık sürede Karasu, Kaynarca ve Kocaali plajlarında görevlendirilen cankurtaran timi, 16 gözetleme kulesiyle denize giren vatandaşların can güvenliğini sağlıyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Cankurtaran ekip amiri Şaban Küçükosman, 3 aylık sürede boğulma tehlikesi geçiren bin 352 kişiyi kurtardıklarını söyledi.

Bu sürede, Karasu\'da 3, Kocaali\'de de 1 kişinin boğulduğunu dile getiren Küçükosman, boğulmaların bayram tatilinde meydana geldiğini kaydetti.

Küçükosman, sadece 3 günlük Ramazan Bayramı tatilinde 916 kişiyi kurtardıklarına dikkati çekerek, Karadeniz\'de meydana gelen boğulma vakalarının "Rip akıntı" nedeniyle yaşandığını vurguladı.

"Boğulmaların yüzde 95\'i \'rip\' akıntı kaynaklı"

 "Rip" denilen olayın, deniz dalgalarının geri giderken dibe doğru oluşturdukları akıntı olduğunu anlatan Küçükosman, şöyle devam etti:

"Vatandaşların bu akıntıyı yüzerken fark etmeleri zor. Dalgasız alanda yüzmeye çalışanlar hiç anlamadıkları bir anda kendilerini açılmış olduklarını fark ederek kıyıya doğru yüzmeye çalışırlar. Bu aşamada panikleyenler bütün eforlarını kaybederek ve ortaya kötü sonuçlar çıkabiliyor. Çok iyi yüzme bilenlerin bile bu akıntıya karşı koyması güç. Kıyıya dönmekte zorlananlar, hiç paniğe kapılmadan sağa veya sola dönerek sahile paralel yüzerek, akıntıdan kurulması gerekiyor. Boğulma vakalarının yüzde 95\'i rip akıntıdan dolayı yaşanıyor."

"Rip" akıntının Karadeniz haricindeki diğer sahillerde pek yaşanmadığına işaret eden Küçükosman, bu konuyla ilgili bilgilendirmelerin yüz yüze veya broşürlerle yapıldığını söyledi.

Küçükosman, bu yıl 14 kilometrelik sahil şeridindeki 16 kulede 30 personel, 6 jet-ski, ATV aracı ve botla, 5 Ekim\'e kadar çalışacaklarını belirterek, gelecek yıl sahil şeridinde düzenlemeler yaparak, halk plajları oluşturulacağını ifade etti.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]