24 gün içinde bu işlemi yapmayanlar para cezası ödeyecek

Avrupa Birliği\'ne (AB) uyum çerçevesinde, Türkiye\'de hayvan varlığının kayıt altına alınması ve hayvan hareketlerinin izlenmesi için verilen ek süre, sığır cinsi hayvanlar için 30 Haziran\'da sona eriyor. Bu tarihten sonra hayvanlarını küpeletmeyene, hayvan başına 800 lira para cezası uygulanacak.

Sığır cinsi hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesi ile ilgili yönetmelik 2011 Aralık ayında yürürlüğe girmişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların tamamının küpelenmesi kararı almış, il müdürlüklerinden büyükbaş hayvanların küpelenme işinin 6 ayda, küçükbaş hayvanların da bir yıl içinde tamamlanmasını istemişti. Küpeletme işine ilgi az olunca bakanlık ek süre vermişti. Büyükbaş hayvanların küpelenmesi için verilen süre 30 Haziran\'da doluyor. Büyükbaş hayvanını kayıt altına aldırmayan sahiplerine hayvan başına 800 TL para cezası uygulanacak, hiçbir destekten yaralanamayacak. Koyun keçi gibi hayvanların küpelenmesi için verilen süre ise 31 Aralıkta sona erecek.

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, ek sürenin dolmak üzere olmasına rağmen hayvan üreticilerinin büyük çoğunluğunun hayvanlarını küpeletmediğini söyledi. Küpesi olmayan hayvan sahiplerine verilen ceza yanında ayrıca nakil dahil hayvan pazarına bu hayvanların çıkarılamayacağını dile getiren Yıldız, “Veteriner odası olarak hayvanların küpelenmesi konusunda bakanlığa destek olmaya hazırız.” dedi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]