17 Ağustos Depremi 3 Milyar Dolara Mal Oldu

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, 17 Ağustos depreminin Sakarya'ya 3 milyar dolara mal olduğunu söyledi.  

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran katıldığı özel bir televizyon programında depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Aziz Duran, geçen  günlerde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yayınlanan "İstanbul'da meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremin ekonomik bilançosu tam 60 milyar dolar olarak öngörülüyor" başlıklı raporu değerlendirdi. Duran, burada Sakarya örneğinin ele alınması gerektiğini söyledi.

Belediye Başkanı Aziz Duran, Bayındırlık Bakanlığı'nın yaptığı bu araştırmayı önemsediklerini belirterek şöyle konuştu: "Depremin ne olduğunu yaşayanlar bilir. Eğer İstanbul'da meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depreme ilişkin çalışma yapılıyorsa, Sakarya örneğini ele almak gerekir. Biz 17 Ağustos 1999 tarihinde 7,4 büyüklüğünde bir depremle sarsılmadık, yıkıldık. Şehrimiz bütünüyle yıkıldı. Abartısız söylüyorum, zaten o günlerde televizyon ekranlarına yansıyan görüntüler hala hafızalarda tazeliğini koruyor. Tüm dünyanın bildiği gibi, Sakarya'dan 2 buçuk milyon metreküp deprem enkazı çıktı. 4 bin insanımız hayatını kaybetti. 90 bin konut ve 11 bin işyeri hasar gördü." 

Başkan Duran, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan depremin Sakarya'ya 3 milyar dolara malolduğunu söyledi. 17 Ağustos'ta sadece evlerin yıkılmadığını anlatan Duran, sözlerine şöyle devam etti: "Sadece altyapımız iflas etmedi, iş dünyamız zarar görmedi. Şehrimiz her alanda büyük bir yıkıma uğradı. Yıkılan ve hasar gören evleri, enkaz kaldırma çalışmalarını, altyapı kaybını, kanalizasyon, su, yağmur suyu çalışmalarını, fabrikalarımıza etkisini, imalat sanayine etkilerini, kapanan işyerlerimizi, buna bağlı olarak ortaya çıkardığı işsizliği, tarım sektörüne etkisini, eğitime vurmuş olduğu darbeyi, sağlık kuruluşlarımızın yaşadığı sıkıntıyı göz önünde bulundurduğumuzda, yapılan bilimsel araştırmalar sonrası ortaya çıkan rakam 99 depreminin Sakarya'ya maliyetinin üç milyar dolar olduğunu ortaya koyuyor." 

Depremden sonra sıfırdan şehir kurduklarını söyleyen Başkan Aziz Duran, şöyle konuştu: "Biz bütünüyle yıkılmış bir şehri sıfırdan kurmaya çalıştık. Yani kurulu bir düzeni yönetmek gibi bir lüksümüz olmadı yıllardır. Bin 500 kilometre kanalizasyon, 2 bin 400 km içme suyu, 131 km yağmur suyu çalışması gerçekleşip  alt yapıya toplam 700 milyon dolar harcandı."

Büyükşehir belediyesi olarak yapmış oldukları her çalışmada depremi göz önünde bulundurduklarını anlatan Duran, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin Kent Park'ı yaparken deprem anında vatandaşlarımız ihtiyaçlarını karşılayabilsinler diye elektrik donanımını buna göre yaptık. Kent Park'ın içine su depoları yaptık. Kısacası her şeyi hesap ettik. Yine Kent Meydanı'nı yaparken buranın sığınak olarak kullanılabileceğini hesap ettik. Binaların yüksekliğini iki katla sınırladık. Duble yol çalışmalarına ara vermeden devam ettirdik ve şehrimizi duble yollarla çevirdik. Şehir merkezinde 20'den fazla cadde ve bulvar açtık." 

Depreme nasıl hazırlanılması gerektiğini de ifade eden Duran, sözlerini şöyle tamamladı: "Zemin ve yapı kalitesine dikkat etmeliyiz. Riskli bölgeler için kentsel dönüşüm projeleri üretmeliyiz. Yolların genişliğine önem vermeli, alternatif yollar oluşturmalıyız. Çünkü deprem sonrasında en önemli konular tahliye ve ulaşım konusudur. Ayrıca ekipleri depreme hazırlamak ve sık sık tatbikat yaptırmak, kent muhtelif yerlerinde toplanma alanları yapmak zorundayız."

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]