Yüzyıldır süren arazi davasına hakim dayanmıyor

Karasu ve Ferizli ilçelerine bağlı 5 köyü etkileyen arazi sorunu 100 yıldır çözülemiyor. Yaşadıkları topraklarda işgalci duruma düşen binlerce vatandaş, 3 kuşaktır süren arazi davası nedeniyle tarım ve hayvancılık desteklemelerinden faydalanamıyor.  Karasu ilçesine bağlı Adatepe, Konacık ve Ferizli ilçesine bağlı Hürriyet, Kusça ve Bakırlı Mahallelerinde yer alan binlerce dölümlük araziler için açılan dava 100 yılı aşkın süredir devam ediyor.

Karasu'nun Adatepe, Konacık, Hürriyet Mahalleleri ile Ferizli'nin Bakırlı ve Kusça Mahallelerinin bir bölümünü içine alan arazi sorununun başlangıcı Osmanlı dönemine dayanıyor. 1896 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi'nde görev yapan 'Ali bey' isimli kişiye şimdiki ihtilaflı arazilere ait olduğu ileri sürülen tapu verildi. Tapu 1916 yılında iptal edildi. 'Ali bey'in varisleri, Cumhuriyet'in kurulmasının ardından iptal edilen tapuları almak için iade-i mahkeme yoluyla yargılama başlattı. Bu yargılama 1950'lere kadar sürdü. 1960'lı yıllarda söz konusu arazilerden kadastro geçti. Arazilerin tapulaştırılması sırasında köylüler ile Ali bey'in varisleri arasında ihtilaf yaşandı.

1966'da 'Ali bey'in varisleri, Osmanlı tapusunun geçerliliğini koruduğunu öne sürüp 5 köyü içine alan yaklaşık 80 bin dönümlük arazinin kendilerine ait olduğunu iddia ederek dava açtı. Aradan 50 yıl geçmesine rağmen Karasu Kadastro Mahkemesi'nde görülen dava tamamlanamadı. Dava pek çok hakim gördü. Dava sürecinde vefat edenler nedeniyle hak sahipleri çoğaldı. Binlerce kişinin sonuçlanmasını beklediği dava nedeniyle köylüler tapu sahibi olamıyor. Yaşadıkları topraklarda işgalci durumuna düşen vatandaşlar, tarım ve hayvancılık desteklemelerinden de yararlanamıyor.

Adatepe Mahalle Muhtarı Vekili Yasin Durmuş, davanın Cumhuriyet döneminden önce başladığını ve bu zamana kadar uzandığını söyledi.

"İnsanlar çok mağdur"

Yıllar önce 'Ali bey' isimli kişinin 'burada yerim var' diyerek insanlardan bu arazileri almaya uğraştığını savunan  Durmuş; "Devlet tapu olmadığı için çivi dahi çakmıyor buralara. Bu kadar arazi var. Adatepe 15 bin dönüm kadar araziye sahip destek yok. İnsanlar ev yapıyor elektrik, su gibi abonelikler  açısından mağduriyet içerisinde. Bizde bunun altında eziklik yaşıyoruz. Dedem bu topraklarda ekmiş, biçmiş çocuklarını büyütmüş. Dedemin öleli 35 sene kadar oldu. Dedemden sonra babama kalmış. Babam sağ. Şimdi bize kaldı. Duruşmalara gidip geliyoruz. Duruşmalar hep erteleniyor. Konacık, Bakırlı, Kusça, Gölkent, Adatepe ve Limandere'nin bir kısmı var. 80 bin dönümden bahsediyorlar. Bunun Ferizli'den başlayıp Karasu ilçesine dayanması gerekiyor. Bunun asılsız bir şey olduğu ortada. İnsanlar çok mağdur. Arazilerin alım satımı yapılamıyor. 100 yıldır insanlar yaşıyor. Bundan sonra yaşamayacak mı? Çok mağdur insanlar. Bu mağduriyetin giderilmesini izstiyoruz. Yetkili insanlar sesimizi duyup çözmek isterselerse çözüleceğine inanıyoruz" dedi.

"Torunlarımıza kalmasın"

Adatepe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hilmi Eren de dedelerinden kendilerine kalan davanın torunlarına kalmasını istemediklerini belirterek; "Davayı açan kişi o zamanlar 'Akgöl denen yeri kuruttum. 80 bin dönüm bir arazim var' diye dava açıyor. Osmanlı zamanında reddediliyor. Cumhuriyetten sonra tekrar bir dava açıyor. Köylülerin ihmali olmuş. Davanın üzerinde durulmamış. Tapular alınmamış. Kişi  öldükten sonra aile tarafı dava açıyor. Sürüp gidiyor. Böyle 80 bin dönüm arazi yok. 80 bin dönüm denen alan içinde yeşil alan var. Orman var. Devletin de arazileri var. Böyle bir arazi yok. Buraya bakan tüm hakimler 1 yıl, 3 yıl kalmamış. Takip edilirse. Üzerinde durulursa mağduriyet giderilir. Bu yerlerin sahipleri hala eziyet çekiyorlar. Dedelerimizden aldık, torunlarımıza kalsın istemiyoruz. Devlet büyüklerinden isteğimiz keşif yapılsın bu işi bir an önce bitirmemiz gerekiyor" diye konuştu.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]