Yazarlık atölyesi dersleri başladı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Bahar Dönemi Akademi’de 8 haftalık eğitimler Yazarlık Atölyesinde gerçekleştirilen ilk ders ile başladı.

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı hizmet binasında gerçekleşen bahar döneminin ilk programında Yazar Ali Ural öğrencilerine edebiyatın inşa ettiği insanı anlattı. Akademi’de yeni dönemin hayırlı olması temennisinde bulunan Ural, yazmanın bir sanat olduğu fikrini öne çıkardı ve her sanat gibi yazmanın da öğrenilebileceğini katılımcılar ile paylaştı.
Büyükşehir Akademi’de bahar döneminin ilk dersi Yazarlık Atölyesi’nde gerçekleştirildi. Yazar Ali Ural, “Yazdığınızdan siz etkilenmedikten sonra başkasının etkilenmesini bekleyemezsiniz. Yazdığınız anda kaleminizden dökülen kelimeler sizi büyülemeli. Gerçek bir metin daha farklı ve daha etkileyici bir şeyler söylemenizle mümkün olabilir” dedi.
Öğrencilerine klişeden uzak durmaları tavsiyesinde bulunan Yazar Ali Ural, “Yazdığınızdan siz etkilenmedikten sonra başkasının etkilenmesini bekleyemezsiniz. Yazdığınız anda kaleminizden dökülen kelimeler sizi büyülemeli. Örnek vermek gerekirse; ‘sabahın ilk ışıklarında uyandım’ diyerek metne giriş yapmak bir klişedir. Herkes ‘sabahın ilk ışıklarında uyandım’ diye yazdı bu zamana kadar. Gerçek bir metin, bunun dışında daha farklı ve daha etkileyici bir şeyler söylemenizle mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.
Dersin devamında klişenin dışına çıkma konusunda dünyaca ünlü şairlerden örnekler paylaşan Ural, “Büyük şair Rilke bir şiirinde ‘Nasıl tutsam ruhumu ki seninkine değmese’ der. İşte bu alışılagelmiş dışında bir cümledir. ‘Senin yanında olmak güzel’: bu herkesin kullanabileceği bir cümledir. Fakat örnekten anlaşılacağı üzere Rilke duygularını bambaşka bir şekilde ifade etmiş. İşte edebiyat budur” diye konuştu.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]