Yazar Atasoy Müftüoğlu, Sakarya'daydı

Yazar Atasoy Müftüoğlu,  İkra İlim ve Kültür Merkezi tarafından Serdivan Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Tarihin Öznesi Olmak" konulu konferansta konuştu.

Yoğun katılımın olduğu konferansta Müftüoğlu, İslam toplumlarının 15.yy'dan itibaren zihinsel bir taşralaşma süreci yaşadığını ve bunun sonucunda Batılı işgallere açık hale geldiğini belirterek "Batılı işgaller ile birlikte bu zihinsel taşralaşma süreci ivme kazandı. İslam toplumları gittikçe sömürüyü içselleştirerek kendilerine ait siyaset, ekonomi, kültür kuramı oluşturmaktan vazgeçtiler ve seküler bilgiyi kutsallaştırdılar.  Benim tarihin en aşağılık darbe girişimi olarak nitelendirdiğim 15 Temmuz süreci, bu zihinsel taşralaşmanın bir ürünüdür. 30 yıldır Neo-Nurculuğun en az Siyonizm kadar tehlikeli olduğunu anlattım, ancak zihinsel sömürü nedeniyle bu anlattıklarımız karşılık bulmadı" dedi.

15 Temmuz sonrası bu taşralaşmadan kurtulmanın yolunun evvela Gülen'in kişiliğini değil, referans aldığı noktaları değerlendirmek olduğunu belirten Müftüoğlu, "Müslüman olarak Kur'an'ı çok sık okuyoruz. Ama, Kur'an'ın mesajını bu çağa nasıl taşırız, nasıl yeni siyaset, ekonomi, kültür kuramları oluşturabiliriz üzerine kafa yormuyoruz. İslam'ı siyasi hayatta, sosyal hayatta, ekonomik hayatta nasıl yeniden etkin kılabiliriz üzerine düşünmüyoruz. Unutulmamalı ki, İslamsız siyaset ahlaksız siyaset olur, İslamsız bilim ahlaksız bilim olur. Ancak bizim evvela bunları ifade edebilecek cesarete ihtiyacımız var. Zihinsel sömürüden kurtularak kimliğimizi net bir şekilde ifade etmeliyiz. Batılılar "Bizim hayat tarzımız tartışmaya açık değildir" diyor, ama biz kırk dereden su getiriyoruz, kimliğimizi toplumsal ve siyasal alana yansıtmaktan imtina ediyoruz. Bugün sayılara önem verdiğimizden nitelikleri konuşmuyoruz. Halbuki nitelikleri konuşsak İslam'ın hiçbir rüknunun ülkemizde geçerli olmadığını fark edecek ve buna göre harekete geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

İlimizde faaliyet gösteren Diriliş Saati Dergisi ve Erdemli Toplum Derneği'nin çatı kuruluşu olan İkra İlim ve Kültür Merkezi, iki haftada bir düzenlediği konferanslar serisinde önemli yazar ve düşünürleri misafir etmeye devam edeceğini belirtti.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]