Uluslararası islam ekonomisi kongresi başladı

Türkiye’de, alanında ilk kez düzenlenen uluslararası kongre olma özelliğini taşıyan İslam Ekonomisi ve Finansı, Sakarya Üniversitesinde başladı. Kongrede konuşan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, katılım bankacılığının üniversiteler tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde başlayan ve 3 gün sürecek olan kongreye Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Akben, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Osman Çelik, ekonomi alanında uzman isim ve öğrenciler katıldı.

İslam ekonomisi ve finansıyla ilgili dünyada oluşan bilgi ve birikimi Türkiye’ye kazandırmak amacıyla Türkiye’de alanında ilk kez gerçekleştirme özelliği taşıyan ‘İslam Ekonomisi ve Finansı’ kongresinde 100’ün üzerinde bildiri sunulacak.

Kongre hakkında bilgi veren Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Dünyadaki gelişmeleri geriden takip ettiğimiz için açığı hızlı kapatmamız gerekiyor. Bu anlamda hem düzenleyici kurumlara, hem hükümete hem de akademiye büyük iş düşüyor. Sakarya Üniversitesi de bu anlamda ilkleri hayata geçiren üniversitelerden biri. Kongreye toplam 23 ülkeden gelen akademisyenler var. Üç gün boyunca İslam Ekonomisi ve Finansı alanında gelir dağılımından zekata, faizsiz finansa, sermaye piyasası enstrümanlarına kadar bir çok konuda tartışmalar yapılacak” dedi.

İslam Ekonomisi ve Bankacılık Sisteminin artık sadece İslam ülkelerinin değil başta ABD olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkelerinin de ilgi odağında olduğunu ifade eden TKBB Başkanı Osman Çelik, “Dünya üzerinde yaklaşık 50 yıllık bir maziye sahip olan İslami bankacılık sistemi 2000’li yıllarda hem Türkiye’de hem Dünya’da büyük bir atılım gösterdi. Özellikle son 30 yılda meydana gelen ekonomik krizlerden faizsiz bankaların hasar almadan çıkmış olması bu sisteme olan ilgi ve güveni gösteriyor” diye konuştu.

Geleceğe umutla bakmayı sağlayacak gelişmeler yaşandığının altını çizen BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben de, sözlerini şöyle sürdürdü: “1985’li yıllarda faaliyetlerine başlayan Katılım Bankaları bugün bin 60 şubeye ulaşmış durumda. Buna hamdediyoruz. Hakikaten bunu küçümsememek gerekiyor. Katılım bankalarının hem devletimiz tarafından destekleniyor olması, bankacılık alanında çalışanlar tarafından destekleniyor olması ve bunun yanında en önemlisi de üniversitelerimiz tarafından desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Baktığımızda katılım bankacılığı ile alakalı üniversitelerde kürsümüz, bir bölüm yok. Bunun olması gerektiğine inanıyoruz. Biz her şeyden önce İslam ülkesiyiz. İslam ülkesi olmanın gerekliliği olarak ta bunun üniversitelerimiz tarafından desteklenmesi gerekiyor.”

Üç gün sürecek İslam Ekonomisi ve Finansı kongresine Durham Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Asutay, Dünya Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali el-Karadaği, New Orleans Üniversitesinden Prof. Dr. Kabir Hassan ve Katar Üniversitesinden Monzer Kahf konuşmacı olarak katılacak.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]