Tutuklanan albay: Emri yerine getirmeye çalıştık

Adapazarı'nda darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturmada tutuklanan Sakarya 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun ifadesinde, "Genelkurmay Başkanlığı komuta kademesi tarafından gerçekleştirildiğini düşündüğümüz için bu emri yerine getirmeye çalıştık" dedi.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve aralarında Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Piyade Albay Ahmet Üzer ile Sakarya İl Jandarma Alay Komutan Vekili Yarbay İhsan Aysan'ın da bulunduğu 145 asker gözaltına alınmış, 77 asker tutuklanmıştı. Darbe girişimini yöneten isim olan Sakarya 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun'un savcılıktaki ifadesinde "Sıkı yönetim direktifi" olarak birliğe gizli ibareli yazı geldiğini belirterek şunları söylediği öğrenildi:

"Bu gizli ibareli yazıyı kışladaki tüm personele okudum, kentteki diğer birliklere de telefonla iletildi. Birliğin verilecek görev için hazır olması ani müdahale mangası, hazır kıta ve nizamiye nöbetçi personeline silah ve mermi dağıtımı yapıldı. Elmasağa ve Seymen kışlasından da zırhlı personel taşıyıcı araç ve gönderebilecekleri kadar tank gönderilmesi talimatını verdim. Ancak bu zırhlı araçlar Valiliğin bulunduğu mevkiye gelemediler, geldikleri mevkinin Serdivan civarında olduğunu biliyorum çünkü trafik ve vatandaşın yolu kapatması dolayısıyla gelemediler. Emrimdeki personele direktifte belirtilen çerçevede öncelikle güvenlik önlemlerinin alınması, bölgenin kontrol altına alınması, daha sonra tahliye edilmesi ve direnişte bulunulması durumunda uyarı atışında bulunmasını, direnişte ısrar edilmesi ve hatta kendilerine saldırıda bulunulması durumunda askerin silah kullanma yetkisi çerçevesinde ateş edebileceklerini söyledim. Bu talimat doğrultusunda Valilik önünde görevli Binbaşı Ali Şahin, Yarbay Alaattin Baştan ve Albay Ahmet Üzer'in açıklamış olduğum hususlar doğrultusunda ateş ettiklerini düşünüyorum."

PİŞMAN DEĞİLİM

Piyade Kurmay Albay Coşkun pişman olmadığını belirterek, "Darbe girişiminin, Genelkurmay Başkanlığı komuta kademesi tarafından gerçekleştirildiğini düşündüğümüz için bu emri yerine getirmeye çalıştık. Yaptığımın suç olduğunu düşünmediğim için pişman değilim. Topluluğun üzerine 'ateş edin' şeklinde talimat vermedim. Sıkı yönetim direktifiyle ilgili darbe öncesi Sakarya'da görevli rütbeli personelle darbeye ilişkin herhangi bir toplantıya katılmadım" dediği öğrenildi.

SIKIYÖNETİM DİREKTİFİ

Sakarya Merkez Komutanı Albay Amet Üzer ise, "Yurtta Sulh Konseyi başkanlığı tarafından hazırlandığı belirtilen sıkıyönetim direktifi getirildi. Kurmay Albay Uğur Coşkun bunun üzerine bütün rütbeli personele okudu. Herkes böylece ordunun yönetime el koymaya çalıştığını öğrenmiş oldu" diye ifade verdiği belirlendi.

EMİRLERİ UYGULAMADIM

Soruşturma kapsamında tutuklanan Jandarma Yarbay İlhan Aysan'ın ise ifadesinde, "Türkiye genelinde ve Sakarya'da gerçekleştirmek istenen darbeye teşebbüs girişiminde çekingen kalmamın tek sebebi girmiş olduğum şoktur. Ben ne yapacağımı bilemedim. Savcıları arayamadım. Valiyi de geç aradım. İşlenen suçta iştirakim gibi bir durum söz konusu değildir. Bana askeri merciler tarafından verilen talimatları ve emirleri, mesaj formunda belirtilen emirleri kesinlikle uygulamadım" dediği belirtildi.

ALBAY ATEŞ ETTİ

Tutuklanan Astsubay Üstçavuş Emre Aydın, darbe girişimi gecesinde Albay Ahmet Üzer'in tatbikat amaçlı Sakarya Valiliği'nin önüne gidileceğini söylediğini belirterek, "Ahmet Albay megafonla polis memurlarını vurmamız konusunda emir verdi. Kendisi bu sırada ateş ediyordu. Bu sırada vatandaş üzerimize yürüdü" dediği öğrenildi.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]