TUİK yaşam kalitesi en yüksek illeri belirledi

TUİK tarafından ilk defa yapılan vatandaşların yaşam kalitesini şehirler bazında ölçen çalışmada Sakarya ikinci sırada yer aldı. 11 boyutu kapsayan araştırmada Sakarya, konut ve sivil katılım endeksinde ise ilk sırada yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ilk defa yayımlanan 'İllerde Yaşam Endeksi' ile vatandaşların yaşam kalitesini şehirler bazında ölçmeye yönelik bir çalışma yaptı. Çalışmada 'İllerde Yaşam Endeksi' konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere, 11 boyutu kapsıyor ve 41 gösterge ile temsil edilen bu boyutları tek bir bileşik endeks yapısı içinde sunuyor. Endeks, 0 ile 1 arasında değer alıyor ve 1’e yaklaştıkça daha iyi bir yaşam düzeyini ifade ediyor. Buna göre, Sakarya 0,6737 değeri ile Isparta’nın ardından ikinci sırada yer aldı.

KONUT ENDEKSİ

Barınma ve yaşam alanı olarak kullanılan ve özellikleri itibariyle birey ve hanehalkının yaşam kalitesinde etken olan konut boyutu endeksinde en yüksek değeri 0,9369 ile Sakarya aldı. Sakarya’yı sırasıyla 0,9304 ile Sinop ve 0,9247 ile Bolu takip etti.


SİVİL KATILIM ENDEKSİ

İnsanların yaşadıkları ilde yaşamını ilgilendiren konularda taleplerini, isteklerini duyurması ve yönetime katkı sağlaması açısından önemli bir boyut olan sivil katılımda da en yüksek endeks değeri 0,7967 ile ilk sırayı Sakarya aldı. Sakarya’yı sırasıyla 0,6512 ile Kocaeli ve 0,6179 ile Sivas takip etti.
YAŞAM MEMNUNİYETİ EN YÜKSEK 15’İNCİ İL

Sakarya, çalışma hayatı endeksinde 28’inci, gelir ve servet endeksinde 33’üncü, sağlık endeksinde 14’üncü, eğitim endeksinde 38’inci, çevre endeksinde 14’üncü, güvenlik endeksinde 26’ıncı, altyapı hizmetlerine erişim endeksinde 20’inci, sosyal yaşam endeksinde 6’ncı ve yaşam memnuniyeti endeksinde 15’inci sırada yer aldı

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]