Taş ocağında gömülü 12 kamyon kimyasal atık bulundu

Pamukova İlçesi'ndeki Karapınar Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir taş ocağında ihbar üzerine açılan büyük bir çukurun içine yaklaşık 12 kamyon kimyasal atık boşaltıldığı ve üzerinin toprakla örtüldüğü ortaya çıktı.

Pamukova İlçesi Karapınar Mahallesi'nde faaliyet gösteren taş ocağına kimyasal atık gömüldüğü ihbarını değerlendiren jandarma, Sakarya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, AFAD ve Belediye zabıta ekipleri ile birlikte baskın yaptı. Taş ocağı içinde yaklaşık 500 metrekarelik alanda iş makineleri ile yapılan kazıda bazıları çuvallar içinde bazıları ise, olduğu gibi toprağın altına gömülmüş, kimyasal atık bulundu. Çevre illerden getirildiği sanılan ve yaklaşık 12 kamyonu dolduracak miktarda olduğu belirtilen kimyasal atık numune alan Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile AFAD ekipleri bunları tahlile gönderdi. Jandarma taş ocağı çevresinde geniş önlem alırken, taş ocağı sahibi Ç.K. ve 3 çalışanı, taş ocağında toprak altına gömülü olarak çıkartılan kimyasal atık maddelerden haberi olmadığını iddia etti. Olayla ilgili 3 kişi gözaltına alınırken, jandarma kapsamlı soruşturma başlattı.

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Pamukova İlçesi'nin Karapınar Mahallesi'nde bir taş ocağında açılan çukur içinde bulunan 12 kamyon dolusu kimyasal atıkla ilgili olarak TÜBİTAK'dan rapor beklendiğini söyledi. Coş, "Bu atıkları kim ve ne gerekçeyle gömdüyse gereken yapılacaktır. Sakarya'nın çöp tenekesi olarak görürmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Pamukova İlçesi Karapınar Mahallesi Bent Üstü mevkiinde faaliyet gösteren taş ocağında önceki gün 500 metrekarelik alanda iş makineleri ile yapılan kazıda çuvallar ve toprağın altına gömülmüş, kimyasal atık bulunmasıyla ilgili gazetecilere açıklama yaptı.

Vali Coş atıkların bulunmasının ardından gerekli soruşturmanın adli idari yönden hemen başlatıldığını belirterek, "Atıkların ne atığı olduğunu tespit için alınan numuneler TÜBİTAK'a gönderildi. Buradan rapor gelmesini bekliyoruz. Ardından bu atıklar İzmit'te bulunan İZEYDAŞ'a gönderilerek bertaraf edilecektir. Atıkların buraya nasıl getirildiği çok yönlü olarak araştırılıyor. Sakarya'ya kimyasal atıkların getirilmesi ve çöp tenekesi gibi kullanılmasına fırsat vermeyeceğiz" dedi.

Bu arada taş ocağı da olayın ortaya çıkmasından sonra kapatılırken jandarma ekipleri atıkların getirilmesiyle ilgili olarak bölgede araştırmalarını sürdürüyor.
Sakarya'nın Pamukova ilçesinde faaliyet gösteren taş ocağı sahasında toprağa gömülü ele geçirilen atıkların, ilk bulgulara göre petrol ve solvent türevi olduğu tespit edildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme AŞ (İZAYDAŞ) yetkililerinin Paşalar mevkisinde bulunan taş ocağındaki incelemelerinin ardından, atıklar kepçe yardımıyla kamyonlara aktarılmaya başlandı.

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gelen ihbar sonucunda taş ocağında atık olduğu bilgisine ulaşıldığını hatırlattı.

Müdürlük yetkililerinin kendileriyle irtibata geçtiğini anlatan Saraç, "Biz de bekletmeden yerinde olaya müdahale edelim istedik. Buraya iş makinelerimizle 5-6 kamyon tahsis etmiş durumdayız. Bölgede atıkları çıkarmaya başladık. Şu an ağırlıklı petrol ve solvent türevli atıklar gibi görünüyor. Arkada bir miktar da arıtma çamuru var gibi. İlk aşamada bunları söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Gerekli analizlerin yapılacağını, atığın sahibinin de bulunmaya çalışılacağını vurgulayan Saraç, "Atıkları, Kocaeli'deki tesislerimizde yakarak enerjiye çevireceğiz. Maliyeti de ilgili sahibinden temin edilecek. Çalışmaları miktara bağlı olmak üzere 3 günde bitirmeye çalışacağız" dedi. 

Atıklardan alınan numunelerin gönderildiği TÜBİTAK'ta incelemenin devam ettiği, Pamukova İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin ise atıkların kime ait olduğunun belirlenmesine yönelik çalışmayı sürdürdüğü öğrenildi. 

Taş ocağı sahasında kimyasal atık gömüldüğü ihbarı alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, 30 Eylül'de kepçe yardımıyla bölgede kazı yapmış, radyoaktif olmadığı anlaşılan atıklardan alınan numuneler incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderilmişti.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]