''Tarımda kalite artacak''

İl Tarım Müdürü Mehmet Erdemir ve beraberindeki heyet Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Sakarya’nın tarım potansiyelini, sorunlarını ve çözümlerini ortaya koyacak bir rapor hazırlamak üzere yapacağı çalışmalarla ilgili Başkan Zeki Toçoğlu’na bilgi verdi. Toçoğlu, “TZOB tarafından böyle bir çalışmanın gerçekleştirilecek olması bizi çok memnun etti. Bilimsel veriler ışığında tarımda kalite daha da artacak” şeklinde konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya İl Tarım Müdürü Mehmet Erdemir, Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İlkay Dellal ve Prof. Dr. Gürsel Dellal ile bir araya geldi. Afet Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen buluşmada Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Sakarya’nın tarım potansiyeli, sorunları ve bunların çözümleri ilgili başlattığı çalışma üzerine görüşüldü. Başkan Toçoğlu, heyetten gerçekleştirilecek çalışmalar ile ilgili bilgiler aldı.

Başkan Toçoğlu’na teşekkür

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Sakarya’nın tarım potansiyelini, sorunlarını ve bunların çözümlerini ortaya koymak için çalışma başlattığını söyleyen Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, “Bu konuyla ilgili bilimsel çalışmaları gerçekleştirmek üzere şehrimize Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden iki hocamız gelmiş bulunuyor. Verimli bir çalışma gerçekleştirmeleri için kendilerine elimizden geldiğince yardımcı olacağız” derken; Sakarya İl Tarım Müdürü Mehmet Erdemir ise; “Şehrimizdeki tarım arazilerinin korunmasına büyük özen gösteren Başkanımız Zeki Toçoğlu’na çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Çalıştay düzenlenecek

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlkay Dellal, “Sakarya’da çeşitli kurumların verileri ve kendi uzmanlık bilgilerimizle analizler yapacağız, ayrıca tarım sektörü ile derinlemesine mülakat yöntemiyle görüşmeler gerçekleştirerek bir taslak rapor hazırlayacak ve bunu düzenleyeceğimiz çalıştayda tekrar görüşeceğiz. Sakarya’da tarıma yönelik sorunlar, potansiyeller böylece ortaya konulacak ve çözümler bulunarak geleceğe yönelik bir yol haritası belirlenecek. Türkiye Ziraat Odaları Birliği böyle bir çalışmayı ilk defa gerçekleştiriyor ve bunun gerçekleştirildiği ilk yer ise Sakarya oluyor. Böylece Sakarya bir rol model olacak” şeklinde konuştu.

Ürün çeşitliliği

Ürün çeşidinin Sakarya’ya önemli bir avantaj sağladığını belirten Dellal, “Geniş ürün yelpazesi, çeşitlilik ve bulunduğu konum Sakarya’ya önem katıyor. Metropollere çok yakın bir konumda ve pazarlama noktasında bu bakımdan eli çok güçlü. Bu ürün çeşitliliği tarım riskini azaltırken küçük ve orta gelirli işletmeleri böylece ayakta tutuyor. Ürün çeşitliliği verimi ve sürdürülebilirliği artırır. Bizlerde verimliliğin artmasına çalışmalarımızla katkı sağlamak istiyoruz. Sakarya tarım noktasında Türkiye’nin genel yapısını yansıtıyor. Sektörü ise paylaşımcı, heyecanlı ve işi sahiplenmiş durumda” diye konuştu.

Tarıma desteğimiz sürecek


Büyükşehir Belediyesi olarak Sakarya’da tarım alanlarının korunmasına çok büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Zeki Toçoğlu, “Çok bereketli topraklara sahip bir şehirde yaşıyoruz. Sizlerin de bahsettiği ürün çeşitliliğinin en önemli sebeplerinden birisi şehrimizde çiftçimizin toprağa ne ekerse bitiyor olması. Şehrimizde tarıma destek olmak için belediyemizde tarım hizmetleri ile ilgili daire başkanlığı kurduk. Şu anda teşkilatlanmamızı sürdürüyoruz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından böyle bir çalışmanın gerçekleştirilecek olması bizi çok memnun etti. Bilimsel veriler ışığında tarımda kalite daha da artacak” dedi.

Suyun önemi büyük

Tarım için en önemli faktörlerden birisinin su kaynakları olduğunu ifade eden Başkan Toçoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizdeki su kaynaklarını koruyoruz. Akçay Barajı projemiz ile doğaya hiçbir şekilde zarar dokunmayacak bir şekilde yeni bir su kaynağı oluşturmuş olacağız. ADASU HES etrafındaki tarım ovalarını ise kendi yaptırdığımız pompalama sistemleri ile suluyoruz. Sizlerin çalışmaları neticesinde ortaya koyulacak yol haritasıyla bizlerde üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmeye gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]