Suçsuz yere 530 gün hapis yattı, bu kadar tazminat aldı

Adapazarı'nda 6 yıl önce uyuşturucu ticareti yapmak ve bu amaçla kurulan örgüte üye olmak suçlamalarıyla tutuklanarak 530 gün cezaevinde yattıktan sonra beraat eden kişi, devlet aleyhine Hazine'ye açtığı davada 31 bin 54 lira tazminat kazandı.

Adapazarı'nda yaşayan H.A., 2010 yılında uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı. H.A., gözaltına alındıktan 5 gün sonra nöbetçi mahkemece, uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Ferizli L Tipi Cezaevi'ne konulan H.A., hakkında İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. H.A., 530 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Davayı karara bağlayan mahkeme, H.A.'nın beraatine karar verdi.

Tazminat davası açtı

Kararın kesinleşmesinin ardından H.A., hürriyetinden yoksun bırakıldığı gerekçesiyle Hazine aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı. Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen tazminat davasının karar duruşmasında mağdur avukatı, bilirkişi raporunda maddi tazminat hesabının uygun olmadığını savunarak; "Müvekkilim 530 gün tutuklu kalmıştır. Sonucunun 11 bin 54 lira olması gerekir. İstanbul mahkemelerinde benzer tutukluluk sürelerinde görülen davalarda çok yüksek meblağlı tazminat kararları çıkmaktadır. Manevi tazminat noktasında tutuklulukta geçirilen sürenin de dikkate alınarak üst hadden tazminat verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, mağdura 11 bin 54 lira maddi, 20 bin lira da manevi olmak üzere 31 bin 54 lira tazminat ödenmesini kararlaştırdı.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]