Sineklerle mücadeleyi yaza bırakmayın

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kış mevsiminin oluşmaması sebebiyle sineklerin kaybolmadığını, onlarla mücadele edilmezse virüs bulaşabileceğini aktardı.

İşte o yazı:

''Bu yıl ülkemizde meteorolojik şartlara bağlı olarak havaların yeterince soğumaması ve alıştığımız kış mevsiminin oluşmamasına bağlı olarak sinekler de günlük yaşamda tamamen yok olmadılar. Dolayısıyla gerek belediyeler gerekse biz vatandaşlar mevcut şartlara göre stratejimizi yeniden çizmek zorundayız. Artık dünyanın bir yerindeki bir enfeksiyon ülke ülke rahatlıkla dolaşabiliyor. En son Brezilya'da başlayan 2015 yılında tespit edilen Zika virüsü tüm dünyaya yayılmıştı. Yayılmaya da devam etmekte. Ülkemizde bu virüs şu an için yok. Fakat olmayacağı anlamına gelmiyor. Özellikle enfekte olan bölgelere seyahat eden gebe bayanlar son derece dikkatli olmalıdırlar. Zika virüsü, enfekte olan gebelerde düşük, ölü doğum ve mikrosefali (beyin gelişim bozukluğu sonucu kafanın küçük olması) şeklinde kendini gösteriyor.

Bu virüs sivrisinekler aracılığıyla da bulaşmaktadır. Sinekler yalnız insanlara hastalık yapmazlar. Hayvanlar içinde son derece ölümcül hastalıklar taşımaktadırlar. Köpeklerde Lyme hastalığı, sığırlarda LCD (Lumpy Skin Disease) hastalığını örnek gösterebiliriz. Bu nedenle sineklerden bulaşan hastalıklardan korunmak için sineklerle mücadele programlarını acil gözden geçirmek zorundayız. Bunun için belediyeler durgun suları tespit edip onlarla gerekli mücadele ve de ilaçlamaları yapmalılar.

Vatandaş olarak bize de düşen görevler var. Açıkta foseptik çukurları yada su birikintileri varsa gerekli müdahaleyi yapmalıyız. Evlerdeki sineklikleri en kısa sürede onarmalıyız. Sineklerle mücadeleyi sıcakların çok artığı yaz mevsimine bırakmamalıyız. Çünkü çoğalması gereken yaşam döngüsünü çoktan tamamlamış olmaktadırlar. Yapılacak mücadele hem çok pahalı olacak hem de beklenen ya da arzu edilen sonucu vermeyecektir. Sineklerle mücadele için bugünleri çok iyi değerlendirilmeliyiz.''

6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]