SESOB'ta Kadınlar Günü böyle kutlandı

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) 8 Mart’ta çok özel bir etkinliğe imza attı.

Esnaf ve Sanatkar kadınların buluştuğu etkinlikte hem Dünya Kadınlar Günü kutlandı hemde Kadın Danışma Kurulu konuşuldu. Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde esnaf ve sanatkar kadınları buluşturdu. Birlik binasında düzenlenen programda mesleklerinde kariyer yapan isimler iş ve kariyer tecrübelerini aktardı. SESOB Türkiye’ye rol model olacak bir oluşumun temellerini atarak Kadın Danışma Kurulu kuruyor. SESOB KDK ile esnaf ve sanatkar kadınların daha güçlü, daha girişimci ve çalışma hayatında daha çok yer almasını hedefliyor.

Ahilik geleneği

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan kadınların birlikteliğinin Ahilik kültüründe yer aldığına atıfta bulunarak “Bacıyan-ı Rum", Anadolu Kadınlar Birliği anlamını taşımaktadır. "Bacı" kelimesi, abla, kız kardeş anlamına gelmektedir. "Rum" kelimesi ise Anadolu anlamını ifade etmektedir. İlme, sanata ve ahlâka son derece önem verilen Ahilikte, kadının da sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri vardı. Çalışan kadınlar gerek mesleki ve teknik konularda, gerekse ahlaki konulardaki çağın gerektirdiği eğitim ihtiyacını "Bacıyan-ı Rum" teşkilatında karşılamışlardı. Birçok batılı araştırmacı, tarihin o döneminde Anadolu'daki kadınların bir araya gelerek bugün ki anlamda bir sivil toplum örgütü kurmalarını hayretle karşılamıştır” dedi.

"Sağlam nesiller yetiştirir"

Başkan Alişan 8 Mart Dünya Kadınlar günün nasıl ortaya çıktığını belirterek “8 Mart 1857 tarihinde Almanya’da bir tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirilmiştir. Dünya Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı olarak, şehrimizdeki kadın esnaf ve sanatkarın başarılı olması, kalkınması ve toplumda önemli işlere imza atması gerektiğine inanıyorum. Başarılı, ayakları yere basan kadınlar sağlam nesiller yetiştirir” dedi.


 

Kadınlar Günü

Başkan Alişan “Elde ettiği hakları savunup ilerleyeceği anlayışı ile tüm kadınların bu anlamlı gününü kutluyorum. Sizler fiziken olmasa da manen erkeklerden daha güçlüsünüz, bu sebeple diyorum ki “kadın bir şeyi silecekse bu alnının teri olmalıdır”. Dünyamızı güzelleştiren tüm kadınlara teşekkür etmek istiyorum”  dedi. Hasan Alişan’ın ardından iş dünyasınca kabul görmüş kadın girişimciler İffet Hacıeyüpoğlu, Rahime Aslıbey ve Serpil Sarıca, esnaf ve sanatkar kadınlara iş hayatında yaşadıkları deneyimleri aktardı.

Çiçek ve dikiş seti

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın düzenlediği etkinlikte katılımcılara çiçek ve dikiş seti hediye edildi. SESOB Başkanı Hasan Alişan birlik bünyesinde kurulacak Kadın Danışma Kurulunun etkin ve önemli görevler üstleneceğini aktararak “SESOB KDK esnaf ve sanatkar kadınımızın danışmanı gibi çalışacak. Girişimcilik, işlerini geliştirme, eğitim ve birçok konuda kadınlarımızın rehberi olacak. Türkiye’ye rol model olacak projemiz ile kadının iş dünyasında daha etkin ve aktif olmasına katkı sunulacak” dedi.

SESOB’ta düzenlenen etkinliğe katılanlar hem 8 Mart Dünya Kadınlar Günlerinin kutlanmasından hemde meslek birliğiyle ilgili bilgilendirmelerden ötürü Başkan Hasan Alişan ve ekibine teşekkür ettiler. Program günün anısına hatıra fotoğraf çekilmesiyle sonra erdi.

6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]