Serdivan belediyesi borç batağına mı sokuldu?

Geçtiğimiz haftalarda Serdivan Belediye\'sinin yeni hizmet binası açılmış ve basına tanıtılmıştı.

Başkan Yusuf Alemdar\'ın mimarisinden övgüyle söz ettiği yeni binanın maliyeti 10 milyon lira olarak açıklanmıştı. Serdivan CHP İlçe Başkanı Haluk Akbay konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamasında yeni yapılan binanın maliyetinin, söylenenden daha fazla olduğunu belirten Akbay, Serdivan halkının borç yükü altına sokulduğunu iddia etti.

CHP\'li Haluk Akbay\'ın yaptığı açıklama şöyle;

AKP’li Serdivan Belediye Yönetimi yeni bina için sözde ihale yapmış gözükse de, gerçekte geliri düşük olan Serdivan halkını borç batağı altına sokmuştur.

İller Bankası’nın krediler için uyguladığı faiz oranları dikkate alındığında, yeni yapılan belediye binasının maliyeti, Başkan Alemdar\'ın açıkladığı gibi 10 milyon değil, çünkü kullanılan 10 milyon 55 bin TL nin faizi, komisyonu ve diğer masrafları dahil edilmemiştir. Tamamı İller Bankasından alınan kredi ile yapılan binanın maliyeti gerçekte şöyledir;

1- İller Bankası’nın üstyapı kredilerinin faiz oranı % 7’dir. Serdivan Belediyesi’nin aldığı borcun vadesi maksimum 15 yıl ise, bu faiz oranına göre binanın maliyeti de yaklaşık 12-13 MİLYON TL’dir.

2-Ayrıca, Serdivan Belediyesi’nin 2013 yılı bütçesi incelendiğinde bütçe gideri olarak 1 milyon 942 bin TL fazi gideri görülmektedir. Bu rakam, gider bütçesinin % 4,22’sidir. Bu faizin 2013 yılı gider bütçesinde yer alması demek, Serdivan Belediye binasının yapımı dışında da başka işler için de borçlanıldığı anlamına gelmektedir. Bu durumda, belediyenin ödediği yıllık faiz, bütçeye önemli oranda bir yük getirmiş, buna karşı halkın alabileceği hizmet ise önemli oranda eksilmiştir.

Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ise, basın mensuplarına binayı gezdirirken yaptığı açıklamada binanın maliyetini 10 milyon lira olduğunu söylemiştir. Yukarıdaki açıklamalarımızdan da anlaşılacağı gibi Belediye Başkanının bu beyanı doğru değildir. Muhasebe tekniğine göre gerçek maliyet borcun bittiğinde oluşan maliyettir. Bu da yaklaşık 12-13 Milyon TL’dir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, Sakarya ilçeleri arasında belediyeye en yüksek vergi ödeyen Serdivan halkıdır. Serdivan’da yaşayan ve Belediyeye kişi başına yılda 474,00 TL vergi ödeyen halkın bilgilenmesi adına başkana şu soruları soruyorum;

Serdivan Belediyesi\'nin hangi kurum, kuruluş veya 3. şahsa borcu vardır?
Belediyenin şuandaki borç miktarı ne kadardır?

Bu soruların cevabının verilmesi başkanın yasal görevidir. Halkın bilgilendirilmesi için başkanın cevaplarını bekliyoruz.

Ayrıca; Başkanın ve AKP’lilerin sürekli olarak politikaya alet ettikleri kutsal dinimize göre herkesin israftan sakınması öğütlenmiş, faiz yasaklanmıştır. Aşağıdaki iki örnekle bu durum açıklanmaktadır.

1- “ Efendimiz (s.a.v) Hz.Muaz Bin Cebel’i Yemen’e vali olarak gönderirken: "Lüks ve israf içinde yaşamaktan sakın. Çünkü Allah\'ın kulları, nimetler içerisinde yüzer değildir" buyurarak yöneticileri israftan sakınmaya davet etmiştir.

2-İmam Sadık (a.s) ise şöyle buyurmuştur: "Üç şey Allah hesap görene kadar, aziz ve celil olan Allah’ın korumasındadır; Asla zina etmeyen kimse, malı asla faize bulaşmayan kimse ve bu iki işte aracılık etmeyen kimse."
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]