Savunma Sanayi Müsteşarı SAÜ'de konuştu

Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, kritik ürünlerde yerli üretime öncelik verilmesi gerektiğini söyledi. 

Demir, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile Sakarya Üniversitesi (SAÜ) iş birliğiyle hazırlanan "Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) İmza Töreni"ne katıldı. 

SAÜ'de düzenlenen törende konuşan Demir, bir yandan savunma sanayisinde kullanılan ürünlerin yerli olması azmini yürütürken bir taraftan da dünyada gelişmekte olan teknolojileri yakalayacak, insanın aklına gelen gelmeyen çeşitli ürünleri, buluşları hayata geçirecek bir yaklaşımı da ıskalamamaları gerektiğini savundu. 

Üniversitelerle yaptıkları SAYP protokollerinden bahseden Demir, "İki parametremiz var. Şu anda konvansiyonel ve modern ürünlerde ülkemizin dışa bağımlılığını önlemek. İkincisi ise geleceği ıskalamamak. Yerlilik bazında kritik ürünlerin bizim için önemli olduğunu vurguluyoruz. Dünyada ülkelere baktığımızda artık bu global ekonomik sistemde çoğu ülkelerin belirli ölçüde birbirine bağımlılıkları var. Eğer bir ürün yapabilecek kabiliyetimizin olduğuna inanıyorsak, bu teknolojiye ve bilgiye sahipsek onun dünya marketlerinde çok çeşitli yerlerden tedariki mümkünse en optimumu tercih eder, tedarik ederiz, yeter ki kabiliyetimiz kaybolmasın ama kritik ürünlerde bunu yapamayız. Burada mutlaka yerliye öncelik vermemiz gerekiyor." şeklinde konuştu. 

Demir, bir taraftan güçlü ve modern silahlarla ürünlerle muharebe sahasında olmaya çalışılırken, ekonomiyi ve optimum maliyetleri de gözetmeleri gerektiğini vurguladı.

Ülke genelinde savunma sanayisine karşı büyük bir ilginin olduğunu aktaran Demir, bu ilginin yönlendirilmesi ve bunun için politikaların doğru belirlenmesi gerektiğine işaret etti. 

SSM bünyesinde yürütülen Ar-Ge projelerinin bütçesinin yaklaşık 1,5 milyar lira değere sahip olduğunu dile getiren Demir, "Savunma sanayisi dediğimizde sırf sahada muharebe araçları silahlar anlaşılmamalı. Aslında savunma sanayimizin güçlü olması ancak sanayinizin bilim ve teknoloji seviyenizin güçlü olmasıyla mümkün. Bunu sağlamanın yolu da insan kaynağı yetiştiren eğitime bilgiye dayanıyor." ifadelerini kullandı. 

- "Kendi silahımızı, tankımızı, topumuzu, en modern haliyle kendimiz yapacağız"

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu da gücün egemen olduğu bir dünyada yaşandığını belirterek, "Her ne kadar Birleşmiş Milletler (BM), uluslararası sözleşmeler, birçok silah türlerinin kullanılamayacağına ilişkin imzalar da olsa kim güçlüyse onun dediği olan bir sistem. Zaten BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi var. Onlardan herhangi birinin katılmadığı bir karar tasarısı veto ediliyor, katliamlara yol açan bir ülke kınanmıyor bile. Bundan dolayı güçlü olmak zorundayız. Kendi silahımızı, tankımızı, topumuzu, en modern haliyle kendimiz yapacağız." diye konuştu. 

- "Güçlü Türkiye'nin temeli, milli ve yerli uygulamadadır"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ise "Türkiye'nin geleceğine ben de bir tuğla koymak istiyorum." diyen herkesin var olduğu toplantının hayırlara vesile olmasını diledi. 

Daha güçlü, özgür ve etkin bir geleceğin güvenlik politikalarına, savunma sanayisine yapılan yatırımlarla olacağını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar olduğu gibi özellikle terörle mücadelede, ülkemizin savunmasında yaşadığımız birçok badirede gördük ki, 'Paramızla ihtiyaç duyduğumuz eksiğimizi alacağız, o ihtiyaç duyduğumuz malzemeyi alamıyoruz. Size paranızla vermiyorlar. Diyorlar ki, 'Bunu nerede kullanacaksınız?' 'Bunu zırhlı personel taşıyıcısında kullanacağız.' diyoruz. 'Olmaz.' diyorlar. O yüzden güçlü Türkiye'nin temeli, milli ve yerli uygulamadadır, kendimizin dediğimiz, kimseye minnet etmeyeceğimiz, muhtaç olmayacağımız uygulamaları çok güçlü şekilde hayata geçirmemizle mümkündür."

Konuşmaların ardından protokol üyelerince imza töreni gerçekleştirildi. 

Törene, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, SAÜ Teknokent Genel Müdürü Tahsin Engin, AK Parti Sakarya İl Başkanı Fevzi Kılıç, savunma sanayisinde faaliyet gösteren 11 firmanın yetkililerinin yanı sıra akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
5 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]