SAÜ'lü profesörün intihal mücadelesi YÖK'e taşındı

İki öğretim üyesi arasında yaşanan intihal olayında sorunun bağış yoluyla çözümü de mümkün olmadı. Konu YÖK’e taşındı ama intihal tespit edilmesine rağmen yaptırım uygulanmadı.

Sakarya Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Seyyar, 2012’de engellilere dair bir sempozyumda sunduğu tebliğin hemen hemen aynısının daha sonra yine engelliler üzerine düzenlenen sempozyumda Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yakup Çiçek tarafından sunulduğunu ve her iki sempozyum kitabının da yayımlandığını tespit etti. Bunun üzerine Çiçek ile temasa geçip bundan duyduğu rahatsızlığı iletti. Ayrıca kendisiyle aynı fakültede görev yapan Prof. Dr. Faruk Beşer’e de durumu anlatarak Çiçek ile uzlaşmak istediğini, bunun için ne yapabileceğini sordu.

Miktarı çok buldu

İddiaya göre Beşer de daha önce benzer bir olay ile karşılaştığını, bağış yoluyla uzlaşma sağlandığını, kendisinin de aynı yolu izleyebileceğini söyledi. Bunun üzerine Seyyar, makalesini yapan hocaya kendisinin de üye olduğu ve öğrencilere burs veren bir derneğe 10 bin lira bağış yapması halinde uzlaşabileceklerini söyledi. Seyyar’ın iddiasına göre teklifi ilk başta olumlu karşılayan Çiçek, daha sonra miktarı çok bularak parayı yatırmadı.

‘Cezası yok!’

Seyyar bunun üzerine ‘Bari 5 bin lira olsun!’ diyerek uzlaşma miktarında indirim yaptı. Ancak Çiçek buna da yapmaya yanaşmadı. Seyyar, bunun üzerine 1 Ekim 2015’te YÖK’e başvurarak ‘Yakup Çiçek’in kitabında yer alan ‘Engelliliğin Fıkhi ve Hukuki Sorunları’ isimli 7 sayfalık makalesinin 4 sayfası makalemden kelime kelime kopyalanmıştır’ diyerek şikayetçi oldu.

YÖK durumu, Prof. Yakup Çiçek’in görev yaptığı Marmara Üniversitesi’ne bildirdi. Yaklaşık 6 aylık soruşturmanın ardından 29 Nisan 2016’da Prof. Dr. Seyyar’a ‘gizli’ ibareli bir yazı gönderen Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, soruşturmanın sonucunu bildirdi. Yazıda intihal yaptığı iddia edilen profesör hakkında disiplin soruşturması açılıp gerekli soruşturmanın yapıldığı belirtildi. Varılan netice ise şöyle açıklandı: “Soruşturma sonucu intihali disiplin suçu olarak düzenleyen bir mevzuat hükmü bulunmadığından Rektörlüğümüzce Prof. Dr. Yakup Çiçek hakkında disiplin cezası verilmemesine karar verilmiştir.”

Makalesinden intihal yapılan Prof. Seyyar da karşı bir yazı yazarak karara itiraz etti. İtiraz dilekçesinde YÖK disiplin yönetmeliğinin 11. maddesinin kamu görevinden çıkarma cezasını gerektiren ‘Bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kendi eseri gibi kaynak göstermek’ maddesine de yer verdi. Seyyar, Çiçek hakkında bu maddeden yeniden soruşturma açılmasını talep etti.

‘Şehven oldu’

İntihalle suçlanan Prof. Dr. Yakup Çiçek ise şunları anlattı: ‘Kitap basılırken dipnotlar sehven konulmamış. Haberdar olunca yayınevini aradım. Ancak basım aşamasında olduğu için değişiklik yapılamadı. Herhangi bir kasıt yok. Zaten akademik bir çalışma da değil, tebliğ. Bana akademik olarak bir katkısı da yok. Seyyar hoca benimle temasa geçti. ‘10 bin lira bağış yaparsan, uzlaşırız dedi. Ben de bir kasıt olmadığını ifade ettim. Maddi durumunun da müsait olmadığını söyledim.’ Bu yöntemi önerdiği iddia edilen Prof. Dr. Faruk Beşer ise konu hakkında sadece bilgilendirildiğini, bağış yapılarak uzlaşılması yönünde telkinde bulunup bulunmadığını ise hatırlamadığını söyledi.

Kaynak: Milliyet
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]