SAÜ'lü öğretim üyesinden IŞİD açıklaması

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Kardaş, Türkiye’de 3 milyon kişinin IŞİD’in kutsal bir savaş yürüttüğüne inandığını söyledi.

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen Türkiyeli Yabancı Savaşçılar isimli panel Kudüs Salonunda SAÜ Siyasi Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Kardaş ve Araştırma Görevlisi Selcan Özdemirci’nin konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleştirildi. Panelde, Türkiye’den Suriye ve Irak’taki iç savaşa katılan kişilerin ‘kimlik profilleri ve radikalleşme dinamikleri’ konuları üzerinde açıklama yapıldı.
Suriye ve Irak’taki iç savaşa en çok katılımın Adıyaman'dan olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kardaş, ikinci sırada Bingöl’ün çeşitli sebeplerle öne çıktığını söyledi. Katılanların yaş aralıklarıyla ilgili konuşan Kardaş, “Bizim örneklerimizde yaş aralıkları 20 ila 30 arasında. Ancak son dönem katılımlarda bu yaş gittikçe düşüyor. 16 yaşa kadar düştüğünü söyleyebiliriz” dedi.

Katılımcıların kimlik profilleriyle alakalı konuşan Kardaş, “Batıdan katılanların kalbur üstü diyebileceğimiz orta ve alt orta sınıfa ait kişilerden oluştuğunu görüyoruz. Batı’da nispeten ekonomik durumu iyi olanlar, Doğu’da ise katılanların ekonomik durumlarının biraz daha aşağılarda olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Türkiyeli savaşçıların tercih ettikleri grupların başında IŞİD ön plana çıkmasına rağmen El Nusra Cephesine katılanların da çok olduğunu vurgulayan Kardaş, "İslamcı gencin yoğun olduğu, Kürt nüfusunun da yoğun olduğu ancak ekonomik gelişmişlik düzeyi açısından zayıf olan Kürt coğrafyasından katılımların Batı coğrafyasından katılanlardan daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Gönül ilişkileri noktasında sorun yaşayıp gidenler de var. Bar fedaileri, içki, uyuşturucu ortamlarından inanılmaz geniş bir yelpazede katılımların olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan araştırmalara göre konuşan Kardaş, Türkiye’de 3 milyon kişinin IŞİD’in kutsal savaş yürüttüğüne inandığını belirterek, “3 milyon insan inanılmaz bir rakam. 3 milyon insan arasından bini radikalleşse bu bin kişiden de yüz kişisi intihar saldırısı olarak savaşa kendini adasa korkunç sonuçlar ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.

Panel, öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasıyla devam etti.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]