SAÜ'lü akademisyenin paylaşımına ateş püskürdüler

Sakarya Üniversitesi'nde görevi bir akademisyenin  Sosyal Medya Twitter hesabından 21 Kasım tarihinde yayınladığı Sakarya’yı ve değerlerini aşağılayan tivitine, bu şehri seven tüm Sakaryalılar adına Sakarya Yerel Kültür Derneği açıklamada bulundu. 

Sakarya Üniversitesi'nde görevli bir akademisyenin 21 Kasım'da sosyal medya hesabından "Sakarya kimliği geçmişle değil, gelecekle kurulabilir, zira adı gibi tarihe iliştirilmiş sahte bir şehirdir, bir kaç mezartaşı, göç hikayeleri, yolu hasbelkader buradan geçenlerin kahramanlaştırılması ve bir üçüncü lig takımı, illaki manavlar, perspektifi olmayan buralara sıkışır" yazılı paylaşımı tepkileri beraberinde getirdi. Sakarya Yerel Kültür Derneği bu sözlere tepkisiz kalmadı.

Yerel Kültür Derneği'nin açıklaması şu şekilde;

"Cennet ülkemizin en güzel şehirlerinden birisi olan Sakarya’mız hakkında son günlerde sosyal medya üzerinden yapılan yakışıksız ifadeleri büyük bir üzüntüyle karşılamış bulunuyoruz. Bu durumu en kibar bir ifadeyle; saygısızlık, fütursuzluk ve şuursuzluk olarak gördüğümüzü de belirtmek isteriz. Bu sebepledir ki siz saygıdeğer kamuoyuna bu açıklamayı yapmayı Sakarya Yerel Kültür Derneği olarak görev sayıyoruz.

Saygıdeğer kamuoyu ve değerli Sakaryalılar; derneğimiz ve Sakaryalı hemşerilerimiz adına, bu saygısızlığa aynı seviyesiz üslupla cevap vermek yerine, hem bu saygısız satırların sahibine hem de hemşerilerimize saygıyla bazı hatırlatmaları yapmak istiyoruz.

Öncelikle bir durumun iyi bilinmesini arzu ediyoruz. Oda şudur ki; Sakaryalı hemşerilerimiz şehrine vefalı, saygılı, sevgi besleyen, yaşadığı kentin geçmişini bilip geleceğine yön vermeye çalışan bilinçli bir karaktere sahiptir. Sakaryalılar yaşadığı şehri gönüllerinin merkezine koymuştur. Şehrini sevip korumakla birlikte yüzyılın felaketi olarak bilinen 1999 depreminde dahi şehrini terk etmemiştir.

Saygıdeğer Sakaryalı hemşerilerimiz ve şehrimizde yaşayan Sakarya sevdalıları; şehrimiz tarihi, kültürel, siyasi, iktisadi ve sportif manada tarihiyle her daim gurur duymaktadır. Geçmişte içinden çıkardığı değerleriyle var olmuş ve her daim onlarla gurur duymuştur. O yüzdendir ki Sakaryalılar her zaman bu bakış açısıyla, yaşadığı şehrin değerini bilmiş ve vatanının geleceğine katkı sağlamak istemiştir.

Bahsi geçen saygısız satırların sahibi de bilmelidir ki; dünyaya altı asır boyunca adaletle hükmetmeyi başarmış bir cihan devleti olan Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey ve en önemli kumandanlarından olan Orhan Gazi’yle birlikte Süleyman Gazi’nin şehrimiz ve civarının fethedilişinde üstlendikleri rol ve bölgeye verdikleri değer tarihin yaşanmışlıkları arasında kıymetli bir hazine olarak yerini almıştır. Osmanlı Devletinin kuruluşundan itibaren son derece önemli bir stratejik coğrafyanın adı olan Sakarya, bu önemini ve varlığını tarih boyunca da büyük bir şerefle sürdürmüştür.

Ayrıca Sakarya’mızın sadece Osmanlı Devletinin varlığı boyunca değil Cumhuriyetimizin kurulmasındaki rolü de son derece önemli olmuştur. Bölgemiz insanının Milli Mücadeleye olan bağlılığı, bağımsızlığa olan inançları ve desteğiyle birlikte Sakaryalı hemşerilerimizin Kurtuluş Savaşımız sırasında verdikleri cansiperane mücadele de çok açık bir gurur kaynağıdır. Sadece Sakarya Savaşındaki kahramanlıklar ve hatta Geyve Boğazının düşman eline geçmemesi için verilen mücadeleler ve verilen şehitler bile tek başına yeterli bir delil ve ibretlik bir cevap niteliğindedir.

Bilinmesi gereken bir diğer husus ise tarihte kahramanlar asla tesadüfen ortaya çıkmamıştır. Bu sebepledir ki Sakarya’mız ve civarının coğrafi manadaki stratejik önemi hem tarihte hem de günümüzde son derece mühim bir nazarı teşkil etmektedir. Sakaryalılar hem tarihte hem de günümüzde yaşadıkları coğrafyaya inanmışlar ve var oluşlarını da bu inanmışlıkla ortaya çıkan kahramansı mücadeleleriyle gerçekleştirmişlerdir. Tarihi perspektifte sadece bu

söylediklerimiz bile tek başına birilerinin tarihi yaşanmışlıklardan ne kadar uzak olduğunu, tarihi gerçek manada hiç bilmediğini ve bilinen bu gerçek kahramanlıkları küçümseyerek ne kadar basit ve yüzeysel bir bakış açısına sahip olduğunu gösterir mahiyettedir.

Yine bilinmesini isteriz ki biz Sakaryalılar tarihimizle, mezar taşlarımızla, nehrimizle, köylerimizle, köprümüzle, ecdat yadigârı mirasımızla kısacası coğrafyamızla yani şehrimizle ve kalbi vatan toprağı için atan hemşerilerimizle gurur duyuyoruz. Biz Sakaryalılar, hemşerilerini, sizin küçümseyerek ifade ettiğiniz gibi “birkaç göç hikayesi” olarak görmemekteyiz. Sizin de bu durumu küçümsemek yerine, göç yoluyla şehrimize gelen insanlarla birlikte ortaya koyduğumuz milli ruhu, milli duruşu ve kısacası birlikte var oluşumuzu yani Sakaryalı oluşumuzu yakın tarihe bakıp bir kez daha düşünerek iyi anlamanız gerektiğini düşünüyoruz. Sadece yakın tarihte gerçekleşen 15 Temmuz hain darbe girişiminde dahi hemşerilerimizin ortaya koyduğu şanlı duruşu ve kahramanlıklarını hatırlamanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca “illa ki manavlar” şeklindeki seviyesiz üslubunuza da cevabımız vardır elbet. Şunu hiç unutmayınız ki küçümsediğiniz o “Sakarya’nın yerel halkı Manavlar, Yörükler” tarihte her zaman yiğitlikleri ve kahramanlıklarıyla anılır olmuştur. Yerleşip yaşamaya başladıkları toprakları nakış nakış işlemeyi bilmiş, derin tarihi, kültürel örf ve gelenekleriyle de bu coğrafyayı birer şaheser gibi ortaya çıkarmayı başarmışlardır. Şehrin yerlileri Manavlar sayesinde Sakarya’mız ve civarında, ülkemizin gerek kültürel gerek ekonomik ve gerekse de sosyal manada geleceğine yön verebilen örnek bir anlayış ortaya çıkmıştır. Belki siz anlayamayabilirsiniz, lakin biz Manavlar ve Sakarya’mızdaki diğer kültürlerle birlikte ortaya koyduğumuz kader birlikteliği ile birlikte yaşayabilme noktasında gösterdiğimiz örnek birlik ve beraberliğimiz ülkemiz coğrafyasına da son derece önemli bir örnek teşkil etmektedir.

Bu vesileyle de bizim tarihi perspektifimiz, tarihimizdeki asil kahramanlık öykülerinde yaşarken geleceğe dair umutlarımız, inancımız ve gayretli çalışmalarımızdan ibarettir. Asıl akl-ı selim bir perspektifin anlayışın da bu şekilde olacağına inancımız tamdır. Size tavsiyemiz de yaşadığınız şehrin kıymetini bilip, ona değer katmanız olacaktır. Kaldı ki biz Sakaryalılara yakışan gerçek manadaki tarihi perspektif inancı da bu olsa gerekir.

Sakaryaspor’umuzla ilgili de bilmeniz gerekenler olduğunu düşünüyoruz. İyi biliniz ki şehrimizin, Sakarya’mızın spor kulübü Sakaryaspor’umuzun da tarihi şanlı mücadeleler ve büyük başarılarla doludur. Her kesim tarafından takdirle anılan bir maziye sahip olan Sakaryaspor’umuzun yine yetiştirdiği sporcularla da ülke sporuna çok kıymetli destek sağladığı ve hatta ülke sporuna yön verdiği de bilinmektedir. Tek başına ülkemiz milli futbol takım sporcu sayısını sağlayabilen yegâne şehirlerden birisinin futbol takımının adıdır Sakaryaspor.

Ayrıca ülkemiz futbol liglerinin her kademesinde mücadele etmekten gurur duyduğumuz Sakaryaspor’umuzla şehrimiz, insanımız, hemşerilerimiz büyük bir kader birlikteliği yapmıştır. Her türlü doğal felakete, trafik kazalarına rağmen şehrimiz insanı Sakaryaspor etrafında kenetlenmeyi bilmiştir. Yakın bir gelecekte de layık olduğu liglerde mücadele edeceğine olan inancımız da tamdır. Yine iyi biliniz ki şehirler sadece sosyo kültürel etkinliklerle birlik göstermezler. Bu nedenle Sakaryaspor’umuzun şehrimiz birlik ve beraberliğinde, inancında, heyecanında, sevincinde yani kısacası tüm duygularındaki önemi büyüktür.

Sonuç olarak siz ve sizin gibi yaşadığı şehrin geçmişini doğru bir şekilde öğrenip kavrayamayıp geleceğinden de o denli bihaber olan kişilere vereceğimiz cevabımız oldukça çoktur. Lakin en kısasından söyleyebileceğimiz son sözlerimiz, Sakarya’da ve ülkemiz genelinde yaşayan hemşerilerimizin şehirlerine olan sevdalarıyla, birlik ve beraberlikleriyle, geleceğe olan yatırımları ve umutlarıyla geçmişte olduğu gibi gelecekte de var olacağımıza olan inancımız tamdır. Şunu da iyi biliniz ki biz şehrimizi karşılıksız ve gönülden sevdik. Geçmişimizle gurur duyduk ve bu yaklaşımımızla da geleceğimizi inşa etme gayretindeyiz.

Biz şehrine sevdalı insanlarız yani kısacası SAKARYALIYIZ!"
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]