SAÜ'de, Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümü etkinliği

 Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı ve Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haluk Selvi, geleceğe daha güvenli bakabilmek ve bu coğrafyada Türkiye Cumhuriyeti devletini ebed müddet yaşatabilmek için Çanakkale ruhunu her sene daha fazla kuvvetle genç kuşaklara anlatmak mecburiyetinde olduklarını belirtti.

SAÜ tarafından, Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümü dolayısıyla Kültür ve Kongre Merkezi'nde anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte "Tarihin Işığında Çanakkale Zaferi" adlı bir sunum yapan Selvi, Çanakkale'de 250 bin şehidin her birinin fert fert yaşadığı hadiseler olduğunu anlattı.

Dünya harp tarihinde Çanakkale muharebelerinin ayrı bir yeri olduğunu belirten Selvi, "Çanakkale Zaferi, insan kaybı açısından, savaşın süresi içerisinde cepheye sevk edilen asker sayısı açısından, şehitler ve karşı taraftan kayıplar açısından mukayese edildiğinde, dünya harp tarihi içerisinde ilk üç sırayı alabilecek bir zaferler bütünüdür." diye konuştu.

- "Çanakkale, bize Türk-İslam ruhunu aktardı"

Bu muharebenin harp tarihi içerisinde birçok ibretleri de ortaya koyduğuna işaret eden Prof. Dr. Selvi, savaşı kazandıran ruhun gerçekten teknolojik gelişmelerin ötesinde manevi ruh olduğunu dile getirdi.

Çanakkale'de metrekareye 6 bin merminin düştüğünü, karşılaşma ihtimali 6 milyonda bir olan mermilerin onlarcasının birbiriyle çarpıştığını hatırlatan Selvi, şunları kaydetti:

"Bu kadar yoğun bir muharebe içerisindeydi ama Osmanlı askeri orada da askerliğin nasıl yapılması gerektiğini, savaşın ne olduğunu dünyaya büyük bir ibretle göstermişlerdir. Çanakkale üzerine saatlerce konuşsanız bitmez, arkası gelmez ama savaştaki Türk-İslam ruhunu bize aktaran yüce hadise. Bu savaş, bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin ayakta kalmasına sebep oldu. Hiçbir şey boşa gitmedi, hiç kimse hayatını boşa kaybetmedi. Bu yüzden geleceğe daha güvenli bakabilmek, bu coğrafyada devletimizi ebed müddet yaşatabilmek için Çanakkale ruhunu her sene daha fazla kuvvetle genç kuşaklara anlatmak mecburiyetindeyiz."

Konuşmaların ardından SAÜ Devlet Konservatuvarı öğrencileri, "Çanakkale Zaferi" isimli sahne gösterisi sundu.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]