SAÜ İlahiyat Fakültesi'nden kelam semineri

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim elemanı Dr. Hayrettin Nebi Güdekli, SAÜ İlahiyat Fakültesi Toplantı Salonunda “Kelamın Tümel Bir Disiplin Olarak İnşası” başlıklı bir seminer verdi.

Konuşmasında kelam ilminin oluşumun tarihsel arka planını oluşturan olayları anlatan Dr. Güdekli, siyasi olayların uluhiyet merkezli kelamı tartışmaların ortaya çıkmasına etkisi üzerinde durdu. Bu süreci takiben hicri ikinci asrın ortalarından, üçüncü asrın ortalarına kadar olan zaman diliminde kelam ilminin temel kavramlarının, önermelerinin ve meselelerinin oluştuğunu ifade etti.

Dr. Gedikli, “Bu bağlamda söz konusu dönemde, kelamın bir disiplin olarak teşekkül etmiştir. Zira bir disiplinin teşekkülü için gerekli olan kavram, önerme ve meseleler gibi temel unsurların bu dönemde oluştuğu görülmektedir. Kelamın teşekkülünde öncü rol oynayan Mu’tezili bilginlerinin yaptığı çalışmalara bakıldığında doğrudan varlık araştırması yaptıkları, ses, fiil ve renk gibi varlık türlerinin niteliklerine dair eserler telif ettikleri görülür. Bu da Mu’tezile’nin kelamı tümel bir disiplin olarak inşa ettiklerini göstermektedir” dedi.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]