Sakarya'ya şehit ateşi düştü

Şırnak'ta askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın Sakarya'da yaşayan annesinin evinde yas var.

Şehidin Serdivan ilçesi Vatan Mahallesi'nde ikamet eden annesi Hamide Çoban, Şırnak'taki helikopter kazasında oğlu Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın şehit düştüğünü öğrenince fenalaştı. Yakınlarının çağırdığı ambulansla Hamide Çoban, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Çoban, tansiyon düşmesi ve kalp rahatsızlığı teşhisi ile müşahade altına alındı. Bir süre hastanede tedavi gören anne Hamide Çoban, tekrar evine getirildi.

Daha sonra eve gelen şehidin yakınları, anne Hamide Çoban'a taziyelerini iletti.

Evin önünde taziye çadırı kuruldu, 112 Acil Servis ekipleri ve ambulans hazır bekletildi.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinden havalanan Cougar tipi helikopterin kısa bir süre sonra yüksek gerilim hattına takılarak düşmesi sonucu 13 asker şehit olmuştu.

Şırnak’ta bu akşam meydana gelen helikopter kazasında şehit olan 13 asker arasındaki Tümgeneral Aydoğan Aydın, bölücü terör örgütü PKK’yla mücadelede pek çok başarılı operasyona imza atmıştı.

Şırnak/Şenoba Tugay Komutanlığından kalkış yapan ve yüksek gerilim hatlarına takılarak, saat 20.55 sularına düşen AS 532 COUGAR tipi helikopterde şehit olan 13 asker arasında yer alan Tümgeneral Aydoğan Aydın, 1987 yılında Kara Harp Okulundan mezun oldu. Aydın, 1988-1992 yıllarında İstanbul 6’ıncı Piyade Tugay Takım Komutanlığı, 1992-1998 yıllarında Özel Kuvvetler Komutanlığında TİM Komutanlığı gerçekleştirdi. Aydın, 2000-2001’de Hakkari Dağ Komando Tugay Komutanlığında Harekat Şube Müdürlüğü, 2001-2008’de Özel Kuvvetler Komutanlığında Tabur Komutanlığı ve Kurmay Başkanlığı, 2008-2010’da Almanya’da NATO daimi görevinde bulundu. Aydın, 2010-2012 yılları arasında Gökçeada’da Komando Alay Komutanlığı, 2012-2016’de Kayseri Komando Tugay Komutanlığı yaptı. Aydın, 2016 yılından itibaren Şırnak 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı görevini üstleniyordu.

İKİYAKALAR DAĞLARINDA, KATO’DA VE DAHA BİRÇOK BÖLGEDE DESTAN YAZDI


Bölücü terör örgütü PKK’yla mücadelede pek çok operasyonda yer alan Şehit Tümgeneral Aydın, İkiyakalar Dağlarında, Kato’da ve daha birçok bölgede destan yazdı. Helikopter kazasında şehit olan diğer askerler de Şırnak’ta ve son dönemde Kato Dağı bölgesinde çok sayıda başarılı operasyon gerçekleştirmişti.

HER GİRDİĞİ MAĞARADAN HEYECANLA BİLGİ AKTARDI

Şehit Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın operasyonlarda her girdiği mağarada üstlerine heyecanla telefon edip bilgi verdiği aktarıldı. Aydın’ın bu görevinden önce Kayseri Komando Tugay Komutanı olduğu ve Kayseri’de nadiren kaldığı öğrenildi. Aydın’ın genellikle Cizre, Diyarbakır Sur, Mardin Nusaybin ve İkiyakalar dağlarında görev yaptığı öğrenildi.

Özel Kuvvetler Komutanlığında TİM ve tabur komutanlığı görevlerini de icra eden Aydın, Irak’ın kuzeyine gerçekleştirilen operasyonların çoğunda yer aldı. 1997-1998 yıllarında Irak kuzeyindeki operasyonlar esnasında TİM komutanıyken bir ara kendisinden ve TİM’inden irtibat kesilen Aydın’ın bir anda TİM’iyle çemberi yararak ve PKK’lı teröristlerin birçoğunu etkisiz hale getirerek yurda döndüğü öğrenildi.

Helikopter kazasında şehit olan 13 askerden 7'si memleketlerine uğurlandı. 6 askerin naaşı ise otopsi için Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

 

En Acı Liste (Şehitler ve memleketleri)

Tümgeneral Aydoğan Aydın – Ankara
Jandarma Yarbay Songül Yakut – Malatya
Piyade Kurmay Albay Gökhan Peker – İstanbul
Piyade Albay Oğuzhan Küçükdemirkol– Ankara
Binbaşı Koray Onay – Çanakkale
Piyade Yüzbaşı Nuri Şener – İstanbul
Yüzbaşı İlker Acar – Balıkesir
Piyade Kıdemli Başçavuş Mehmer Erdoğan – Kayseri
Piyade Uzman Çavuş Zeki Koç – Osmaniye
Pilot Yüzbaşı Serhat Sığınak – Adana
Pilot Üsteğmen Abdülmüttalip Keskinbaş –Amasya
Başçavuş Fevzi Kıral - Manisa
Piyade Uzmançavuş Hakan İncekar – Amasya

Türkiye’yi yasa boğan helikopter kazasında şehit olan Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın bilinmeyen kahramanlık hikayesi ortaya çıktı.

İsminin açıklanması istemeyen bir silah arkadaşı tarafından aktarılan çarpıcı hikaye şöyle:

"Bazı ülkelerin “meçhul asker” anıtları vardır. Bu anıtlar, yaptıkları bilinmeyen kahramanlar içindir. Ben de size, çok az insanın şahit olduğu bir kahramanı anlatmak istiyorum.

'ÇOK ŞİDDETLİ ÇATIŞMALARIN YAŞANDIĞI BİR GECE...'


Dün televizyonda 13 askerin şehit haberini duyunca kahroldum. İçlerinde bir generalin olduğunu öğrenince de içim ayrı bir cız etti. Ne yazık ki tahminim doğruymuş. Hafızam yanıltmıyorsa 1997 yılında ikinci kez Kuzey Irak’a girmiştik. Biz Zap doğusundaki “Mehmetçik” tepedeydik. Aynı tepe yakınında bir kaç ay öncesine bir helikopter düşmüş ve 11 vatan evladı şehit olmuştu.

Bulunduğumuz tepe en hakim noktaydı. Karşımızda Link dağlarında bazı geceler çatışmalar oluyordu, ancak orada birliğimiz yoktu. Tugay Komuta grubundaki Muhabere Bölük Komutanımız tarama yaparak konuşulan frekansı buldu. Çatışanlar peşmergeyle birlikte Link dağında bulunan Özel Kuvvet timiydi.

'BULUNDUĞUM YERİ ATEŞ ALTINA ALIN'

Muhabere Bölük Komutanımız sesini tanıdığı için gündüz müsait bir zamanda tim komutanına çağrı yaptı ve IRMAK 117 çağrı isimli kişinin devre arkadaşı olduğunu anladık. Link dağındaki çatışmalar bir kaç gece devam etti. Bir gece çok şiddetli çatışma başladı. Patlayan roketler, el bombaları ve izli mermiler geceyi aydınlatıyordu. Konuşmaları takip ettik. IRMAK 117 Amediye’de bulunan üst makamına bilgi veriyordu. Son olarak “peşmergeler dayanamıyor, önümdeki mevzi düştü, çok zor durumdayız” dediğini duyduk. Tugay Komutanımız çağrı yaparak bizden bir isteğin var mı diye sordu. Kore’deki topçu ileri gözetleyicisinin isteğini tekrarladı ve,

“Bulunduğum yeri ateş altına alın” dedi. Bu isteğin şaşkınlığını atlattıktan sonra, Tugay Komutanı IRMAK 117’ye bir kaç kez çağrı yaptı, ancak cevap alamadık. Komuta grubundaki 3-5 kişi bir süre birbirimizin yüzüne bakamadık, derin bir sessizlikten sonra, bize tahsisli bütün ateş destek vasıtalarıyla o noktayı ateş altına aldık.

'ÜÇ GÜN SONRA...'

Takip eden günlerde zaman zaman IRMAK 117’ye çağrı yaparak ne olduğunu anlamaya çalıştık. Üç gün sonra Zap batısında çıkan bir çatışmada IRMAK 117’nin sesini duyduk ve dünyalar bizim oldu. Ben bu olayı yıllarca her yerde anlattım. Yıllar sonra İstanbul’daki NATO karargâhındaki bir tatbikat toplantısına çeşitli NATO Kh.larından temsilciler gelmişti. Bir arkadaşım yanında duran ve göğsü şerit rozet ve bröve dolu bir Kurmay Albayı bana “Komutanım bize anlattığınız IRMAK 117 işte bu” diye tanıttı. Kardeşime kavuşmuş gibi oldum.

IRMAK 117, sonrasında tuğgeneralliğe terfi etti ve dört sene boyunca o bölgede, bizim bulunduğu yeri ateş altına aldığımız tugayın komutanlığını yaptı. Geçen sene tümgeneralliğe terfi edip, yıllarca uzak olduğu ailesinden gene uzakta Şırnak’ta tümen komutanı oldu.

Ve dünkü şehitler listesinde adı en başta yer aldı. Türk milleti çok büyük bir kahramanı kaybettin."
 Şırnak'taki helikopter kazasında şehit olan Tümgeneral Aydoğan Aydın için Ankara ilindeki Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde devletin zirvesinin katılımıyla cenaze namazı kılındı.

Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın cenaze namazına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, şehidin ailesi ile silah arkadaşları katıldı.

Şehidin babası Ahmet Aydın, annesi Hamidiye Çoban ile eşi Nuray Aydın taziyeleri kabul etti. Aydoğan’ın oğulları Berkay (22) ve Tunay (11) da cenazede yer aldı. Şehidin büyük oğlu Berkay'ın annesi ve kardeşini teselli etmeye çalıştığı dikkat çekti.  Küçük oğlunun vakur duruşu gururlandırdı

Şehidin cenaze namazını ise Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı. Kılınan namazın ardından şehidin naaşı top arabasına konularak bir süre taşındı. Ahmet Hamdi Akseki Camii'ndeki törenin ardından Şehit Tümgeneral Aydın, Cebeci Askeri Şehitliğinde toprağa verildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şırnak Şenoba’daki helikopter kazasında şehit olan Tümgeneral Aydoğan Aydın’dan “Ülkemizin bundan sonra vereceği mücadelelerde de önemli görevler üstlenmesini beklediğimiz bu komutanımız” sözleriyle bahsetti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde muhtarlarla birlikte iftar yapan ve Şırnak Şenoba’daki helikopter kazasında şehit olan 13 askere ve Lice’de şehit olan 3 askere rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Erdoğan, “23. Sınır Tümen Komutanlığı görevini yürüten Tümgeneral Aydın’ı Kayseri Komanda Tugay Komutanı olduğu dönemde gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişiminde sergilediği o güçlü duruş ile da hatırlıyoruz. Kato Dağı’ndaki operasyonları yöneten Tümgeneral Aydın, buradaki başarısıyla da çok değerli ve müstesna bir komutan olduğunu göstermiştir. Ülkemizin bundan sonra vereceği mücadelelerde de önemli görevler üstlenmesini beklediğimiz bu komutanımızın ve diğer askerlerimizin kaybından son derece müteessirim” dedi.

Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın 1992 yılında üsteğmenken “Hanke’ye Ağıt” şirini okuyan Erdoğan, “Mücadelesi ile milletimizin umutlarını yeşerten komutanımızın ruhu şad, mekanı cennet olsun. 1 hafta önce Kato Dağı’nda İçişleri Bakanımız Sayın Soylu ile beraber orada incelemelerdeyken kendisi ile telefonla görüşmüştük. Orada ‘Cumhurbaşkanım, bizim bu mücadelemiz sadece burası için değil. Buralarda zafere ulaştığımızda İstanbul’da da, Ankara’da da zafere ulaşmış olacağız’ demişti. İşte bu kahramanlarla yürüyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şırnak’ta meydana gelen helikopter kazasında şehit olan Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın evine taziye ziyaretinde bulundu” denildi.
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]