Sakarya'nın içinde 'Küçük Suriye'

Adapazarı'ndaki mülteci sayısında son zamanlarda artış olduğu gözlerden kaçmadı. Özellikle Tığcılar Mahallesi son zamanlarda Suriyelilerin ağırlıklı olarak iş yaptığı bölge haline geldi.

Türkiye dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor. 3 milyonun üzerinde Suriyeli’nin Türkiye’de yaşadığı biliniyor. Şehirde yürürken, yolculuk ederken, parkta çocuk gezdirirken bir Suriyeliye rastlamamak artık neredeyse imkansız. Bugün, Sakarya'nın bazı yerleri adeta Suriye'nin bir şehri gibi.

Özellikle Tığcılar Mahallesi Tekin Sokak; Arapça yazılı seyahat ofisleri, emlakçılar ve restoranlarla dolu.

Tekin Sokak'ta faaliyet gösteren Türk ve Suriyeli esnaflar, yaşantılarıyla ilgili SakaryaRehberim.com'a açıklamalarda bulundu.

Suriyeli esnaflar hallerinden memnun

Yaşantılarından memnun olduklarını söyleyen Suriyeli esnaflar, "Sakarya çok güzel bir yer. Biz buraya çok alıştık. Şu an sadece Suriyeli müşteriler geliyor. İşlerimiz yavaş yavaş iyiye gidiyor. Kimseyle sorunumuz yok. Türkçe zor bir dil. Onu öğrenmeye çalışıyoruz" dedi.

Türk esnaflar tepkili

Suriyeli esnafların, gün geçtikçe mahallelerinde artış gösterdiğini belirten yerli esnaflar ise, "Gördüğünüz gibi her yerde onlar var. Yol boyunca nerdeyse bütün dükkanlarda Suriyeliler faaliyet gösteriyor. Yemekleri çok sağlıksız bir şekilde yapıyorlar. Kimse denetlemiyor. Sağlıklarını hiçe sayıyorlar. Bizden vergi alınırken onlardan alınmıyor. Biz kimsenin ekmeği ile oynamanın peşinde değiliz. Ama bizden vergi alınıyorsa onlardan da alınsın. Biz denetleniyorsak onlar da denetlensin" şeklinde konuştu.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]