Sakaryalıların yardımları Arakan'da dağıtılıyor

Sakarya İHH ekipleri Arakan’daki zulümden kaçarak Bangladeş kamplarına sığınan mazlumlara Sakarya’dan götürdükleri yardımları dağıtmaya başladı.

Sakarya İHH Ekipleri adına açıklama yapan Doç Dr Yaşar Kahraman, yaklaşık 18 saatlik bir yolculuğun sonunda Cox's Bazar'a ulaştık. Cox's Bazar dan 35 km uzaklıkta bulunan kamplar bölgesine sabah saatlerinde ulaştık. İlk olarak Gundum 1 kampını ziyaret ettik. Bu kampta 8 bin aile yani yaklaşık 56 bin kişi yaşıyor. Bunun gibi 25 tane kamp var ve bu kamplarda yaklaşık 1 milyon insan yaşıyor dedi.

Kahraman; kampların bir çoğu Bangladeş halkına ait pirinç tarlalarını üzerine kurulmuş. Mülteciler kendi imkanları ile bambu ağaçlarından baraka yapmışlar. Kamplar bölgesinin güvenliği Bangladeş askeri tarafından sağlanıyor. Kamplardan dışarı çıkmaları yasak. Bölgede onlarca yardım kuruluşu var ve malesef bunların tamamına yakını yabancı misyoner kuruluşlardan oluşuyor şeklinde konuştu.

Kahraman ayrıca, bölgede koordinasyon merkezi olup, 25 Ağustos’tan beri Bangladeş'te yerleşik bulunan tek Yardım kuruluşu İHH. Bölgeyi ve bölgenin ihtiyaçlarını çok iyi biliyor. Her gün bir plan dahilinde yardım malzemesi dağıtımları oluyor. Planlama ihtiyaca göre yapılıyor. Hangi kampta neye ihtiyaç varsa o malzeme dağıtılıyor. Kamplarda toplam 3 doktorun bulunduğu barakadan bir sağlık ocağı var ama çok yetersiz. Kamplardan çıkış yasak olduğu için çalışma ve geçimlerini sağlama imkanları yok, zaten Bangladeş'te iş bulma şansları da yok. Bangladeş çok yoksul bir ülke, kendi vatandaşları günlük 1 dolara çalışıyor. Bu nedenle Arakanlı muhacirlerin tamamı gelen yardımlar ile hayatta kalmaya çalışıyorlar. Kamp şartları çok kötü sağlıksız bir ortam var. Ağır bir koku hakim.

Bizler ilk günkü dağıtım programında 1500 aileye battaniye ve hasır dağıtımı gerçekleştirdik. Buradaki ikinci günümüzde Sakaryalı hayırseverlerimizden topladığımız yardımlarla gıda ve hijyen paketlerini 16 bin kişiye ulaştıracağız diye ifade etti.

Sakarya İHH’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada Arakan için yardım yapmak isteyenlerin geç kalmadığını, Yeni Camiide İHH binamıza ya da Orhan Camii avlusundaki bağış kabul merkezimize gelerek makbuz karşılığı yardımlarını yapabilirler ya da banka hesaplarımız aracılığıyla bağışlarını yapabilirler dendi.
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]