Sakaryalı iş adamları Türk üniversitesine hayran kaldı

Sakarya Valisi Mustafa Büyük’ün başkanlığında Kazakistan’da bulunan Sakarya Ticaret ve Yatırım Heyeti Almatı’da Türklerin kurduğu Süleyman Demirel Üniversitesi’ni (SDÜ) ziyaret etti. Heyet üniversiteye hayran kaldı.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Zhanseit Tuımebayev, geçtiğimiz ay Sakarya’ya gelerek Kazakistan’ın büyük bir pazara sahip olduğunu söylemiş ve Sakaryalı iş adamlarını Kazakistan’a davet etmişti. Davet üzerine Vali Mustafa Büyük başkanlığında, Sakarya Ticaret ve sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, Sakarya Girişimci İşadamları Derneği (SAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Çelebi, Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) Başkanı Metin Kar ve iş adamlarından oluşan 40 kişilik heyet Kazakistan’da, Kazak iş adamlarıyla bir araya geldi. Sakarya Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş de heyete eşlik etti. Heyet, gezinin ikinci gününde Kazakistan Süleyman Demirel üniversitesini ziyaret etti.
 
Heyeti SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Akgül ve milli giysiler içindeki Kazak öğrencileri çiçeklerle karşıladı. Ardından üniversitenin kültür ve kongre merkezinde heyet için öğrenciler mini bir konser ve gösteri sundu. Akgül, üniversiteyi dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Kazakistan Devlet Başkanı Nur Saltan Nazarbayev ile birlikte açtığını, Nazarbayev’in üniversitenin adının Süleyman Demirel olmasını önerdiğini ve üniversiteye Demirel’in isminin verildiğini hatırlattı. 
Üniversitenin yeni kampüsüne 2001 yılında taşındıklarını belirten Rektör Akgül, şu anda hukuk, ekonomi, filoloji ve bilgisayar mühendisliği fakültelerinde eğitimi sürdürdüklerini, daha sonra fakülte sayısın 8’e çıkaracaklarını kaydetti. Kampüsün toplam alanının 14 hektar olduğunu, kapalı alanında toplam 160 bin metrekare olacağını ifade eden Akgül şu bilgileri verdi: “Şu anda 60 bin metre karelik alanın tamamlandı. Üniversitemizde şu anda 2 bin 650 öğrenci var. Eğitim dili İngilizce. Bunun yanında Türkçe, Kazakça ve Rusça eğitim dilimiz de var. Kazakistan’da 4 dilde eğitim veren tek üniversiteyiz. Proje tamamıyla bittiğinde 7 bin kapasiteli olacak. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Kazakistan’da en çok tercih edilen fakülte durumunda. Buradan mezun olan öğrencilerimiz kamu ve özel sektörde kolayca iş bulabiliyor.” 

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise yaptığı konuşmada yurt dışındaki Türk okullarının eğitim kalitesini bildiklerini ve iftihar ettiklerinin dile getirdi. Büyük, “Bu üniversite de Türkiye’nin bu ülkelere uzanan bir hizmeti. Türk okullarının eğitim faaliyetlerinin kalitesini zaten biliyoruz. Bunu burada bir kez daha görmüş olduk.” diye konuştu. 

İşadamları da üniversiteye hayran kaldıklarını belirtti. SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Akgül Vali Büyük’e ziyaretin anısına bir hediye taktim etti. Heyet ayrıca, Orta Asya Medeniyet Vakfı tarafından kurulan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi'ni de ziyaret etti.
"Kazakistan Türk Yatırımcıları İçin En Cazip Ülke"

Kazakistan Türk İşadamları Derneği (KATİAD) Almatı İntercontinental Otel’de heyet onuruna yemek verdi. Yemeğe, Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, Almatı Ticaret Ataşesi Derviş Ender Öztürk, KATİAD Başkanı Zeki Bilge, Kazakistan’da iş yapan Türk işadamları katıldı. Bilge, yaptığı konuşmada Orta Asya’da Türkiye ile siyasi ve ticari olarak ilişkilerin Kazakistan ile iyi olduğunu vurguladı. Bu sebeple Kazakistan’a yatırım yapılabileceğini vurgulayan Bilge, “Türk işadamları bakımından yatırım için en doğru ülke Kazakistan. Benim Türk işadamlarına tavsiyem en iyi bildikleri işi yapmaları, ya da doğru ortağı bulmaları. Kazakistan’da yatırım konusunda Kazak devletinin çok ciddi teşvikleri var. İlaç sektöründe destek daha fazla. Hem de alım garantisi var. Dernek olarak işadamlarımızın her konuda yanındayız.“ diye konuştu.
Ateşe Öztürk ise özellikle tarım, gıda, inşaat malzemeleri, enerji, petrol ve doğalgaz alanlarında yatırım yapılabileceğini dile getirerek şu uyarıda bulundu: ”İş talepleri detaylı bir şekilde belirlenmeli. İyi bir araştırma yapılmalı. Özellikle Rusça bilen bir tercümanları olması gerekiyor.”

Konsolos Ayyıldız da ticari ve yatırım heyetlerinin iş ortamını kendi gözleriyle görmeleri bakımından önemli olduğunun altını çizdi. SATSO Başkanı Kösemusul ise, Kazakistan ile olan ticareti attırmayı istediklerini dile getirdi.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük de Türkiye’nin hızla geliştiğini, Güneydoğu bölgesi sorununun çözüm yolunda ilerlediğinin altını çizerek, “İki ülkenin başarısı ve zenginliği için hep birlikte çalışmalıyız. Bu amaçla biz güçlü bir ticari heyetle Kazakistan’a geldik.” şeklinde konuştu. 

KATİAD Başkanı Zeki Bilge heyet onuruna bir yemek verdi. Yemekte Bilge Sakarya Valisi Mustafa Büyük’e günün anısına bir hediye takdim etti.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]