Sakarya'daki FETÖ/PDY davasında karar

 Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan, aralarında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilenlerin de bulunduğu 35 emniyet mensubu, toplam 230 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı, tutuklu bir sanığın ise dosyası ayrıldı. 

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya, tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklarla avukatları ve yakınları katıldı. 

Mahkeme başkanı, sanıkların, cumhuriyet savcısının iki celse önce esas hakkında verdiği mütalaaya karşı savunma yaptığını belirterek, sanıklara son sözlerini sordu. 

Sanıklar, suçlamaları kabul etmediklerini kaydederek, beraatlerini ve tahliyelerini istedi.

Sanık avukatları da önceki yazılı ve sözlü savunmalarını tekrarladıklarını belirterek, müvekkillerinin beraatlerini tahliyelerini talep etti. 

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, tüm sanıkların "anayasayı ihlal" suçundan yeterli delil elde edilemediğinden beraatlerine hükmetti. 

"Silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 13 sanığı 6 yıl üçer ay, 21 sanığı 6 yıl 10 ay 15'er gün hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, 1 sanığa etkin pişmanlık hükümlerini uygulayarak 4 yıl 7 ay hapis cezası verdi. 

Tutuklu 6 sanığı adli kontrol hükümleriyle tahliye eden mahkeme heyeti, tutuklu sanık Türkay Aydın'ın dosyasını, Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde aynı suçlardan hakkında açılan davayla birleştirilmesi talebiyle ayırdı. 

Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, tüm sanıkların "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan ise 7 yıl altışar aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti. Sanıklar ve avukatları da önceki celsede esas hakkında savunmalarını yapmıştı.

- İddianame

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, aralarında KHK ile ihraç edilenlerin de bulunduğu 67 emniyet mensubu sanık hakkında "anayasayı ihlal suçundan" birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

Mahkeme heyeti, önceki duruşmada 31 sanığın "emniyet mahrem yapılanması"nda olup olmadıklarının araştırılması için dosyadan ayrılmasına karar vermişti. 
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]