Sakarya'da Hocalı Anıtı açıldı

Sakarya’nın Erenler ilçesinde Hocalı Anıtı’nın açılışı törenle gerçekleşti. Azerbaycan Milletvekili Ganiera Pashayeva, “Bize Azeri demeyin, biz Azeri değil Türk’üz Türk. Biz sizden biriyiz, sizde bizden birisiniz" dedi. 

Azerbaycan’a bağlı Dağlık Karadağ bölgesindeki Hocalı köyünde, Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından insanlığa sığmayan bir katliam gerçekleştirildi. 26 Şubat 1992'de, 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 63'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşının katledildiği Hocalı Katliamı'nın üzerinden 26 yıl geçti. Hocalı katliamı vesilesiyle Erenler ilçesinde bir anıt yapıldı. Gerçekleşen anıtın açılışına Azerbaycan Milletvekilleri Ganiera Pashayeva ve Sona Aliyeva, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, daire müdürleri ve davetliler katıldı. İki devletin marşlarının söylenmesiyle başlayan program, Kuran-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Daha sonra katliamı anlatan bir sinevizyon gösterimi yayınlandı. Sinevizyon esnasında Milletvekili Ganiera Pashayeva gözyaşlarına hakim olamadı.

“Azerbaycan için soykırım bir gaddarlık ve cezasızlık sembolüdür”
Anıt açılışında konuşan Azerbaycan Milletvekili Sona Aliyeva, “Sizlere çok büyük bir teşekkür etmek istiyoruz. Çünkü Azerbaycan için Hocalı Soykırımı bir gaddarlık ve cezasızlık sembolüdür. Ve Azerbaycan’ın en yaralı ve en acılı tarihinin bir sayfasıdır. 613 neferi katlettiler ve bunun içerisinde kocalar, kişiler, kadınlar da olmuştur. O insanların yakınları, tohumları hala daha onların yolunu gözlemekte ve onların varlığı ile yokluğu arasındaki o azabı hissetmeye devam ediyorlar. Bugün bu anıtın açılışında emeği geçen herkese, sonsuz minnettarlığımı bildiriyorum” dedi.

“Biz Azeri değil Türk’üz Türk”
Kendilerinin de Türk olduklarını söyleyen Azerbaycan Milletvekili Ganiera Pashayeva, “İlk önce vatanınız Azerbaycan’dan, vatanımız ve güzel vatanımızın bir parçası olan Sakaryamıza selam ve sevgiler getirdik. Bu selamlar size Karabağ’dan gelen selamlardır. Aziz kardeşlerim lütfen bize Azeri demeyin, biz Azeri değil Türk’üz Türk. Biz sizden biriyiz, sizde bizden birisiniz. Ne diyor burada, tek millet, tek gözyaşı diyor. Biz tek milletin evladıyız. İki devletimiz var o da bizim milletimiz, bu da bizim milletimiz, ne fark eder ki. Sayın vekillerim Türkiye’nin olduğu kadar Azerbaycan’ında vekilleri. Bizde Azerbaycan’ın olduğu kadar da Türkiye’mizin de vekiliyiz. Çünkü biz bu güzel milletin evladıysak fark etmez, Doğu Türkistan’dan, Bayırbucağa, Balkanlardan, Telafer’e, Azerbaycan’dan, Ahıska’ya, Kırım’a biz bu coğrafyanın vekilleriyiz. O yüzden de ben bu anıtı yaptıranlara çok teşekkür ediyorum. Hocalı Parkı ve Hocalı Parkı Anıtını burada açılarak dosta ve düşmana bir mesaj verildi. Mesajda birinci olarak gözyaşımızın ve acımızın bir olduğu gösterildi. O acının adı Hocalı ise Türk ve Türk Müslüman dünyasının ortak acısıdır bu acı” dedi.

“Bugünlerde bizim bu birlik duygusuna ihtiyacımız var”
Son günlerde birlik duygusuna ihtiyaç olduklarını da belirten Pasheyave, “Bugünlerde bizim bu birlik duygusuna ihtiyacımız var. Çünkü Hocalı’da bizim insanlarımız o işgalci Ermenistan, o işgalci zihniyet tarafından katledildiğinde Batı Dünyası’nın, Avrupa’nın sesi çıkmadı. Çünkü Türk Müslüman’dı öldürülenler. O işgalciler dün Hocalı’da bunu yapıyordu, bugünde yapıyor ama Batı Avrupa’nın nasıl bugün Türkiye’nin mücadelesinde çifte standartları var, ikiyüzlülüğü var biz onun acısını Hocalı’da yaşıyoruz. Çünkü böyle bir soykırım, böyle bir katliam oldu ama o işgalci zihniyete hiç kimse bir şey söylemedi o ülkelerden. Onu yapanlar hala adalet karşısında cevap vermiş değiller. Bugün Afrin’de o bölgelerde terörle mücadele de nasıl ki Türkiyemize karşı iki yüzlülük, çifte standardı yapıyorlar, destek vermiyorlar tam aksine bazıları o teröre destek veriyor. O zamanda o işgalci zihniyete destek verdiler. O yüzden bizim daha güçlü bir birliğe ihtiyacımız var. Çok şükür Azerbaycan-Türkiye olarak bir millet, iki devlet olarak hepimiz bu birliği gösteriyoruz. Ben bu parkın, anıtın açılışına gelen kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bütün belediye başkanımızdan başlayarak, bu işte emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Bu anıtın burada olması bu çocuklarımız için çok önemli. Çocuklarımız bu parka her geldiklerinde görecekler bizim vatan topraklarımızın parçası Karabağ, Hocalı’nın olduğunu. Orası düşman işgalindeydi ve bizim 1 milyon kardeşimiz kendi evine dönemiyor. O çocuklar bu bilinçle büyürse bunu yapacağız, Hocalı’yı işgalden azat edeceğiz” diye konuştu. 

“Bu anlamlı anıtı yapanları kutluyorum”
Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise yaptığı konuşmada, “Bu anlamlı anıtı yapanları kutluyorum. Azeri meşhur bir şair var; diyor ki, dünyanın neresinde bir duman tutuyorsa, bilin ki orada bir Müslüman yanıyor. Maalesef dünyanın neresinde bir duman tutsa orada Müslümanlara cefa var, katliam var. Ve bütün Dünya’da seyirci kalıyor. Az önce görüntüleri görünce bir kez daha hatırladık. Bütün Dünya’nın görmezden geldiği, göz yumduğu o katliam görüntüleri bugün ki gibi tap taze. Ancak sorun hala çözülmüş değil. Ama burada bütün Dünya’nın gözü önünde soydaşlarımızın toprağı, Türk toprağı işgal altında. Katliam yapıldı, soykırıma uğradı bu insanlar ama maalesef bütün Dünya seyirci kaldı ve öldürülen insanlarımızın şimdilik kanları yerde kaldı" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından anıtın önünde fotoğraf çekildi.
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]